«Це мрія, яка стала реальністю»: Ілля Марченко може стати першою ракеткою України

06.09.2016
«Це мрія, яка стала реальністю»: Ілля Марченко може стати першою ракеткою України

На цьогорічному «Ю-Ес оупен» Леся Цуренко встановила особистий рекорд. (Фото з сайта www.usopen.org.)

На відміну від Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, американський «Ю-Ес оупен» вийшов більш успішним для вітчизняних майстрів великої ракетки. Нагадаємо, що до свого активу виступ на бразильських кортах може занести лише Еліна Світоліна, яка стала чвертьфіналісткою змагань, сенсаційно обігравши імениту Серену Вільямс.
 
Натомість у Нью-Йорку українські тенісисти виглядають переконливіше — Ілля Марченко та Леся Цуренко вперше в кар’єрі пробились до четвертого кола турніру серії Grand Slam.
 
Пропустивши Олімпіаду через травму, 27-річна Цуренко на останньому в сезоні турнірі «Великого шолома» вийшла на пік форми. На шляху до особистого рекорду 99-та ракетка світу, зокрема, перемогла двох спортсменок, які мають значно вищі показники в табелі про ранги — 21 сіяну, румунку Бегу та 12-ту ракетку змагань, словачку Цибулкову. У поєдинку за чвертьфінал Лесі також протистояла «сіяна» суперниця — минулорічна фіналістка «Ю-Ес оупен», італійка Роберта Вінчі.
 
Після запеклої боротьби у програному першому сеті українка, на жаль, не знайшла сил, аби відігратися у другому — 6:7, 2:6.
 
Успішним може вважати свій виступ на кортах Нью-Йорка Катерина Бондаренко — українка, яка, нагадаємо, нещодавно відновила кар’єру після дворічної перерви, вперше з 2009 року вийшла до третього раунду «Ю-Ес оупен». 
 
Мабуть, після вдалої гри на Олімпіаді більшого чекали від прими українського тенісу Еліни Світоліної, яка також «зачохлила» ракетку в третьому колі змагань. На шляху вітчизняної спортсменки знову стала чешка Петра Квітова, яка, нагадаємо, перемогла Світоліну у чвертьфіналі Ріо. Матч у Нью-Йорку також завершився на користь Квітової — 6:3, 6:4.
 
А з чоловічого «крила» українського тенісу найбільше своїх шанувальників тішить Ілля Марченко — 28-річний донеччанин оновив власний рекорд, уперше в кар’єрі пробившись до 1/8 фіналу «Ю-Ес оупен».
 
«Я зараз трохи шокований. Шкода, що мій суперник у третьому раунді — Нік Кіргіос — травмувався.
 
Але це мрія, яка стала реальністю. Виграти тут — на стадіоні Артура Еша — це по-справжньому особливі відчуття для мене. Не можу навіть пояснити, який я щасливий», — поділився емоціями Марченко після історичної перемоги.
 
Наступним суперником Іллі стане один із фаворитів турніру — швейцарець Станіслас Ваврінка (3-й номер посіву).
 
Успіхи Марченка на корті істотно вплинуть і на його рейтинг. Зараз український тенісист посідає 63-тє місце у табелі про ранги, але завдяки трьом перемогам на «Ю-Ес оупен» наступного тижня він підніметься на найвищу в кар’єрі позицію рейтингу ATP.
 
Цікаво, що кількість набраних у Нью-Йорку балів допоможе Іллі стати першою ракеткою України.
 
Фаворити ж турніру поки йдуть без втрат. Лідер чоловічого рейтингу Новак Джокович, прагнучи реабілітуватися після провалу на Олімпіаді, без проблем переміг у третьому колі британця Едмунда.
 
Його головний опонент — шотландець Енді Маррей — після тріумфу в Ріо сповнений сил виграти і другий «хардовий» «шолом». Головна ж інтрига в жіночому дивізіоні — боротьба між американкою Сереною Вільямс та німкенею Анжелік Кербер за титул першої ракетки світу. Вільямс-молодша, яка зараз лідирує в рейтингу WTA, вочевидь не збирається здавати позиції — у Нью-
Йорку іменита тенісистка побила рекорд Мартіни Навратілової, здобувши 307-му перемогу в матчах турнірів «Великого шолома».