Молодим — дорога в Канни

23.06.2016
Молодим — дорога в Канни

Органiзатори та учасники зустрiчi.

Минулого тижня відбулася неформальна зустріч голови Держ­кіно Пилипа Іллєнка та мецената Ігоря Янковського з молодими українськими режисерами, які представляли свої короткометражні фільми на найбільшому в світі кіноринку під час 69-го Канн­ського кінофестивалю. Подорож десяти талановитих кінематографістів до Канн відбулася завдяки проекту «Коротше, Канни!».
 
Ініціатором проекту став зас­новник громадської організації «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський. Відкриваючи зустріч, він поділився власним баченням підтримки українського кінематографа: «Наша головна мета — допомогти українським режисерам зав’язати корисні зв’язки на міжнародному рівні, сприяти їх професійному та творчому розвитку. А завдяки участі в міжнародних кінофестивалях, присутності на них молодого покоління режисерів ми зміцнюємо українську позицію на міжнародному рівні!».
 
У рамках зустрічей української делегації слід відзначити також перший в історії кінофоруму бізнес-ланч для українських та іноземних продюсерів. Прокоментував його роль голова Держкіно України Пилип Іллєнко: «На певному етапі свого розвитку українське кіно випало зі світового кінематографа. Завдяки підтримці Громадської організації «Ініціатива заради майбутнього» та Ігоря Янковського, ми змогли заявити про нього на наймасштабнішому кінофорумі, де провели бізнес-ланч MEET UKRAINIAN PRODUCERS та налагодили перспективний діалог з іноземними продюсерами». 
Наріман Алієв, який представляв у Каннах свою стрічку «Без тебе», також поділився враженнями: «Ми не лише змогли представити свої проекти іноземним продюсерам, розпочати важливі перемовини про співробітництво, а й відвідали важливі для нашого професійного розвитку майстер-класи, познайомилися з колегами з інших країн».
 
«Головне, що Канни надихають знімати нові фільми, щоб повернутися туди вже для участі у конкурсній програмі», — зазначила ще одна учасниця зустрічі Рита Кузьміна.
 
Режисер Павло Остріков зізнався, що до цієї поїздки він ніяк не міг закінчити свій кіносценарій, а після повернення написав уже два новi. Пилип Сотниченко поділився досвідом відбору на міжнародних кінофестивалях. 
 
У рамках роботи кіноринку MarchеduFilm відбулися покази короткометражних фільмів молодих українських кінематографістів, які стали учасниками проекту «Коротше, Канни». Його мета — допомогти талановитим кінематографістам влитися у міжнародне кіносередовище. В рамках проекту організатори відібрали 10 молодих режисерів, які ­встигли зарекомендувати себе на міжнародних і національних кінофестивалях.