Сила голосу Бет Харт у Києві

23.06.2016
Сила голосу Бет Харт у Києві

Як годиться на концерті справжньої зірки, початок змістився на півгодини. Але чого вони варті у порівнянні з двома наступними, коли американка Бет Харт співала блюз, грала на клавішних і гітарі. На київській сцені Міжнародного центру культури і мистецтв номінантка престижної премії Grammy в номінації Best Blues Album не промовила жодного слова українською (чи російською, як це часто роблять гастролери). І це ще більше дало змогу зосередитися на її унікальному потужному голосі, яким вона віртуозно володіє у широкому діапазоні. 
 
Нині 44-річна Бет Харт народилася поблизу Лос-Анджелеса, у містечку Пасадена. Уже чотирирічною дівчинку посадили для занять за фортепіано. Їй вони подобались. Дитина спочатку уявляла, що стане класичною піаністкою або навіть оперною співачкою. Свої корективи внесли сімейні справи. Батька — коли Бет була підлітком — ув’язнили за збереження наркотиків, батьки після цього розлучилися.
 
Бет залишила школу, як сама розповідала, «зійшла з котушок» в 11 років і займалася музикою. Вона співала в дешевих клубах і просто на вулицях, закохувалася, розчаровувалася… Був період, коли боролася з алкоголем і наркотиками. На концерті в Києві одну з пісень Бет Харт присвятила своїй сестрі, яка померла від передозування. «Якби не заняття музикою у школі, мабуть, мене б зараз не було. Або я опинилася б у в’язниці», — розмірковувала в одному з інтерв’ю співачка. 
 
До моменту запису свого першого серйозного альбому Харт написала понад 140 пісень! Перша ж платівка 1996 року піднесла її на вершини хіт-парадів й отримала статус мультиплатинової. Навіть велика Америка не перенасичена такими голосами. 
 
У дебютному Immortal уже звучало трохи блюзу. Незважаючи на те, що ім’я співачки було ще маловідомим, працювали над ним першорядні продюсери Hugh Padgham (працював iз Phil Collins, Sting, The Police, Paul McCartney), David Foster (працював iз Bryan Adams, Christina Aguilera, The Bee Gees, Celine Dion) і Mike Clink (працював з Guns`N ‘ Roses, Motley Crue,). Композиції з цього альбому стали хітами по обидва боки Атлантики. Бет Харт разом зі своїм бендом вирушила на 9 місяців у світове турне: Сполученими Штатами, Данією, ПАР. У Німеччині Бет Харт виступала «на розігріві» у легендарних Scorpions.
 
Відтоді у Бет були і злети, і падіння. Але кожен з її нових альбомів відкривав до того невідомі грані її таланту. Наступна після дебютної платівка — Screamin For My Supper: блюз і лаунж. Незабаром Бет Харт отримала запрошення пройти прослуховування для участі в мюзиклі про американську рок-співачку Дженіс Джоплін «З любов’ю, Дженіс». Можливість виступати на великій театральній сцені стала новим етапом творчості. Мюзикл глядачі сприйняли схвально. На хвилі успіху в жовтні 99-го Бет Харт провела благодійний концертний тур Америкою, збираючи кошти на підтримку музичної освіти в школах та допомогу молодим виконавцям і композиторам. 
 
Альбом Leave The Light On записала вже більш зріла і мудра Бет, її голос став ще більш чуттєвим, а пісні — ще більш проникливими. Американська співачка викликала справжній фурор у Європі. Це надихнуло її на написання нових пісень. 
 
Лише за 37 днів був записаний альбом 37 Days — у максимально «живих» і «природних» умовах. Голос Бет, окрім слів, видає у нім голоси природи. Головна пісня Good As It Gets надихає всіх, у кого є мрія і нагадує, що сам шлях не менш важливий, ніж кінцева мета ... 
 
У своїй останній студійній роботі Better Than Home Бет Харт нарешті завершила зі своїми попсовими експериментами і знову зайнялася тим, що в неї виходить найкраще — заспівала блюз: проникливо, щиро й у кращому значенні «крейзі». Приголомшливо потужний голос Бет Харт ніби спеціально створений для того, щоб співати блюз. Він по-жіночому чуттєвий, наділений рідкісними обертонами. 
 
Співачка вміло демонструє всі можливості свого голосового діапазону. У кожній пісні голос домінує над музичними інструментами (хоча команда музикантів у неї — супер). Голос Харт задає ритм і створює гармонію. 
 
Бет, повертайся!