Дзвенить-дзвенить дзвінок

27.05.2016
Дзвенить-дзвенить дзвінок

Щороку свято останнього дзвоника хвилююче для дорослих i малих. (з сайта kolo.poltava.ua.)

Сьогодні по всій країні — свято останнього дзвоника. Хвилювання, радість і тривожність переживають усі: випускники й першокласники, батьки і вчителі. На очах тисяч з’явилися сьогодні сльози, коли заспівали «Вчителько моя...» чи «І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, І рушник вишиваний на щастя дала...» А попереду для випускників старшої школи — ще закінчення епопеї із здаванням ЗНО.

«Створення нових стандартів змісту освіти — довготривалий процес, який може відбуватися рік, два, стільки, скільки треба, щоб це були дійсно сучасні стандарти. Але важливо почати змінювати ситуацію в українській школі вже сьогодні, — упевнена міністр освіти Лілія Гриневич. — Маємо навчити дітей використовувати знання і вміння, які вони отримали, для вирішення повсякденних проблем і життєвих ситуацій».

Попереду — і випускні у старшокласників. «Ціни цьогоріч зросли на все, а що стосується випускного, то простіше було б доньці весілля влаштувати. Враховуючи лише вартість сукні, відпочинок цього літа відміняється», — ділиться з «УМ» мати випускниці Алла Мельник. За словами жінки, це занадто дорога стежка в життя. «Раніше все набагато простіше було. Випускалися вже з усіма екзаменами, а зараз ще й ЗНО».

На сьогодні ще не відомі всі результати ЗНО. Проте статистика невтішна для тих, хто не зміг скласти тест з української мови. Із 250 000 осіб більше 20 000 не змогли подолати прохідний поріг з української мови та літератури. Це майже 9% від загальної кількості учасників. Для них вступна кампанія вже закінчилася. Адже, за новими правилами, хто не набере мінімуму з української — до здачі тестів з інших предметів не допускається. Максимальний бал iз мови та літератури отримали лише 66 абітурієнтів. Як повідомляли ранiше, перший тест ЗНО -2016 пройшов iз міністром, поліцією і металошукачами. Точних даних про те, скільки абітурієнтів приїхало на ЗНО з окупованих територій, немає.

ДО РЕЧІ

Цього року випускниками є відразу кілька дітей перших осіб країни. Так, з Українського гуманітарного ліцею при КНУ ім. Шевченка випустилася дочка віце-прем’єра Павла Розенка Анастасія і дочка віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка Софія. Там останній дзвоник пролунав сьогодні, а випускний відгуляють уже завтра. «Випускний у Насті на другому місці: зараз найважливіше — здати останній тест ЗНО. Тільки про це всі розмови», — запевняє Розенко. Також у цьому році попрощається зі школою дочка екс-Прем’єра Арсенія Яценюка Христина. Правда, навчальний заклад старшої дочки батьки тримають у суворому секреті. А ось нащадки «найголовніших» нині закінчать навчальний рік за межами країни: двійнята Євгенія і Олександра Порошенко — у британському Concorde College, а Христина Гройсман — у британському CATS College.