Кримінальний талант

19.05.2016
Кримінальний талант

Артур Самарін iз Херсона.

Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». Як пізніше відзначать представники правоохоронних органів США, високий рівень інтелекту дозволив би в майбутньому Артуру без особливих складнощів знайти легальну роботу в Америці. Однак у Самаріна проявився «кримінальний талант». Хлопець пішов на злочин заради того, щоб залишитися жити в Америці назавжди. Тепер йому загрожує реальний тюремний термін за підробку документів i довічна депортація зі США.

Корисливі фіктивні батьки

«Навесні цього року Артур повинен був закінчити нашу школу та отримати атестат, — розповів координатор зі зв’язків iз громадськістю Харрiсбурзького відділу шкільної освіти Кірстен Коз. — Після цього його життя в Америці склалося б щасливо, але, як кажуть, не судилося».

Відомо, що Артур Самарін приїхав у місто Харрiсбург (штат Пенсільванія) та домовився з бідною американською родиною, яка погодилася всиновити хлопця на певних фінансових умовах. Здобувши фіктивних батьків, колишній 18-річний українець отримав документи на ім’я 14-річного Ашера Поттса та влаштувався на навчання в одну з державних шкіл Харрісбурга. Там він швидко став кращим учнем. Хлопець записався на курси юних пілотів i став кадетом поліцейської академії для юнаків.

Українець входив у програму з підготовки морських кадетів, що обіцяло йому в подальшому перспективи для побудови кар’єри в ВМС США. Завдяки активній громадській роботі він швидко став справжньою знаменитістю в школі: у фотоархіві американського навчального закладу збереглися фотографії, де він зображений не лише разом iз конгресменами, а й iз віце-президентом Америки Джо Байденом. У травні 2014-го хлопець навіть особисто отримав iз рук члена палати представників штату Пенсільванія Петті Кім сертифікат, що дає йому право на членство в знаменитій у США освітній організації «Національне товариство честі».

Вихід — написати особистий лист до президента Америки

У своїй петиції члени громади, яка вирішила підтримати Артура Самаріна, пишуть про те, що український хлопець вставав о 4-й годині, щоб вирушити на навчання до школи. Після закінчення навчання він поспішав до продуктового магазину, де підробляв продавцем. Люди характеризують Самаріна як зразкового хлопця, який завжди був готовий прийти на допомогу.

Фактично хлопця «здали» його прийомні батьки, які написали заяву в ФБР про те, що їхнiй прийомний син став агресивним i може влаштувати стрілянину в школі, — розповів Марсель Маккескілл, який навчався разом з Артуром Самаріним. Не треба довго роздумувати про те, яку мету вони переслідували, адже цілком зрозуміло, що це банальне бажання отримати чергову фінансову вигоду для себе.

За словами адвоката Віктора Чевгуза, єдиний вихід зі складної юридичної ситуації для Артура Самаріна — написати особистий лист до президента Америки. Це може реально вплинути на хід подій, адже багато хто з мешканців Харрісбурга погодився підписати народну петицію, щоб полегшити долю хлопця. Відомо, що за короткий термін часу Артур устиг стати справжньою зіркою невеликого американського містечка.

Тим часом у Херсоні рідний батько Артура Самаріна, який працює викладачем в одному з місцевих вузів, підтвердив інформацію про те, що син поїхав на навчання до Америки чотири роки тому. Проте відмовився говорити про те, чи надавав він фінансову підтримку своєму синові весь цей час. Відомо, що останніми роками батько Артура жив окремо від родини, де виховували його сина, тому вплинути на його виховання особисто він не міг.

Судовий розгляд у справі Артура Самаріна триватиме ще як мінімум кілька місяців. Поліцейські ще не з’ясували до кінця всі нюанси життя та перевтілення українського хлопця Артура Самаріна на американського школяра Ашера Поттса. Незважаючи на те, що серед мешканців США з кожним днем стає все більше й більше людей, які щиро співчувають талановитому хлопцю з України, швидше за все, кримінальної відповідальності за підробку документів йому не уникнути. Після відбування терміну покарання Артура Самаріна буде депортовано з країни. У будь-якому випадку мрію хлопця з Херсона побудувати свою успішну кар’єру в США зруйнував його кримінальний талант...

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>

  • А Вовк на лікарняному

    Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) позавчора відсторонила від посади строком на два місяці одіозного суддю Печерського райсуду Києва Сергія Вовка. На переконання адвоката Вовка – Юрія Сухова, рішення ВККС про відсторонення судді від роботи є безпідставним. >>