НОВИНИ ПЛЮС

19.05.2016

ОПЗ: прозоро і без росіян

Кабінет Міністрів на своєму вчорашньому засідання ухвалив рішення щодо умов приватизації 99,6% Одеського припортового заводу. Згідно з рішенням, формування ціни ОПЗ має відбуватися за принципом аукціону. Крім того, приватизація має пройти публічно і бути максимально прозорою.

«Має бути відома фізична особа — кінцевий власник компанії-претендента. На конкурс має вийти не менше двох компаній, одна з яких — іноземна. Не допускаються на конкурс компанії, які мають відношення до країни-агресора», — про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав прес-секретар Кабміну.

Голова Фонду державного майна Ігор Білоус особисто наголосив про вжиття заходів, щоб не дозволити жодній російській компанії взяти участь у конкурсі на приватизацію Одеського припортового заводу. «Для кваліфікації учасників, які братимуть участь у приватизації, є абсолютна вимога закону про приватизацію. Буде кваліфікаційна комісія, залучення предстваників міжнародних організацій і правоохоронних органів, — сказав він. — Ми не будемо допускати до участі в приватизації не лише російські компанії — компанії країни агресора, — а й ті, що знаходяться під FATF, в офшорних зонах, не схвалених державою, які не можуть пояснити походження грошей і не можуть надати документи щодо встановлення особи кінцевого бенефіціара».

Російські держбанки пакують валізи

Російські державні банки через політичну обстановку шукають можливість продати свої дочірні підприємства в Україні. Так, за інформацією ЗМІ, покинути український ринок збираються ВТБ і «Внешэкономбанк».

«Що стосується України, ми там несемо істотні втрати. Ми не бачимо там великих можливостей як економічних, так і політичних. Я думаю: якби нам випав такий шанс, ми б навіть продали цей бізнес, ніж збільшували б його або зберігали, тому що ми не бачимо там ніяких можливостей», — сказав глава ВТБ Андрій Костін аналітикам на «Дні інвестора» в Лондоні.