Кіно на Лазуровому узбережжі

12.05.2016
Кіно на Лазуровому узбережжі

Червона доріжка: парад мод почався.

Учора розпочав роботу 69-й Каннський міжнародний кінофестиваль, найавторитетніший кінофорум світу. На Лазурове узбережжя завжди з’їжджається чимало зірок, а цього року їх особливо багато ще й тому, що чимало відомих акторів виконують головні ролі у фільмах конкурсної програми, тож вони приїхали на фестиваль не лише посміхатися в об’єктиви камер, а й презентувати свої роботи.

А в Канні цьому раді. Фестиваль, як зазначив мер міста, це особлива подія з точки зору міжнародного престижу Франції. «Чим більше зірок, тим краще для фестивалю. Я не кажу, що це краще для журналістів, для критиків. Це створює додаткові перешкоди: пройти перевірку на безпеку, прогулятися вулицями, це справді псує нерви. Однак чим більше зірок, тим більше преси, тим більше спонсорів, а чим більше спонсорів, тим більше грошей. Більше зірок — завжди краще», — сказав в інтерв’ю «Євроньюс» кінокритик Джей Вайсберґ.

Цього року журі очолює австралійський режисер Джордж Міллер. Саме журі складатиметься з чотирьох чоловіків і чотирьох жінок, серед яких американська актриса Кірстен Данст та французька співачка Ванесса Параді.

В основній конкурсній програмі за «Золоту пальмову гілку» змагатимуться 20 стрічок, зокрема Педро Альмодовар із фільмом «Джульєтта» (Julieta), актор і режисер Шон Пенн із драмою «Остання особа», у якій знялася Шарліз Терон, Джефф Ніколс iз фільмом «Кохаючи» (Loving), Пол Верховен зі стрічкою «Ель» (Elle), брати Дарденни зі стрічкою «Незнайомка», Джим Джармуш із картиною «Патерсон» (Paterson). Остання — про легендарного панк-рокера Іггі Попа. У конкурсній програмі аж 14 фільмів з Європи, що трапляється рідко. Чи означає це, що європейське кіно переживає відродження? Відповідь буде відома після закінчення форуму.

Поза конкурсом свої нові роботи покажуть Стівен Спілберґ — фільм «Великий і добрий велетень» (The BFG) і Джоді Фостер — «Грошовий монстр» (Money Monster) iз Джорджем Клуні та Джулією Робертс. Відкрив кінофорум новий фільм Вуді Алена «Світське життя» (Cafе Society), в якому знялися Крістен Стюарт і Джессі Айзенберг. Ця драматична комедія розповідає про хлопця на ім’я Боббі, який у 1930-х приїжджає до Голлівуду з надією знайти роботу в кіноіндустрії. Однак натомість він занурюється у бурхливе життя місцевої богеми, яка проводить час у модних кафе і нічних клубах. Усього в рамках фестивалю будуть продемонстровані приблизно 1800 фільмів.

У зв’язку з нещодавніми замахами в Парижі міністерство внутрішніх справ Франції мобілізувало додаткові сили для охорони Каннського кінофестивалю. Вулиці міста патрулюватимуть сотні поліцейських, а сапери кілька разів на день оглядатимуть Палац фестивалю. Підступи до будівлі з моря контролюватимуть водолази, а на дахах будівель «вгніздилися» снайпери. У людних місцях вмонтовано 200 камер спостереження. Охоронці обшуковуватимуть сумочки навіть у зірок. «Ми стикаємося з найвищим ризиком, ніж будь-коли. Стикаємося з ворогом, готовим завдати удару в будь-який момент. Ми повинні бути напоготові щохвилини», — заявив міністр внутрішніх справ Бернар Казнєв. Французькі загони спецпризначення ще у квітні відпрацьовували операцію зі знешкодження ймовірних терористів, які намагалися захопити заручників у глядацькій залі.

Каннський фестиваль триватиме до 22 травня. Цьогоріч на його закритті відійдуть від традиції і замість якоїсь гучної позаконкурсної стрічки покажуть фільм-переможець головного конкурсу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>