З’їсти, щоб захиститися

11.05.2016
З’їсти, щоб захиститися

Правильне харчування допоможе зберегти здоров’я до глибокої старості. (з сайта pansionat-dobro.ru.)

Здорове харчування допомагає залишатися в формі у будь-якому віці. З роками ми потребуємо менше їжі, але більше поживних речовин, аби зберегти здоров’я. Тому раціон варто збагатити продуктами, які містять велику кількість вітамінів та мікроелементів.

Коричневий рис

Багато хто уникає вуглеводів, оскільки від них, як прийнято вважати, набирають вагу. Але вуглеводи дуже важливі для підтримання енергетичного рівня і життєдіяльності. Не забувайте про продукти з цільного зерна: коричневий рис, хліб і кашу, які містять багато волокон.

Додаючи їх до щоденного раціону, ви зможете зменшити рівень холестерину, ризик серцево-судинних захворювань, раку кишечнику, каміння в жовчному міхурі, діабету і ожиріння. Це також життєво важливо для здоров’я кишечнику, який з віком стає менш активним.

Яйця

Про них часом говорять погано, але якщо ви їх любите, то, згідно з новими дослідженнями, немає потреби від них відмовлятися, навіть якщо вас турбує холестерин.

Яйця — джерело білка і лютеїну, який захищає очі від катаракти. Наукові дослідження доводять: саме вживання яєць допомагає запобігти тромбоутворенню, знизити ризик інфаркту та інсульту. Як стверджують науковці, вживання шести яєць на тиждень знижує ризик раку молочної залози на 44%.

Нині дієтологи стверджують, що одне-два яйця на день не підвищують рівня холестерину, оскільки організм сам виробляє холестерин із насичених жирів, а не отримує його з багатими на холестерин продуктами, до яких належать яйця.

Молоко

З віком потреба в кальції зростає, тому важливо включити до щоденного раціону продукти, багаті на цей мікроелемент. Знежирене коров’яче молоко дуже корисне для здоров’я, кажуть дієтологи. Молоко багате на кальцій, який необхідний для кісток і профілактики остеопорозу.

Молочні продукти також запобігають зниженню кісткової маси в результаті менопаузи або ревматоїдних артритів. Дієтологи радять випивати щодня дві склянки знежиреного молока або додавати до раціону знежирені йогурти і багаті на кальцій фрукти.

Шпинат

У ньому більше корисних речовин, ніж можете собі уявити. Шпинат — джерело заліза, вітамінів С, А і К та антиоксидантів, які допомагають нам захиститися від інфаркту та інсульту.

Шпинат захищає від раку прямої кишки, остеопорозу і артритів. Так само, як яйця, він багатий на лютеїн, що корисний для очей. Тож яйця і шпинат — чудовий варіант сніданку.

Банани

Лише один зрілий плід містить 460 міліграмів калію, який потрібен, аби м’язи (особливо серцевий) залишалися сильними і здоровими. Калій також допомагає знизити артеріальний тиск.

Окрім того, банани — джерело харчових волокон, що запобігають серцево-судинним захворюванням, нейтралізують кислоту, тож корисні при лікуванні печії. Додайте порізаний банан до вівсянки або роздавіть його виделкою і змішайте з йогуртом чи молоком і невеликою кількістю фруктового соку. Джерелом калію є також сочевиця, сардини і курага.

Курятина

Це найбільш здорове м’ясо, стверджують дієтологи. Вони радять вживати курячі грудинки, які містять мало жиру. Але обов’язково знімайте шкіру!

Куряче м’ясо багате на білок і запобігає зниженню кісткової маси. Це також джерело селену, що захищає організм від онкологічних недуг, містить вітаміни групи В, що підвищують рівень енергії і посилюють роботу мозку.

Лосось

Звісно, це недешевий продукт. Але ця риба багата на жири омега-3, що знижують рівень холестерину, захищають від деяких видів раку та попереджають утворення тромбів.

Як свідчать дослідження, лосось полегшує депресивні стани і попереджає втрату пам’яті. Ця риба містить нікотинову кислоту, яка, за деякими даними, захищає від хвороби Альцгеймера.

Чорниця

У цих чудових ягодах мало калорій і багато корисних речовин. Чорниця містить антиоксиданти, що запобігають утворенню катаракти, глаукоми, виникненню варикозного розширення вен, геморою, виразки шлунка, серцево-судинних захворювань і раку.

Ця ягода допомагає зменшити порушення мозкової діяльності після інсульту і пом’якшує запалення травного тракту, допомагає позбутися закрепів і діарей.

Трави

З віком у людини зменшуються смакові відчуття, і найпростіше — додати солі, аби їжа здавалася смачнішою. Але сіль підвищує артеріальний тиск. Тож краще додати у страву трави і спеції. Смак свіжих трав сильніший, але і сушені зберігають свої смакові властивості і корисні речовини.

Часник

Він — просто дивовижний. Часник має профілактичну дію на рак і серцево-судинні недуги, зменшує ризик інсульту, а також має протизапальні властивості, зменшує біль і набряки при артритах. Корисний часник і хворим на цукровий діабет.

Тим, хто важко переносить запах, лікарі рекомендують вживати часникові капсули, які містять усі корисні речовини часнику.