Презентуємо нірку мишки

10.02.2016
Презентуємо нірку мишки

Скуштуйте лимонний торт.

Вечірнє чаювання, шматочок власноруч випеченого тортика і приємна розмова — що ще бажати собі все ще так само холодного зимового вечора? Який смаколик?

 

Наприклад, лимонний торт. Знадобляться такі інгредієнти. Для тіста: 150 г білого шоколаду, 6 жовтків, 300 г борошна, склянка молока, пакетик розпушувача, 250 г цукру, 120 г масла, цедра лимона, щіпка солі. Для крему: 7 жовтків, цедра лимона, 150 мл лимонного соку (3 лимони), 200 г цукру, 100 г масла. Для глазурі: 300 г масла, 300 г білого шоколаду і 4 яйця і окремо — 150 г масла.

Починаємо з коржів. Для приготування тіста спочатку треба розтопити шоколад на водяній бані. Збити жовтки з половиною молока. Змішати сухі інгредієнти. Збити масло, додати решту молока і суху суміш, додати суміш із жовтків і шоколад. Вимішати і спекти 2 коржі при 180 градусах (пекти близько 40 хвилин).

Для крему: збити всі інгредієнти (крім масла) і тримати на водяній бані 10 хвилин, додати масло. Охолодити. Відкласти 5 столових ложок крему. Намастити коржі кремом. На водяній бані розтопити масло і шоколад, додати збиті яйця і варити до загустіння. Охолодити, збити 150 г масла і додати охолоджену масу. Додати 5 ложок лимонного крему. Намастити торт. А як прикрасити — пофантазуйте!

Можливо, й не романтична назва для торта з какао «Мишачі нірки». Але відповідає суті: спеціально зроблені порожнини у ньому заповнюють білим кремом. Для випікання коржа треба: 3 яйця, склянка цукру, 0.5 ч.л.ванільного цукру, третина склянки теплого молока, 80 г розтопленного вершкового масла ( або 2 столові ложки олії), 1.5 склянки борошна, 3 столові ложки какао, 1.5 чайної ложки розпушувача (це те ж саме, що чайна ложка соди без верху, погашена неповною столовою оцту). Для крему беремо 2 пакетики ванільного пудингу, 900 мл молока, 0,5 склянки цукру. Спочатку готуємо тісто. Яйця треба збити з ванільним і звичайним цукром міксером або вінчиком. Додати ледь тепле молоко (можна кімнатної температури) і розтоплене масло (олію). Добре перемішати. В окремій посудині змішати борошно, какао і розпушувач. Суху суміш поступово додавати до яєчної, все добре знову перемішати. Тісто вилити у прямокутну форму, змащену олією і посипану борошном. Випікати 30-40 хвилин у попередньо розігрітій духовці при температурі 190 градусів. Корж охолодити, зробити за допомогою ножа і ложки ямки на однаковій відстані одна від одної. Вийнятий м’якуш розтерти на крихти.

Щоб приготувати крем, у 100 мл молока розчинити 2 пакетики ванільного пудингу. 800 мл молока закип’ятити, додати 0,5 склянки цукру, перемішати. Зменшити вогонь, тоненькою цівкою, постійно помішуючи, влити пудингову масу, варити до загустіння 10-15 хвилин. Крем охолодити, влити у ямки коржа, рештою крему покрити верх торта. Посипати виріб крихтами. Поставити в холодильник на ніч. А вранці — можна ласувати.

Якщо налаштовані на створення кулінарного шедевра, печіть на велику компанію торт із зефіром і желе. Для тіста беріть 4 яйця, по 3 склянки цукру, борошна і сметани, по 1,5 чайні ложечки амоняку і розпушувача, 4 столові ложки какао. Для крему треба 3 жовтки, цукор на власний смак, пакетик ванільного цукру, по столовій ложці з верхом борошна і крохмалю, 300-350 мл молока, 450-500 г масла, 1-2 столові ложки коньяку. Ще треба 2 пачки вишневого желе, 10 штук магазинного зефіру в шоколаді, за бажанням — консервовані вишні.

Отже, починаємо. Яйця (цілі) добре збити з цукром, додати сметану з розчиненим у ній амоняком та збити. В окремій мисці змішати просіяне борошно, розпушувач і какао. Додавати поступово (за 3-5 прийомів) до яєчно-сметанної суміші, збиваючи міксером. Тісто розділити на три частини, по черзі випекти у високій формі коржі за температури 180 градусів (орієнтовний час випікання — 20-25 хвилин).

Тепер черга робити крем. Жовтки злегка збити з декількома ложками цукру вінчиком, додати ванільний цукор, борошно та крохмаль, знову збити вінчиком, щоб не було грудочок. Далі треба поступово вливати молоко і добре розмішувати. Поставити на маленький вогонь та, постійно помішуючи, варити до загустіння. (Маса має бути досить солодка, бо буде збиватись із несолодким маслом). Масло кімнатної температури збити й по ложці додавати охолоджену заварену масу. Насамкінець додати коньяк та ще раз добре збити. (Нехай вас не лякає кількість крему. Його треба багато, щоб було чим заповнити проміжки між половинками зефіру).

Далі дві пачки магазинної суміші «Вишневе желе» розвести в гарячій воді (не в окропі!). Води беремо на половину менше, ніж вказано в інструкції.Форму, в якій пеклися коржі, застилаємо харчовою плівкою, виливаємо желе і ставимо в холодильник для застигання.

Збираємо наш шедевр так: корж — крем — желе — крем — корж — крем — половинки зефіру розрізом донизу, поміж зефіру накладаємо вишні (за бажанням) — крем — корж. Зверху прикрашаємо — як заманеться. Один із варіантів — тоненький шар крему і тертий шоколад.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>