Капітан далекого плавання

22.12.2015
Капітан далекого плавання

Зібравшись наприкінці минулого тижня в Будинку футболу, виконком ФФУ не став iти проти законів здорової логіки й своїм одноголосним рішенням перезатвердив кандидатуру Михайла Фоменка на посту керманича національної збірної.

До останнього тримаючи в секреті ім’я нового наставника «синьо-жовтих», керівництво вітчизняного футболу опинилося під прискіпливим контролем громадськості, яка, починаючи з 30 листопада, коли закінчився попередній контракт Михайла Івановича з федерацією, доволі активно наполягала на безальтернативному продовженні співпраці з наставником, котрий вивів збірну на чемпіонат континенту.

Загалом, зрозуміти напевне, кому знадобилося накручування інтриги навколо тренерського крісла, важко. Вочевидь напередодні великого футбольного свята хтось дуже хотів «спорядити» тренерський штаб української команди зірковою знаменитістю. За кілька днів до виконкому колишній гравець нашої збірної Андрій Воронін висловив думку, що кращого за Андрія Шевченка тренера для «синьо-жовтих» не знайти. От тільки дивно, на підставі яких конкретних фактів було зроблено подібне припущення, адже досі Шевченко ще жодного дня не пропрацював на тренерській ниві.

«Виконком ФФУ прийняв правильне рішення, продовживши співпрацю з Михайлом Фоменком. Добре, що здоровий глузд узяв гору і збірна не змінюватиме тренера на переправі. Не важливо, яке місце ми посіли в групі, головне, що команда їде на єврофорум, до якого тепер потрібно якісно підготуватися», — заявив один із членів виконкому Володимир Мунтян.

Новий контракт Фоменка з федерацією розрахований до останнього дня ЧЄ-2016. Попри те, що у світі не так багато людей, які всерйоз розраховують на те, що у фіналі майбутнього Євро гратиме українська команда, Михайло Іванович чітко заявляє: «Наше завдання — перемога».

Як відомо, 67-річний наставник «синьо-жовтих» — людина серйозна, відтак робитиме все, аби якомога ближче наблизитися до окресленої цілі. За словами президента ФФУ Андрія Павелка, в питанні підготовки до ЧЄ Михайло Фоменко матиме «карт-бланш». «Тренерський штаб формуватиметься винятково наставником. Зможе він самостійно визначитися й з адміністративним підрозділом збірної», — наголошує очільник федерації.

Назвати своїх помічників головний тренер обіцяє після Нового року. Що ж до майбутніх спарингів «синьо-жовтих», то тут існує трохи більше конкретики. «Календар підготовки збірної затверджено. Уже підписаний контракт на товариський поєдинок iз Кіпром, який відбудеться 28 березня в Одесі. На останній стадії перебуває угода з Уельсом. Матч з командою цієї країни відбудеться 24 березня, скоріше за все, в Києві», — каже Павелко.

Безпосередня ж підготовка до ЧЄ розпочнеться 19 травня. Як відзначив Фоменко, спочатку, на 7-8 днів, футболісти зі своїми сім’ями вирушать до Туреччини, після чого переберуться на південь Франції, де Михайло Іванович планує розквартирувати збірну на час Євро. До старту турніру, як планує керманич, його підопічні мають провести ще три-чотири спаринги, проте імена майбутніх опонентів наразі не відомі.

* * *

Якщо після виконкому ФФУ ім’я головного тренера національної збірної не змінилося, то наша «молодіжка» отримала нового наставника. Замість Сергія Ковальця, під орудою якого вітчизняна молодь відверто провалила старт відбору на ЧЄ-2017, на чолі збірної «U-21» став Олександр Головко. Перед новим наставником керівництво федерації окреслило чітку ціль — фінальна частина ЧЄ-2019 та Олімпіада-2020.