Красуня нон-ґрата

01.12.2015
Красуня нон-ґрата

Анастейша Лін.

Більше сотні красунь із різних країн світу з’їхалися в Китай, де готуються до фіналу конкурсу «Міс світу-2015». Ім’я переможниці буде названо 19 грудня в місті Санья на острові Хайнань.

І лише одна з претенденток на корону головної красуні світу не потрапила на цей омріяний острів. Китайська Народна Республіка відмовила у видачі візи 25-річній Анастейші Лін, що має брати участь у конкурсі як володарка титулу «Міс Канада».

Підставою для такого рішення стала активна позиція Лін щодо утисків свободи слова й прав людини у Китаї. Саме там дівчина народилася й жила до 13 років, перш ніж разом із мамою емігрувала в Канаду. Анастейша є представницею забороненого в Китаї з 1999 року духовного вчення Фалуньгун, адептів якого на батьківщині жорстко переслідують. У липні 2015 року на слуханнях у Конгресі США красуня заявила, що членів цього руху в КНР піддають тортурам.

Природно, після таких виступів для Китаю дівчина стала персоною нон-ґрата. Кілька тижнів після відмови вона все ж сподівалася на те, що в Пекіні змінять рішення, тому вилетіла до Гонг-Конгу (особливий адміністративний район КНР) і чекала на візу там. Не дочекалася.

«У мене є повне право на участь у конкурсі. Я студентка й королева краси. Чому мене бояться?» — риторично запитує Лін у соцмережах. І стверджує, що «засмучена й розчарована, але зовсім не здивована».

Цікаво, що в конкурсі «Міс Канада» Анастейша брала участь двічі. І перший раз 2013 року стати переможницею їй завадило тільки те, що Лін відмовилася брати участь у конкурсі купальників. Тоді їй дісталося лише звання віце-міс. За іронією долі, фінал конкурсу «Міс світу» в Китаї стане першим, під час якого вихід у купальниках буде виключено з програми.

Україну на змаганні найвродливіших дівчат світу представлятиме 18-річна київська студентка Христина Столока, для якої поїздка в Китай стане першою в житті подорожжю за кордон.