М’яч і калькулятор

27.11.2015
М’яч і калькулятор

Неочікуваний, від того ще більш приємний сюрприз піднесли своїм прихильникам футболісти київського «Динамо». Здолавши на виїзді «Порту», підопічні Сергія Реброва серйозно оживили інтригу в боротьбі за одну з двох путівок до «плей-оф» Суперліги у своїй «пульці». І нехай після упевненої перемоги над «драконами» «біло-сині» так і залишилися на третьому місці в «квартеті» G, відстаючи від лідерів на два залікові бали, ключі до 1/8 фіналу ЛЧ-2015/2016 тепер знаходяться в їхніх руках.

«Динамо» виграло у «Порту»?! — не приховував свого здивування підсумком гри на «Драгау» португальський «коуч» «Челсі» Жозу Моуріньйо. — Тепер для того, щоб проаналізувати ситуацію у групі, мені потрібен калькулятор. Знаю, якщо ми виграємо у португальського клубу, то фінішуємо першими, коли ж програємо — вирушимо до Ліги Європи. А от якщо зіграємо внічию, то потрібно дивитися. Усе так ускладнилося...».

І справді, якщо команда Реброва переграє ізраїльський клуб, а «Порту» та «Челсі» зіграють унічию, тоді для кінцевої розстановки доведеться рахувати додаткові показники, адже в активі трьох команд буде по 11 очок. Перші з «маркерів», які, згідно з регламентом УЄФА, вивчаються в аналогічних ситуаціях, — це очки, набрані конкурентами в очних баталіях, та різниця м’ячів, забитих у тих протистояннях. Наведена комбінація результатів в останньому турі групи G виллється в те, що на трьох у «Челсі», «Порту» та «Динамо» буде по п’ять балів. Натомість у голевому питанні «потрійної» рівності вже не буде.

На даний момент кращу різницю забитих і пропущених м’ячів має «Динамо» — «+1». У «Челсі» цей показник становить «0», у «Порту» — «-1». Очевидно, що у разі очної нічиєї ні «аристократи», ні «дракони» свій доробок не покращать, відтак третім зайвим за описаних обставин виявиться саме португальський чемпіон.

«Після перемоги над «Порту» дорога до «плей-оф» для нас відкрита. Залишилося тільки здолати вдома «Маккабі». Тепер усе залежить тільки від нас. Тож до останнього матчу поставимося з усією серйозністю»,— заявив у коментарі каналу «Футбол» півзахисник «Динамо» Сергій Сидорчук.

Відзначимо, що, скоріше за все, грати ключовий поєдинок групового раунду «біло-синім» доведеться без підтримки власних уболівальників, оскільки днями, розібравши нещодавній інцидент із побиттям темношкірих уболівальників на трибунах НСК «Олімпійський», контрольно-дисциплінарний комітет УЄФА зобов’язав «Динамо» провести наступні два домашні матчі в єврокубках за порожніх трибун.

«Ми дуже засмучені таким вердиктом і вважаємо подібне покарання занадто суворим, тому обов’язково подаватимемо апеляцію. Ми зробимо все можливе, щоб як мінімум скоротити кількість матчів без глядачів», — заявив президент «Динамо» Ігор Суркіс. За його словами, інцидент, що стався під час поєдинку «Динамо» — «Челсі», носив ознаки провокації. На думку Президента України Петра Порошенка, її натхненником була Росія. Водночас у динамівському клубі прекрасно розуміють стурбованість Європейського футбольного союзу в питанні насильства на трибунах та будь-якої форми дискримінації, тож обіцяють підтримувати УЄФА в боротьбі з подібними проявами.

Додамо, що востаннє динамівці грали в «стикових матчах» Ліги чемпіонів у далекому 1999 році, коли, до речі, досягли свого найкращого результату в цьому турнірі, поступившись у півфіналі «Баварії».

Натомість «Шахтар» має зовсім свіжі спогади про «плей-оф» ЛЧ. У розіграші 2014/2015 років «гірники» дісталися 1/8 фіналу. Утім цього разу максимум, де у весняній частині єврокубків гратимуть підопічні Мірчі Луческу, — це Ліга Європи. Практичні шанси зіграти в «плей-оф» поточної ЛЧ український віце-чемпіон втратив уже на старті групового етапу, коли по черзі розгромно програв головним конкурентам — «Реалу» та «ПСЖ». Повторно ж поступившись мадридському суперклубу, «Шахтар» розпрощався навіть із теоретичною можливістю пробитися до 1/8 фіналу Суперліги. Позавчора на «Арені Львів» підопічні Луческу були дуже близькими до ще одного розгрому, проте, до своєї честі, спромоглися уникнути чергового приниження. Поступаючись 0:4, наприкінці зустрічі, за 11 хвилин, «шахтарі» примудрилися відіграти три м’ячі. Щоправда, на більше у «гірників» не було вже ані сил, ані, що головне, часу.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 5-й тур.

Група А.

«Шахтар» (Україна) — «Реал» (Іспанія) — 3:4

Голи: Тейшейра, 77 (пен.), 89; Дентіньйо, 83 — К. Роналдо, 18, 70; Модрич, 50; Карвахаль, 52

«Шахтар»: П’ятов, Кобін, Ордець, Ракицький, Азеведо (Дентіньйо, 64), Степаненко, Фред, Марлос (Тайсон, 62), Тейшейра, Бернард, Гладкий (Феррейра, 74)

«Реал»: Касілья, Карвахаль, Варан (Даніло, 32), Пепе, Начо, Модрич (Кроос, 62), Каземіро, Ковачич, Бейл (Бензема, 71), К. Роналдо, Іско

Попередження: Степаненко, 35 — Карвахаль, 48; Даніло, 87

Суддя — Нейхейс (Голландія).

Львів, «Арена Львів», 32 450 глядачів.

«Мальме» (Швеція) — «ПСЖ» (Франція) — 0:5 (Рабьйо, 3; Ді Марія, 14, 68; Ібрагімович, 50; Моура, 82).

Турнірне становище: «Реал» — 13, «ПСЖ» — 10, «Шахтар», «Мальме» — 3.

Група В. «Манчестер юнайтед» (Англія) — ПСВ (Голландія) — 0:0, ЦСКА (Росія) — «Вольфсбург» (Німеччина) — 0:2.

Турнірне становище: «Вольфсбург» — 9, «МЮ» — 8, ПСВ — 7, ЦСКА — 4.

Група C. «Астана» (Казахстан) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:2, «Атлетико» (Іспанія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 2:0.

Турнірне становище: «Бенфіка», «Атлетико» — 10, «Галатасарай» — 4, «Астана» — 3.

Група D. «Боруссія» (М, Німеччина) — «Севілья» (Іспанія) — 4:2 (Коноплянка («С») — 90 хв.), «Ювентус» (Італія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:0.

Турнірне становище: «Ювентус» — 11, «МС» — 9, «Боруссія» (М) — 5, «Севілья» — 3.

Група E. «Барселона» (Іспанія) — «Рома» (Італія) — 6:1, БАТЕ (Білорусь) — «Байєр» (Німеччина) — 1:1.

Турнірне становище: «Барселона» — 13, «Рома», «Байєр» — 5, БАТЕ — 4.

Група F. «Баварія» (Німеччина) — «Олiмпіакос» (Греція) — 4:0, «Арсенал» (Англія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 3:0.

Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Олімпіакос» — 9, «Арсенал» — 6, «Динамо» (Зг) — 3.

Група G. «Порту» (Португалія) — «Динамо» (Україна) — 0:2

Голи: Ярмоленко, 35 (пен.); Гонсалес, 64

«Порту»: Касільяс, Перейра (Андре, 46), Маркано, Інді, Лаюн, Невеш, Перейра, Імбула (Корона, 67), Тельйо, Абубакар, Браїмі (Освальдо, 67)

«Динамо»: Шовковський, Д. Сильва, Хачеріді, Драгович, Антунеш, Сидорчук (Буяльський, 84), Рибалка, Ярмоленко, Гармаш, Гонсалес (Беланда, 78), Мораес (Теодорчик, 86)

Попередження: Д. Сильва, 36; Гармаш, 38; Сидорчук, 69

Суддя — Веласко Карбальйо (Іспанія).

Порту, стадіон «Драгао», 31 220 глядачів.

«Маккабі» (Т-А, Ізраїль) — «Челсі» (Англія) — 0:4 (Г. Кехілл, 20; Вілліан, 73; Оскар, 77; Зума, 90+1; вилучення: Бен-Хаїм-І, 41 («М»)).

Турнірне становище: «Порту», «Челсі» — 10, «Динамо» — 8, «Маккабі» (ТА) — 0.

Група H. «Ліон» (Франція) — «Гент» (Бельгія) — 1:2, «Зеніт» (Росія) — «Валенсія» (Іспанія) — 2:0.

Турнірне становище: «Зеніт» — 15, «Гент» — 7, «Валенсія» — 6, «Ліон» — 1.

* * *

Юнацька Ліга чемпіонів (до 19 років). 5-й тур. Група А. «Шахтар» — «Реал» — 2:6.

Турнірне становище: «ПСЖ» — 10, «Реал» — 9, «Мальме» — 5, «Шахтар» — 4.

Група G. «Порту» — «Динамо» — 0:1.

Турнірне становище: «Челсі» — 13, «Динамо», «Порту» — 7, «Маккабі» — 1.