Нагодують й обігріють

24.11.2015

Українські солдати, що повертаються із зони АТО через місцевий залізничний вокзал у Миколаєві, де розташований всеукраїнський волонтерський пост, потребують теплих речей та провізії. Упорядкований куточок відпочинку для військових загальною площею в сто квадратних метрів працює тут із цьогорічного червня. Є тут i зручні меблі, й великий телевізор, а також власна фільмотека та вся необхідна канцелярія. Спочатку була обладнана лише одна кімната, а восени їх стало вже дві!

Крім ліжок, диванів i книжкових шаф, є також холодильники, де можна зберігати гуманітарну допомогу, яка регулярно надходить від простих людей. За чотири місяці свого існування всеукраїнський волонтерський пост обігрів та нагодував понад дві тисячі солдатів з усієї України. Для хлопців, які добираються додому з зони АТО через Миколаїв, місцеві волонтерки готові нести цілодобову вахту на вокзалі. Декому із солдатiв доводилося очікувати тут прибуття свого поїзда по кілька днів. Наразі всю необхідну допомогу військовим надають лише волонтери. Вони вже встигли прикрасити вікна обох кімнат дитячими малюнками, а також патріотичними написами і символами. А не так давно волонтерський пост у Миколаєві доповнили м’якими килимами і великим круглим столом, що створило додатковий комфорт і атмосферу затишку.

«Військовослужбовці, які їдуть до себе додому, можуть у нас відпочити, відіспатися, помитися, попоїсти домашньої їжі та просто поговорити один з одним про життя в очікуванні потрібного поїзда, — розповіла активістка волонтерського руху Ірина Абрамова. — В облаштуванні цього унікального куточка відпочинку для військових узяли участь кілька сотень людей з усієї України. Люди самі привозили нам хто меблі, хто літературу, а хто й їжу. На жаль, на Донбасі все ще тривають військові дії, тому допомога все ще потрібна бійцям».

За словами Ірини Абрамової, весь час потрібні предмети першої необхідності та провізія. Загальні запаси цукру, хліба та консервів уже закінчуються. Враховуючи той факт, що одночасно ночувати на території волонтерського поста в Миколаєві може від 20 до 25 осіб, будь-яка допомога для військових буде вельми доречною та бажаною. Адже всіх військовослужбовців треба ще забезпечити постільною білизною та предметами першої необхідності. До слова сказати, білизну волонтери забирають для прання додому, а пізніше — повертають на волонтерський пост.

«Нас тут зустрічають по-домашньому тепло та привітно, — розповів морський піхотинець з Одеси Юрій. — Багатьох хлопців спочатку дивують м’які дивани та можливість покуштувати хорошої їжі. Хочеться висловити подяку волонтерам, які змогли створити солдатам такий оазис для відпочинку і харчування». За словами військовослужбовця з Житомирської області, який добирається додому із зони АТО, у Миколаївському волонтерському центрі він уперше за довгих десять місяців служби зміг спокійно виспатися.

«Тут солдати можуть і душ прийняти, і смачно пообідати в дружній компанії товаришів по службі, — розповів 29-річний морський піхотинець Андрій. — Я не був у відпустці майже рік. Але тут — завдяки волонтерам та їхнiй турботі — всю мою накопичену втому як рукою зняло». У хлопців iз різних куточків країни, які волею долі опинилися в один i той самий час на вокзалі у Миколаєві, знаходиться маса спільних тем для розмов із побратимами.

Відвідав волонтерський пост у Миколаєві і настоятель місцевого православного храму отець Іван. Священик освятив територію для відпочинку українських військових, а також подарував ікони, які повинні оберігати і захищати всіх військовослужбовців, які пройшли хрещення вогнем і мечем у зоні АТО. До речі, нині в багатьох храмах Миколаївщини православні батюшки читають спеціальні молитви, які повинні захистити життя наших українських хлопців, які відстоюють незалежність України на Донбасі.

Особливі труднощі в забезпеченні українських бійців провізією волонтери на вокзалі в Миколаєві відчувають, коли до них прибуває ешелон iз військовослужбовцями. Доводиться звертатися по допомогу до всіх небайдужих. Активіст волонтерського руху на Миколаївщині Ірина Абрамова за весь час роботи встигла підрахувати, що на один місяць роботи їх благодійного поста для військовослужбовців необхідно приблизно 30 кілограмів сиру, 60 кілограмiв ковбаси та більш ніж 100 буханок хліба. А от чай, цукор і печиво — приймають від людей без обмежень.

Із настанням холодів солдатам ще потрібні теплий одяг та обігрівачі УФО.

Якщо ви вирішили допомогти, безпосередньо звернутися до Ірини Абрамової можна через соціальну мережу «Фейсбук» та зателефонувавши за номером мобільного телефону: 096-931-88-85.