Кримська ніч

24.11.2015
Кримська ніч

Пошкодженi електроопори.

Темні вулиці, величезні черги до банкоматів, на заправках, по хліб та свічки. Так провели вихідні мешканці окупованого Кримського півострова. Енергопостачання з України припинилося в суботу близько опівночі. У ніч на п’ятницю на контрольно-пропускному пункті «Чаплинка» на Херсонщині, що сполучає материкову Україну та окупований Крим, невідомі підірвали електроопори, внаслідок чого були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач.

Електромагістралі, що постачають енергію до Криму, пошкоджують не вперше. У ніч на 6 жовтня в районі села Чонгар у Херсонській області невідомі пошкодили бетонну електроопору на високовольтній лінії «Мелітополь—Джанкой». Але тоді її потужності перебрала на себе інша лінія «Каховка—Джанкой», тож кримчани не відчули жодного дискомфорту.

Цього разу ситуація набагато серйозніша. Світло зникло майже у всіх великих містах. Без електрики залишилися майже 1,9 млн. осіб. У Сімферополі виникли перебої з постачанням води, а у Севастополі було зупинено рух тролейбусів, зникло опалення. На півострові ввели надзвичайний стан і комендантську годину. Знеструмленим півострів залишався близько шести з половиною годин. Утім вранці у неділю електропостачання частково відновили. Однак забезпечені електрикою, за повідомленнями, лише великі міста півострова — їх забезпечують за рахунок альтернативних джерел.

Відновити централізоване електропостачання до Криму не вдалося, адже ремонтним службам завадили активісти на чолі з кримськими татарами — учасники «Громадської блокади Криму». Вони одразу заперечили причетність до вибухів.«Це міг зробити хто завгодно. Це могли зробити диверсанти, які прийшли з Криму, або диверсанти, які тут є, чи це могли зробити патріоти України. Ми до цього стосунку не маємо. Ми будемо блокувати, бо нам цікава участь у самому процесі блокування, а не в процесі підривів», — заявив координатор акції з блокади Криму Ленур Іслямов.

21 листопада стало відомо про сутички блокадників із силовиками. «Розбиратися» із протестувальниками взялися Нацгвардія, батальйон «Херсон» на чолі з керівником Бюро протидії наркозлочинності Іллею Ківою. Унаслідок зіткнень постраждало до десятка осіб, поранень зазнали як iз боку активістів, так і з боку силовиків. Зрештою, сторонам удалося домовитися про часткові поступки, і спеціалісти здійснили ремонтні роботи заземлення ЛЕП. Після цього невідомі знову підірвали пошкоджені опори.

За фактами подій у Херсонській області та підриву ЛЕП поліція порушила кілька кримінальних проваджень. Як повідомили у прес-службі облуправління Нацполіції, одне з них відкрито за фактом умисного пошкодження об’єктів електроенергетики, ще два — за заподіяння тілесних ушкоджень двом працівникам поліції, а також за перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Станом на понеділок блокада продовжилася, щоправда, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв заявив, що активісти допустять вибірковий ремонт на кількох лініях. «Зараз ми частково допустимо фахівців до розмінування й проведення ремонтних робіт. Там є одна лінія, яка, обігнувши Крим, веде в райони Херсонської області. Там теж вони, виявляється, без світла. От цю лінію ми дозволимо відновити. На материковій частині люди не повинні страждати. І ще одна лінія пов’язана із Запорізькою АЕС», — підкреслив він.

Тим часом влада Криму пообіцяла «гідно відповісти» на знеструмлення півострова. Підрив ЛЕП там назвали терактом. «Голова» Сергій Аксьонов заявив, що такий шантаж не принесе організаторам акції плодів, тому що кримчани витримають «будь-який тиск». Наразі Аксьонов пропонує поповнити дефіцит електроенергії за рахунок генераторів, що стоять на озброєнні армії РФ. А генпрокурор Наталія Поклонська терміново збирає міжвідомчу нараду з «ФСБ», «МВД» та центром протидії екстремізму, на якій проти невідомих підривників збираються винести «процесуальне рішення». У МНС Росії вживають надзвичайних заходів і відкрито говорять про те, що «блекаут» в Криму може затягнутися надовго. Енергопостачання на півострові буде здійснюватися за графіком. Місцевим обіцяють віялові відключення. Понеділок у Криму оголосили вихідним днем для усіх, крім державних і муніципальних службовців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>