Місія Світового банку: довіряй, але перевіряй

20.11.2015
Місія Світового банку: довіряй, але перевіряй

Місія Світового банку моніторить Вінниччину.

На Вінниччину представники місії Світового банку прибули з метою здійснення системної діагностики України: виявити перешкоди, що заважають розвитку держави, та надати необхідну підтримку. У планах місії міжнародної організації — промоніторити ще кілька регіонів.

У Вінницькій області міжнародна фінансова установа супроводжує три масштабні грантові проекти. Найбільший з них — на 32 мільйони доларів США — будівництво кардіодіагностичного центру, де надаватимуть діагностичні та лікувальні послуги мешканцям усього регіону.

Окрім кардіоцентру, Світовий банк виділяє кошти на впровадження проекту у сфері енергозбереження — це реформування системи теплозабезпечення у Вінниці. Також проект iз реконструкції системи водозабезпечення, куди буде залучено й підприємство «Вінницяоблводоканал».

«Вінниця завжди виконувала і виконує фінансові зобов’язання. І в нас є чимало успішних прикладів міжнародної співпраці. Найбільш ілюстративний ви побачите просто на вулиці — швейцарські трамваї, — похвалився голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій та звернувся до представників Світового банку. — І саме отакі локальні проекти виявляються найуспішнiшими. Та дуже часто їх фінансування здійснюється через міністерства, інші відомства, що створює нам додаткові бюрократичні перепони. Тому налагодження прямих контактів дозволить значно швидше та якісніше впроваджувати реформи на місцях. Я готовий вам запропонувати відкрити представництво Світового банку у Вінниці — і ви самі в тому переконаєтеся».

Про це координатор програм Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Александро Седеньо пообіцяв подумати й зазначив: «Після Міжнародного валютного фонду Світовий банк — це друга організація, що надає Україні найбільше технічної та аналітичної допомоги. Зараз ми в процесі отримання аналітичної інформації з різних частин України і через кілька місяців будемо готові обговорити більш конкретні шляхи й проекти для покращення ситуації. У тому числі й у царині послуг, що надаються приватному сектору, й розвитку соціальної сфери» .

У ході візиту представники міжнародної фінансової установи дізнались також, що Вінниччина гостро потребує впровадження нових інструментів у процесі реформування системи охорони здоров’я, доступу бізнесу до дешевих кредитних ресурсів задля свого подальшого розвитку та фінансової підтримки й стимулювання ініціативних територіальних громад, котрі прагнуть якісних змін.

Оптимістичне враження від налаштування на подальшу співпрацю вінницьких можновладців зі Світовим банком дає надію, що за кілька місяців вінничани зможуть переконатися, наскільки ефективно місцева влада використовує сприяння світових фінансових лідерів.