Два роки без покарання

18.11.2015
Два роки без покарання

Два роки українці несуть квіти Героям Небесної сотні. (з сайта wikimedia.org.)

Протягом чотирьох днів, на виконання доручення Президента, Генпрокуратура, СБУ і МВС звітуватимуть про результати розслідування злочинів, вчинених проти учасників Революції гідності. Першою вчора почала звітувати Генпрокуратура. За словами начальника Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, наразі слідчими притягується до відповідальності 270 підозрюваних у скоєнні злочинів проти активістів Євромайдану.

«Оскільки злочини проти Євромайдану не мали аналогів в історії України, робота слідчих передбачає велику кількість слідчих, оперативно-розшукових заходів та організаційних дій», — зазначив пан Горбатюк. Мовляв, не варто дорікати, що розслідування є тривалим. При цьому сам Горбатюк дорікає своїм «попередникам» за неналежно зібрану доказову базу на початковому етапі розслідування.

«Велика кількість документів була знищена. Більшість зброї вивезена, а ми повинні перевірити тисячі екземплярів, щоб порівняти зі зразками, вилученими з тіл потерпілих. Експертизи тягнуться роками. Це питання комплексне і залежить не тільки від слідчих, а загалом від державного апарату», — каже представник ГПУ.

За даними слідства, загалом розслідується більше 2 тис. злочинів, вчинених у той час, у кримінальному провадженні — більше 2 200 потерпілих, було допитано більше 5 тис. свідків та потерпілих, вилучено більше 1,5 тис. трафіків телефонних з’єднань, накопичено та аналізується більше 60 терабайт відеозаписів.

За словами Сергія Горбатюка, перевіряється протиправна діяльність більше 200 правоохоронців, зокрема слідчих, 80 прокурорів, більше 100 суддів. Утім притягнуто до кримінальної відповідальності лише 25 громадян (обвинувальні акти направлені до суду стосовно 7 прокурорiв, 4 суддiв і 9 слідчих).

Щодо конкретних подій дворічної давнини, то слідство стверджує, що незаконний розгін атиквістів Євромайдану 30 листопада 2013 року ініціював особисто екс-президент Янукович, а організували — екс-голова МВС Захарченко та тодішній секретар РНБО Клюєв. Виконавцями були їхні підлеглі в РНБО, у керівництві КМДА, столичної міліції та київського «Беркута».

По епізоду щодо побиття активістів на вулиці Банковій 1 грудня 2013 року, яким колишня влада «намагалася дискредитувати і залякати мітингувальників», про підозру повідомлено Януковичу, Захарченку та іншим. Утім, за словами пана Горбатюка, заочне засудження екс-президента Януковича стримується тим фактом, що досі не відбулася екстрадиція з Іспанії екс-міністра фінансів Юрія Колобова. Оскільки обидва фігурують ще й в іншій справі — за підозрою у фінансуванні встановлення спецзв’язку на базі приватної компанії «Укртелеком».

Водночас у Генпрокуратурі обурюються, що окремі судді зволікають із рішеннями, які дозволять притягнути до відповідальності осіб, винних у розгоні Євромайдану 30 листопада 2013 року. «З літа минулого року в Печерському суді Києва відбувається засідання — ніяк не завершиться — про те, щоб скасувати незаконне застосування амністії до Коряка, Федчука, Мариненка і Сівковича», — скаржиться Сергій Горбатюк.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>