Операція «Бурштин»: дубль два

06.10.2015

Майже два тижні тому владі та правоохоронцям удалося тимчасово вгамувати пристрасті на нелегальних копанках бурштину в Маневицькому районі. Але це затишшя виявилося нетривким. Уже минулого тижня нелегальні старателі з Рівнещини знову масово посунули у волинські ліси, де сонячний камінь ще можна спокійно копати лопатою, не використовуючи дорогих помп.

Їх було понад пiвтори тисячі, тому стримати таку навалу міліцейським блокпостам і активістам, які перекрили дороги в ліс, було не під силу. Через що копачі безперешкодно зайшли на ділянки, де вони тиждень тому копали бурштин. Покидаючи ліс попереднього разу, чимало з них приховали свої знаряддя та дрібний інвентар, щоб невдовзі повернутися. Цього разу, щоб вигнати заїжджих мисливців із волинських родовищ, на допомогу міліції довелося залучати спецпідрозділи. В операції взяло участь понад 500 правоохоронців iз 5 областей та понад 400 громадських активістів, лісівників, екологів. Силовикам вдалося на деякий час оточити старателів практично з усіх боків, однак довго втримати таку навалу було неможливо. Щоб взяти ситуацію під контроль, правоохоронцям довелося стріляти на попередження вгору. Потерпілих і поранених, як стверджує міліцейська прес-служба Волині, немає.

І коли почало сутеніти, заручники стали масово покидати копанки й виходити з лісу. На блокпостах у них забирали лопати, кайла та інший інвентар й відпускали, якщо ті не мали при собі видобутого каміння. За кілька годин бiльшiсть нелегалів виїхала на трасу і поїхали геть iз Волині. Міліції вдалося затримати майже дві сотні чоловік, у деяких були вилучені гроші, наркотики і два запали від гранат Ф-1. А ось добутого бурштину було вилучено лише 4 кілограми. Найімовірніше, камінь могли приховати у схованках, сподіваючись рано чи пізно сюди повернутися, коли силовики послаблять контроль за цією ділянкою бурштинового лісу. Начальник УМВС у Волинській області Петро Шпига на прес-конференції наступного дня заявив, що кримінальні авторитети сусідньої Рівненщини провокують волинських міліціонерів «використати гранату», щоб конфлікт у регіоні став масовим і неконтрольованим. Нині бурштинові лісові масиви оточені блокпостами і двома лініями охорони . За словами головного міліціянта області, силовики до останнього не будуть застосовувати зброю, але якщо це станеться, то вина ляже на плечі лідерів кримінальних угруповань. Він також повідомив, що з двох сотень затриманих 80 уже оголошено підозру. Серед тих, кого затримали правоохоронці у волинських лісах, виявилося чимало колоритних і несподіваних постатей. Так, священик із Володимирецького району приїхав на Волинь копати бурштин разом зі своїми парафіянами. Їдуть і вчителі рівненські, й працівники Рівненської АЕС, беручи для цього відгули. Раніше в цю осінню пору люди їхали в ліс по гриби, а тепер їдуть нищити його, вкриваючи кількаметровими ямами...

Конфлікт удалося тимчасово згладити, але вирішення бурштинової проблеми зайшло фактично у глухий кут. Як довго міліція з активістами зможуть тримати оборону волинського лісу — питання, швидше, риторичне. Навіть новим законом про бурштин увести ситуацію у правове поле буде дуже складно. Бо люди, які відчули смак великих грошей, так просто не здадуться. Вони вже погрожують своїм майданом. І працювати легально в артілі й отримувати за це зарплатню навіть місцеві мешканці не горять великим бажанням. Для чого горбатитися місяць за кілька тисяч гривень, якщо їх можна заробити за один день? І чим довше влада буде затягувати процес легалізації добування бурштину — тим важче буде стримувати навалу нелегальних старателів, які у пошуках легкої наживи готові ледь не під кулі лізти. Тому війна за сонячний камінь тільки набирає обертів.