«Молодості» не загрожує криза середнього віку

16.09.2015

Цього року кінофестиваль «Молодість» має ювілейний порядковий номер: 45. Як зауважив на нещодавній прес-конференції організаторів голова Держкіно Пилип Іллєнко, незважаючи на ці цифри, криза середнього віку «Молодості» не загрожує. Оскільки під час підготовки фестивалю команді на чолі з генеральним директором Андрієм Халпахчі доводиться долати стільки перешкод, вирішувати таку кількість проблем, що криза апріорі капітулює перед завзяттям та цілеспрямованістю оргкомітету.

Як і можна було спрогнозувати, найскладнішою перешкодою для «Молодості» і цього року також буде недостатнє фінансування. За словами пана Іллєнка, Держкіно виділяє на проведення фестивалю 552 тисячі гривень. (Ніби виправдовуючись, Пилип Юрійович сказав, що з дорогою душею виділив би і 45 мільйонів, так би мовити, по мільйону за кожен рік, але...) Місто обіцяє 250 тисяч гривень. «Це вп’ятеро менше, ніж мерія Одеси виділила цьогоріч Одеському фестивалю», — констатує Андрій Халпахчі. Але у Києва свої аргументи: столиця змушена була витратитися на відновлення кінотеатру «Жовтень», який, як відомо, згорів під час минулорічної «Молодості». (До речі, оновлений кінотеатр відкриють 18 жовтня, і «Жовтень» знову буде одним із фестивальних майданчиків). З метою економії навіть церемонії відкриття та закриття фестивалю вирішили проводити в Національному театрі імені Франка. «Зараз не до купецького розмаху, — каже Халпахчі. — Палац «Україна» для нас задорогий». На сьогодні фестиваль має лише 5 відсотків від необхідної суми на проведення, команда проекту продовжує перемовини з потенційними спонсорами.

Паралельно з фінансовими проблемами команда фесту вирішує й проблеми творчі. Так, в останній момент довелося замінити фільм-відкриття. Фестиваль стартуватиме не анонсованою раніше стрічкою Паоло Сорентіно «Молодість», а картиною «45 років» Ендрю Хея, яка брала участь у конкурсній програмі 65-го Берлінського кінофестивалю і була відзначена за акторські роботи («Срібних Ведмедів» отримали Шарлотта Ремплінг та Том Кортні). Обидві назви для фестивалю надзвичайно символічні. Але український дистриб’ютор «Молодості» компанія «Артхаус трафік» запросив настільки велику суму за право показу, що від цієї ідеї довелося відмовитися. Як зауважив Андрій Халпахчі, ця стрічка незабаром вийде в український прокат, але під назвою «Юність». Фільм-закриття поки що не визначений, ним може стати як фільм-переможець головного міжнародного конкурсу фестивалю, так і відома картина, що перемогла на іншому фестивалі.

У контексті сучасних реалій питання присутності на фестивалі російських фільмів звучало особливо актуально. «В Україні не існує табу на російське кіно, — говорить Андрій Халпахчі. — Є заборона на демонстрацію пропагандистських фільмів. Минулого року була введена позаконкурсна програма «Кіно морального неспокою», яка мала на меті показати, що в Росії є критичне кіно. Але через таку назву деякі продюсери та дистриб’ютори відмовились подавати свої фільми». Саме з цієї причини фестивальна публіка не побачила ні «Левіафана», ні «Дурня». Нині ж окремої програми російського кіно на фестивалі не планується, але загалом фільми російського виробництва в афіші «Молодості» будуть присутні.

Що стосується програми, то вона зараз активно формується. Загалом на адресу оргкомітету надійшло понад тисячу заявок в усі конкурси. Зокрема, близько двохсот фільмів було подано на розгляд тільки в Національному конкурсі. Міжнародне журі Національного конкурсу очолить український режисер Роман Балаян. До позаконкурсної програми увійшли «Фестиваль фестивалів», «Скандинавська панорама», ретроспективна програма «Століття», новинки німецькомовного та франкомовного кіно тощо.

45-й, ювілейний, Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» пройде з 24 жовтня по 1 листопада.