Сезонна першість

01.09.2015
Сезонна першість

Багатство овочів дає змогу приготувати нові перші страви. (з сайта liveinternet.ru.)

Початок осені — це можливість готувати не лише безліч неймовірних салатів. Багатство овочів та фруктів дає змогу експериментувати і з новими смаками перших страв. Можна змішувати усе на свій смак. А можна підгледіти, які композиції інгредієнтів уже склали кулінари.

По-італійськи

Якщо хочете спробувати по-справжньому новий смак, готуйте овочевий крем-суп iз додаванням молока. Беріть 50 г шпинату, 250 г картоплі, 130 г моркви, 80 г цибулі, 150 г молока, 0,5 літра овочевого бульйону, 170 мл сметани, 80 г відвареної білої квасолі, 2 столові ложки борошна, 70 г вершкового масла (50 г для супу, 20 г для грінок), 150 г твердого сиру, хліб для грінок, за смаком сіль і спеції (мелені перець і мускатний горіх, свіжий або сушений кріп). Овочі нарізати кубиками, обсмажити на вершковому маслі. Борошно обсмажити на сковороді, додати бульйон і перемішати, щоб не лишилося грудочок. До овочів додати квасолю, бульйон, довести до кипіння, готувати на повільному вогні приблизно 30 хвилин, за кілька хвилин до закінчення додати шпинат. Потім усе подрібнити у блендері, повернути у каструлю і довести до кипіння. Залишилося приготувати грінки. На хліб покласти вершкове масло, посипати тертим сиром і поставити у духовку, розігріту до 150-160 градусів на 5-10 хвилин.

Осінній італійський суп можна приготувати з картоплини, солодкої перчини, помідора, по половині взяти цибулини, морквини, невеликого кабачка або цукіні і жменьку квасолі. Попередньо треба зварити бульйон, 2,5-3 літри. Квасолю попередньо бланшувати 5 хвилин, злити воду, в якій варилася квасоля, потім залити холодною, варити ще 5-10 хвилин. Усі овочі порізати однаковими кубиками. На добре розігріту пательню, змащену олією, викласти овочі і пасерувати під кришкою 10-15 хвилин на невеликому вогні. Після вимкнення вогню додати порізаний чи розчавлений пресом зубчик часнику. Перекласти спасеровані овочі у киплячий бульйон і варити на малому вогні 20-30 хвилин. За кілька хвилин до кінця приготування додати суху суміш італійських трав, перець та лавровий листочок. При подачі на стіл суп у тарілці можна посипати тертим сиром або зеленню.

До речі, зараз, коли овочів удосталь, можна наготувати для зими заморожені пакети інгредієнтів для такого осіннього супу: кубики овочів та бланшовану і проварену квасолю (як описано).

За середземноморськими мотивами готуємо і крем-суп iз креветками і броколі. Потрібно: велика цибулина, 750 г броколі, зубчик часнику, 8 креветок, дещиця тертого мускатного горіха, склянка вершків (20%), літр овочевого або курячого бульйону, 2 столові ложки вершкового масла, сіль, перець. Для крутонів (можна зробити просто грінки) — 4 шматки білого хліба без скоринки, 2 столові ложки олії, 2 зубчики часнику.

Броколі вимити і розібрати на невеликі суцвіття. Стебло нарізати невеликими шматочками. Цибулю та часник почистити та подрібнити. Закип’ятити в каструлі підсолену воду, покласти броколі і варити 4-5 хвилин. Відкинути на дуршлаг, обдати холодною водою. Відкласти 6 невеликих суцвіть. Розігріти у каструлі вершкове масло, обсмажити подрібнену цибулю та часник упродовж 3-4 хвилин. Влити половину бульйону, додати броколі. Тушкувати на середньому вогні близько 10 хвилин.

Почекати, поки овочі трохи охолонуть, потім подрібнити блендером.

Кожен зубчик часнику розрізати навпiл і натерти ними шматки хліба. Потім порізати хліб кубиками. Обсмажити їх в олії. Креветки відварити в киплячій підсоленій воді, після чого почистити. Перекласти на тарілку, накрити і залишити в теплому місці.

Влити в каструлю з супом бульйон, що залишився, і довести до кипіння. Приправити мускатним горіхом, сіллю і перцем, можна додати червоного гострого перцю. Влити вершки і буквально через хвилину зняти з вогню, не доводячи суп до кипіння. Розлити суп по тарілках, у кожну покласти по відкладеному суцвіттю броколі та креветці. Подавати з крутонами. Їх можна готувати без часнику. А цю приправу покласти безпосередньо в тарілки.

По-домашньому

Можна приготувати смачний суп iз куркою і кукурудзою. Беремо 500 г курки, банку консервованої кукурудзи або 300 г відвареної домашньої, пучок стебла селери, 70 г локшини рослинну олію і білий перець. Промиту непорізану курку відварити, остудити. Селеру порізати, кукурудзу відцідити. У сковорідці на сильному вогні добре розігріти олію й обсмажити селеру. Курку порізати на шматки й обсмажити на сковорідці до зарум’янення.

Довести бульйон до кипіння, покласти в нього м’ясо, селеру і насамкінець локшину. Проварити разом на середньому вогні 5-7 хвилин. Покласти кукурудзу, 1-2 чайні ложечки соєвого соусу або просто за смаком, посолити. Насамкінець треба потримати страву на повільному вогні ще 5 хвилин. Поперчити. Зняти з вогню й залишити настоятися 10-15 хвилин. Подавати можна з подрібненою зеленню, сметаною і грінками.

Розсольник спробуємо приготувати з домашніми часниковими кльоцками. Потрібні такі інгредієнти: 2 картоплини, 200 г курячого філе, морква, цибуля ріпчаста, огірок солоний, 2 болгарські перчини, яйце, 2 чайні ложки майонезу (вершків, молока або сметани), 3 столові ложки борошна, 2 зубчики часнику, спеції. Спочатку з курячого філе варимо бульйон. Картоплю ріжемо (кубиками чи як кому подобається) і відправляємо у бульйон. Цибулю ріжемо дрібно, моркву тремо на грубій терці, тушкуємо до напівготовності і додаємо в бульйон. Потім кладемо в бульйон солодкий перець (надзвичайно апетитно буде, якщо взяти шматочки різних кольорів). Коли овочі практично готові, натираємо огірок і також додаємо у каструлю. Варимо хвилин 8-10. Із борошна, яйця, сметани і часнику замішуємо тісто на кльоцки. У киплячий суп чайною ложкою обережно кладемо кульки тіста. Варимо 5 хвилин. І розсольник готовий.

Ще супи-пюре

Суп-пюре з цвітної капусти — це також смачно і корисно. Потрібно лише 300 г цвітної капусти, морквина, велика цибулина, 2 столові ложки пшеничного борошна, 3 столові ложки олії, літр води, 5-7 горошин запашного перцю, за смаком сіль і мелений перець; додасть кольору куркума. Для грінок беремо улюблений хліб, 2 столові ложки олії, 2-3 зубчики часнику.

Спочатку на сковорідку з олією треба видавити через прес зубчики часнику і залишити «маринуватися». Тим часом готуємо хліб: зрізаємо скоринки і ріжемо кубиками. Обсмажуємо. Можна підсушити у духовці. Для супу дрібно ріжемо моркву і цибулю, тушкуємо на сковороді з олією (можна додати 50 мл води, готувати, поки вся рідина не випарується). Борошно пасеруємо на олії. Цвітну капусту відварюємо до м’якості у воді з додаванням горошин перцю і солі. Далі капусту з тушкованими овочами збиваємо блендером (або протираємо через сито), додаємо пасероване борошно і ретельно перемішуємо. Із капустяного відвару забираємо горошини перцю. Суміш проварюємо ще 2-3 хвилини, помішуючи, додаємо куркуму. Суп подавати гарячим, із зеленню та грінками, можна додати часнику.

Для любителів — суп-пюре з печених перців. Для приготування потрібні такі інгредієнти: 4-5 солодких перчин, 3-4 чайні ложки олії, цибулина, морквина, стебло селери, 2-3 зубчики часнику, чайна ложка зіри, 1-2 лаврові листки, 1-1,5 літра бульйону.

Спочатку розігріваємо духовку до 190-200 градусів. Викладаємо на деко перці. Запікаємо приблизно 15 хвилин (поки не з’являться почорніння), перевертаємо на інших бік та запікаємо ще близько 15 хвилин. Матимемо м’які, трохи підпалені перці. Накриваємо їх фольгою і залишаємо на 10 хвилин. Це для того, щоб легко зняти шкірку. Почистіть перці й розріжте на чотири частини.

Далі готуємо засмажку. Дрібно ріжемо цибулю, моркву та стебло селери (має вийти три приблизно однакові частини цих інгредієнтів). Також подрібнюємо часник. Наливаємо в каструлю декілька ложок олії та розігріваємо. Додаємо спочатку цибулю та часник. Обсмажуємо 3-4 хвилини. Потім викладаємо моркву та селеру. Через хвилини 3-4 додаємо перці. Потім — зіру (якщо сприймаєте цю спецію), лаврове листя. Заливайте все курячим або грибним бульйоном так, щоб рідина покрила овочі. Якщо бульйону немає, можна залити просто окропом. Варіть суп, щоб морква стала м’якою (4-8 хвилин). Зніміть із вогню (заберіть лаврове листя) та збийте блендером.

Можна додати гострий соус. Подавати з сухариками, ложкою сметани або йогурту.

Оригінально

Незвичайний помідорово-гарбузовий суп. Потрібно: гарбуз — 250 г, помідори великі — 2-3 штуки, цибуля ріпчаста, вершкове масло — 50 г, вершки (15 %) — 200 мл, вода кип’ячена гаряча — 350 мл, сіль за смаком, мелений мускатний горіх за смаком.

Спочатку готуємо овочі: гарбуз чистимо і нарізаємо середніми кубиками. Помідори очищаємо від шкірки(спочатку занурюємо в гарячу воду, а потім у холодну і без проблем знімаємо шкірку). Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями. Далі у посудину кладемо шматок масла і обсмажуємо на ньому цибулю, щоб вона стала м’якою і ніжною. Потім додаємо помідори, тушкуємо на середньому вогні до стану соусу, додаємо гарбуз, доливаємо воду і готуємо це все до м’якості гарбуза. Далі масу збиваємо блендером, додаємо вершки, сіль і мускатний горіх, ще раз збиваємо. Ставимо масу на вогонь і, акуратно помішуючи, доводимо до кипіння.

Ще оригінальніший морквяно-яблучний суп. Для його приготування потрібно 6 морквин, цибулина, стебло порею, 2 см імбиру, 2-3 зубчики часнику, яблуко, 30 мл оливкової олії, 1,5 л овочевого бульйону. Спочатку моркву і яблуко чистимо та нарізаємо великими шматками. Дрібно ріжемо цибулю, імбир, часник. У сотейнику обсмажуємо на оливковій олії цибулю до прозорості, додаємо імбир і часник, iще 3 хвилини — i все знімаємо з вогню. Тим часом бульйон повинен закипіти. Додаємо в нього обсмажену цибулю і варимо лише 2 хвилини. Додаємо моркву і яблуко. Варимо, допоки стане готовою морква. Далі треба злити більшу частину бульйону в окрему ємність. А гущу блендером перетворюємо на пюре. Якщо вам здається, що він занадто густий, просто додавайте бульйон і продовжуйте працювати блендером. У результаті повинна вийти однорідна, дуже ніжна й ароматна суміш, яку в тарілці можна доповнити натертим твердим сиром, зеленню або насінням гарбуза чи соняшнику.

Смачного!

ВИШУКАНО

Запах Карпат

Щоб скуштувати справжню грибну карпатську юшку, треба відправлятися кудись на Гуцульщину чи в інші місця, близькі до наших гір. Але можна звідти привезти сушених білих грибів (за трилітрову банку у Верховині просять 220-300 гривень) і приготувати цю першу страву вдома. Отже, потрібно: половина домашньої курки, 3 морквини, цибулина, чверть невеликої капустини, сіль, перець, 3-4 л води, 100 г сушених білих грибів (або 300-400 г свіжих чи морожених), 2-4 картоплини, зелень.

Воду для бульйону доводимо до кипіння. Тим часом курку нарізаємо на невеликі шматочки, заливаємо водою, в окремій посудині доводимо до кипіння і варимо 2-3 хвилини. Зливаємо воду, шматочки курки добре промиваємо і кладемо у каструлю з водою, яка починає кипіти (для бульйону). Курячий бульйон варимо на дуже повільному вогні приблизно 1,5-3 години.

Готуємо гриби: свіжі чистимо і нарізаємо. Сушені треба попередньо замочити. Далі цибулю нарізаємо півкільцями, підсмажуємо на олії до золотистого кольору, додаємо гриби і тушкуємо 10-15 хвилин.

У бульйон за 30-40 хвилин до завершення готування вкинути нарізану брусками моркву. Посолити, додати 5-6 горошин пахучого та з 10 горошин чорного перцю. Ще через 5 хвилин додати цілу четвертинку капустини. Ще через 5 хвилин додати гриби з цибулею. Досолити, якщо потрібно.

Можна окремо відварити локшину. У тарілку покласти спочатку трохи локшини, шматочок курки, долити рідини з грибами, посипати зеленню. Якщо макаронних виробів не хочете, кладіть під час приготування за морквою шматки картоплі.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>