У Ріо — за новими правилами

12.08.2015
У Ріо — за новими правилами

На чемпіонаті Європи в Болгарії вчора завершили кваліфікаційні бої. (з сайта samokov.boxingchampionships.info.)

Після того як Міжнародна асоціація боксу змінила структуру своєї змагальної сітки, у майстрів шкіряної рукавички значно розширилися кваліфікаційні можливості для потрапляння на Олімпійські ігри. Поява трьох незалежних турнірних розгалужень — «Світової серії боксу», «АІБА Про боксінг» та «АІБА Оупен боксінг» — дещо полегшила спортсменам умови відбору на головні старти чотириріччя. Так, завдяки успішним виступам у дебютному сезоні «Про боксінг» українець Дмитро Митрофанов (до 75 кг), який раніше боксував за «Українських отаманів» у WSB-лізі, першим із наших співвітчизників виборов олімпійську ліцензію в Ріо-де-Жанейро-2016.

Попри те, що кардинальних відмінностей між трьома розгалуженнями АІБА не має — на кожен новий сезон хлопці без проблем можуть змінювати турнірну прописку — найбільш близькою та знайомою шанувальникам аматорського боксу залишається олімпійська система, що нині носить назву «Оупен боксінг». Під її протекторатом нині проходять європейські та планетарні форуми. Найближчий чемпіонат світу, що в жовтні прийме Доха, стане ключовим, але не єдиним місцем розподілу олімпійських перепусток в Ріо.

П’ятеро вітчизняних боксерів завдяки своїм медальним виступам на I Європейських іграх у Баку вже здобули собі право виступу на «мундіалі». Водночас питання присутності українців у п’яти інших вагових категоріях на ЧС-2015 має визначитися на єврофорумі, що наразі триває в болгарському місті Самоков. Власне «синьо-жовте» представництво на ЧЄ якраз і обмежене тими ваговими дивізіонами, де у нашої збірної відсутні ліцензії для участі в жовтневому «мундіалі».

У складі українського десанту, який висадився в Болгарії, є як досвідчені бійці, так і абсолютні дебютанти. Приміром, Микола Буценко (до 56 кг) за свою аматорську кар’єру устиг виграти континентальне «срібло» та планетарну «бронзу», останні ж кілька сезонів вів присвятив боям у світовій серії боксу. Водночас для Олександра Меленюка (до 60 кг) та Валерія Харламова (до 75 кг) змагання рівня європейського чемпіонату — перші. Наш представник у категорії до 52 кг Ігор Сопінський досвід міжнародних боїв здобув на Європейських іграх у Баку, а важковаговик Ігор Шевадзуцький — у боях за «Українських отаманів» в WSB-лізі.

До вчорашнього дня на ЧЄ тривали так звані кваліфікаційні баталії, подолати які змогли троє з чотирьох українців. Так, ветеран збірної Буценко переміг німця Омара Ель-Хага — 2:1. Супертяж Шевадзуцький легко «розібрався» з сербом Владаном Бабичем — (3:0). Валерій Харламов до наступного раунду змагань узагалі пройшов без бою, оскільки його суперник — білорус Віталій Бондаренко не вийшов на ринг. А от іншому дебютанту ЧЄ — Сашку Меленюку — не пощастило. У напруженому бою з болгарином Еліаном Дімітровим судді присудили перемогу господарю рингу (2:1). Останнім із наших на ринг Сомокова вийшов Ігор Сопінський, якому вчора пізно ввечері протистояв словак Вільям Танко.