Вибори із присмаком Росії

28.05.2015
Вибори із присмаком Росії

«Форбс» повідомляє, що перебіг та фінансування виборчої кампанії Тимошенко у 2010 році були узгоджені з Путіним.

Видання Forbes, посилаючись на джерела в одному з російських держбанків, зазначає, що під час президентських виборів 2010 року тодішня претендентка на головне крісло країни Юлія Тимошенко отримала кошти від «Внешэкономбанка» РФ. Цей банк профінансував угоду з придбання українського металургійного холдингу «Індустріальний союз Донбасу» на 1 мільярд доларів, з яких 300 мільйонів пішло на кампанію Юлії Володимирівни.

Повідомляється, що угода з продажу 50% плюс 2 акції ІСД групі російських інвесторів на чолі з колишнім співвласником Evraz Group Олександром Катуніним відбулася в січні 2010 року. При цьому «Внешэкономбанк» виступив як сторона, що здійснює фінансування.

Що стосується власників ІСД, то ними на даний момент є бізнесмени Сергій Тарута та Олег Мкртчан (володіють частками по 24,99%), пише Forbes. На момент укладання угоди Тарута і ще один екс-акціонер холдингу, колишній заступник «губернатора» Донецької області Віталій Гайдук (володів 38,7% акцій) були радниками Тимошенко «і могли зайняти високі посади в уряді у випадку її перемоги», вважає видання.

Тим часом Сергій Тарута заперечує використання грошей від продажу ІСД у політичних цілях. «Тимошенко про угоду нічого не знала, ми нікому не повідомляли. Лише в грудні 2009 року ми проінформували про неї наших кредиторів», — говорить він. Але угоду як таку Тарута підтверджує. За його словами, оборудка відбулася через те, що перемога Януковича могла створити складнощі власникам ІСД: «Ми розуміли, що нам потрібно було захиститися від Януковича, російські партнери могли забезпечити нам цей захист».

Що стосується Тимошенко, то вона відмовилася коментувати можливість фінансування її кампанії «Внешэкономбанком». «Юлія Володимирівна не спілкується з російськими ЗМІ, доки наші країни перебувають у стані війни», — заявила її представник Марина Сорока.

Проте, якщо вірити «Форбсу», домовленостям про продаж контрольного пакета в ІСД передувала зустріч Юлії Тимошенко та Володимира Путіна, котра відбулася в Ялті у 2009-му. Колишні прем’єри України та РФ узгодили оборудку задовго до старту виборчої кампанії, при цьому Путін обіцяв своїй візаві всіляку підтримку.

«Черговим шедевром російської пропаганди», при цьому навіть не завуальованим, назвав повідомлення «Форбса» соратник Тимошенко, народний депутат України Сергій Власенко. «Російське агентство посилається на анонімне російське джерело. А ще вони (представники РФ) повідомляють про те, що на вулицях українських міст розстрілюють росіян», — іронізує Власенко.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>