У сусіда — «кіт у мішку»

15.05.2015
У сусіда — «кіт у мішку»

Висуванець партії «Право і справедливість» Анджей Дуда досить упевнено прямує до перемоги. (з сайта fakty.interia.pl.)

«Чи Сейм стане догори дригом?» Таким заголовком польська газета «Жечпосполіта» коментує результати останнього опитування громадської думки. Його соціологічна служба IBRiS провела вже після першого туру президентських виборів, що відбувся в Польщі минулої неділі.

«Справжній землетрус може очікувати невдовзі на польську політичну сцену», — пише газета. Опитування показало, що на парламентських виборах, запланованих на осінь, 32% поляків мають намір підтримати опозиційну на цей час консервативну партію «Право і справедливість». Готовність проголосувати за правлячу «Громадянську платформу» задекларували 24% опитаних.

Але головна сенсація далі. Якби вибори відбулися найближчої неділі, то третє і четверте місце посіли б партії рок-виконавця та «позасистемного» політика Павла Кукіза (18% підтримки) і найвідомішого польського реформатора Лешека Бальцеровича (11% підтримки). Пікантність ситуації у тому, що і Кукіз, і Бальцерович лише збираються створити свої партії, а наразі їх іще не існує і, відповідно, хто туди увійде — невідомо. Кукіз, який посів на недільних виборах третє місце, сенсаційно набравши понад 20% голосів, навіть президентську кампанію проводив фактично самотужки, за допомогою кількох друзів та симпатиків — команди як такої в нього немає.

Тож поляки, як і українці, готові купити «кота в мішку», повівшись на ім’я лідера.

Інші «розкручені» та старі політичні сили станом на сьогодні не долають виборчого бар’єра і не потрапляють до парламенту. На п’ятому місці у результатах опитування зі скромними 4% перебуває Польська народна партія, на шостому — Народно-демократична партія із 2%.

Тим часом чинний президент Польщі Броніслав Коморовський настільки вражений своїм неочікуваним другим місцем у першому турі президентських виборів, що тепер гарячково і дещо хаотично намагається поліпшити власний імідж. Зокрема, обіцяє провести референдум стосовно запровадження мажоритарних виборчих округів та інших питань, які містилися в програмі «бронзового призера» виборів Павла Кукіза.

Коморовський був єдиним із 11 кандидатів, який відмовився перед першим туром брати участь у теледебатах. Судячи з результатів голосування, це було ще однією помилкою президента. Тож у другому турі він змінив тактику і погодився дебатувати зі своїм суперником, висуванцем «Права і справедливості» Анджеєм Дудою, що посів перше місце.

Дебати мають відбутися найближчої неділі, 17 травня, та в четвер, 21 травня. Але президент категорично заперечує, щоб ведучим цього словесного двобою був Павел Кукіз — а саме йому спершу планувалося довірити таку честь. Як припускають оглядачі, Коморовський «боїться» Кукіза й того, що не вдасться переманити на свій бік його виборців. Натомість Дуда охоче погодився, щоб модератором дебатів був його недавній суперник.

Зрештою, було вирішено, що дебати проведуть фахові телеведучі Дорота Гаврилюк і Кшиштоф Земєц. Таке рішення спільно ухвалили приватні телеканали Polsat і TVN24, які організовують двобій, та громадські й приватні телеканали, які його ретранслюватимуть.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>