Вовчі апетити

15.05.2015
Вовчі апетити

«Нічні вовки» й до анексії почувалися на кримських дорогах господарями (фото 2009 року). (з сайта flot2017.com.)

Пропутінські байкери з клубу «Нічні вовки» отримали 267 гектарів землі в анексованому Росією Криму. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, земельну ділянку загальною площею 2 665 560 квадратних метрів, розташовану в місті Севастополь, Балаклавський район, у районі гори Гасфорта, виділено під розміщення «багатофункціонального спортивно-патріотичного центру екстремальних видів спорту». Відповідну інформації розміщено на сайті севастопольської міської адміністрації, якій належить ця земля.

Байк-клуб «Нічні вовки» на чолі з Олександром Залдостановим на прізвисько Хірург активно підтримує політику президента Росії Володимира Путіна. Раніше російський опозиціонер Олексій Навальний розмістив у своєму блозі інформацію про те, що «Нічні вовки» через зареєстровані на його керівників організації отримали з російського бюджету щонайменше 56 мільйонів рублів. «Вовки» цей факт підтвердили, а їхній лідер Залдостанов окремо наголосив, що байкери отримують гроші «відкрито і прозоро». Але поскаржився, що коштів їм виділяють недостатньо.

У грудні 2014 року клуб загалом і особисто Хірург були внесені в американський список санкцій.

До слова, 21 серпня, як пише офіційний сайт клубу, мотоциклісти планують провести в Севастополі шоу «Кузня перемоги». Своє перше шоу «Нічні вовки» провели в цьому кримському місті 2009 року за повної бездіяльності української влади.

Згідно з постановою міськради Севастополя про виділення їм землі, «Нічні вовки» повинні «популяризувати здоровий спосіб життя, поліпшувати морально-психологічний стан громадян, розвивати фізичну культуру і спорт, здійснювати патріотичне виховання громадян Російської Федерації». «Враховуючи некомерційну, соціально орієнтовану природу» діяльності фонду байкерів, місто призначило їм орендну ставку в 0,1% від вартості земельної ділянки. А вже далі роз’яснюється поняття «некомерційності»: мотоциклістам і найнятим ними підрядним організаціям дозволяється будувати ринки, готелі й пункти громадського харчування. «Прибутковий який патріотизм», — прокоментував у своєму «Твіттері» Навальний.

Як підрахував співробітник «Фонду боротьби з корупцією» Георгій Албуров, ціна оренди одного квадратного метра землі становитиме для путінських байкерів приблизно 50 російських копійок (близько 1 цента США). Сумарна оренда ділянки обійдеться при цьому «Вовкам» у 14 мільйонів рублів. Впродовж місяця з моменту оприлюднення постанови байкерам пропонується підписати договір оренди.

Не обділені привілеями кремлівські посіпаки і в російській столиці. Тільки з 2011 по 2013 рік пересувний путінський цирк «Нічні вовки» отримав із федерального й московського бюджетів 9,35 мільйона рублів на «проведення свят». «Байк-центр» у заплаві Москви-ріки на заході російської столиці дістався мотоциклістам ще в 1990-х від «Першого Московського заводу радіодеталей». Заплава в Нижніх Мневниках є частиною природного парку «Москворецький», де капітальне будівництво заборонене. З 2012 року за рішенням суду ТОВ «Байк В. Центр», очолюване Залдостановим, є власником приміщень клубу разом із рестораном «Секстон», розташованим на тій же території.

А ТИМ ЧАСОМ...

Виділення землі путінським байкерам на окупованій українській території є «квіточками» в порівняння з планами Кремля розмістити у Криму ядерну зброю. У рамках саміту міністрів закордонних справ держав-членів НАТО, який відбувся 13-14 травня в Белеку, що в турецькій Анталії, відбулося засідання комісії Україна — НАТО. Глави МЗС держав Північноатлантичного Альянсу висловили підтримку Києву та засудили дії Росії в «незаконно анексованому Криму» та на сході України.

Анексію Криму Альянс не визнавав, ніколи не визнає й закликає її припинити. Урядовці вказали на те, що посилення російської військової присутності на півострові матиме вплив на стабільність у регіоні. «Ми глибоко занепокоєні заявами російського керівництва щодо можливого майбутнього розміщення ядерної зброї та засобів її доставки в Криму, яке дестабілізувало б ситуацію», — сказано у спільній заяві, опублікованій на сайті НАТО в середу, 13 травня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>