«Зубасте питання»

15.04.2015
«Зубасте питання»

Привчайте дітей до гігієни рота з перших років життя. (з сайта www.startsmile.ru.)

Відома аксіома: для того, аби зуби були здоровими і міцними, за ними необхідно регулярно доглядати. Лікарі-стоматологи кажуть, що пацієнти часто нехтують елементарними правилами гігієни порожнини рота. Звідси — проблеми. Наприклад, багато хто віддає перевагу м’яким щіткам для чищення зубів. Звісно, ними комфортніше чистити зуби, але для здоров’я краще вибирати щітку з жорсткою щетиною. М’яка щітка погано відчищає зуби від нальоту. Кажуть, що жорстка щітка ранить ясна, але це не так. Ясна кровоточать не від щітки, а від стану ротової порожнини.

«Пацієнтів часто турбує запалення ясен. Знімати його можна відваром ромашки — полоскати двічі на день після того, як почистили зуби, — радить столичний стоматолог Олена Савченко. — Щоб зуби і ясна були здоровішими, можна періодично полоскати рот відваром кори дуба. Робити це краще курсами: десять днів полощемо — два місяці перерва».

Лікарі радять масажувати ясна під час кожного чищення зубів. І користуватися ополіскувачем. Особливо це актуально після вечірньої процедури догляду за зубами. Адже вночі мікроби, що залишаються в роті, найбільш нахабніють. Особливо шкідлива їжа увечері — солодка. Навіть після чищення й ополіскування між зубами залишаються часточки смаколиків. Тож стоматологи радять за якийсь час після десерту з’їсти яблуко або морквину. Тверда їжа зчищає зубний наліт.

Чому важливо добре ополіскувати зуби після чищення? «Коли ви миєте голову, то спершу змиваєте жир, а потім робите волосся шовковистим. Так само відбувається і з зубами, — наголошує фахівець. — Після всіх процедур треба прополоскати рот, щоб позбутися бактерій остаточно. Якщо у вас немає спеціальної рідини, підійде проста вода».

Скільки часу необхідно відводити на чищення зубів? Лікарі переконані, що цілком достатньо 2-3 хвилини. Ніби небагато, але
більшість людей чистять максимум хвилину. Важливо також не просто чистити зуби, а й стежити за процесом. Здебільшого люди ледь «проходяться» по зубах, багато хто навіть не тримає щітку рукою, допомагаючи собі щелепами. І,здійснивши похапцем гігієнічний «ритуал», біжить у справах. Тоді як особливу увагу потрібно приділити лінії ясен, де зачаїлася причина можливого карієсу (на яснах «засідає» найбільше бактерій, що можуть спричинити гінгівіт). Дістатися до задніх зубів теж важливо, адже там збираються залишки їжі.

А ще люди неправильно тримають зубну щітку.

«Пам’ятайте, що зуби ростуть вертикально, а чистячи їх із боку в бік, ви травмуєте корені, які незабаром можуть просто зламатися. Найоптимальніше тримати щітку під кутом 45 градусів, роблячи повільні кругові рухи. Після цього приділіть увагу лінії ясен», — рекомендує Олена В’ячеславівна.

Але не надто захоплюйтеся «процесом». Якщо ви чистите зуби з надмірною ретельністю, емаль довго «не проживе». Також це може призвести до утворення виїмок на лінії ясен, якщо у вашої щітки жорстка бічна щетина, не кажучи вже про самі ніжні ясна, які дряпати не можна.

Змінювати щітку необхідно тоді, коли ворсинки повністю «розійшлися» в боки, як гілочки ялини. Жорсткіші щітки служать довше. Після кожного чищення бажано сполоснути щітку окропом або дуже гарячою водою. Адже на щетині накопичуються бактерії, найбільш підступні з яких — стрептококи і стафілококи.

Вибір зубної пасти — справа індивідуальна. Однак стоматологи не радять часто використовувати пасту, що відбілює, — можете пошкодити емаль. І не забувайте: яку б якісну зубну щітку ви не придбали, завжди залишаються горезвісні важкодоступні місця. Тому без зубної нитки вам не обійтися. Вона чистить проміжки між зубами, саме «на стику» і плодиться найбільше бактерій (тому при чищенні ви відчуваєте неприємний запах). У цих місцях імовірність появи карієсу найбільша. Не водіть нитку з боку в бік — так вона травмує ясна, краще оберніть її навколо зуба.

ВАЖЛИВО!

У половини дітей, яких приводять на консультацію до стоматолога у 6–8 років, є карієс та інші проблеми з зубами. А причина в тому, що батьки не вчать дітлахів чистити зуби. Міркують так: зуби молочні, все одно випадуть. «Це велика помилка, — наголошує Олена Савченко. — Чистити зуби дитині треба одразу, як проріжеться перший. Для цього є спеціальні щітки, які мама чи тато може одягнути, як ковпачок, на палець і почистити зубчик».

Після появи першого зуба лікар радить показати малюка дитячому стоматологу. Фахівець підкаже, як чистити, підбере пасту і зробить знімок, щоб бачити, чи всі зуби прорізуються.

 

ФАКТ

30 відсотків дорослих українців та половина дітей до 6 років не чистять зуби. Через це у 90% вони псуються. А після 20 років починають випадати. У більшості 25-річних немає одного-двох зубів. До 50 — випадає до половини. Тільки 10% українців постійно чистять зуби двічі на день.