Що ви чули про фемінізм…

01.04.2015
Що ви чули про фемінізм…

Абу Даух у своїй «чоловічій» іпостасі.

Єгипетська влада нагородила 64-річну громадянку Абу Даух медаллю «Ідеальна мати Єгипту». Відзнаку мужній жінці вручив особисто президент Абдель Фатах аль-Сісі. Мужньою Абу можна назвати без перебільшення. Понад 43 роки вона видавала себе за чоловіка, щоб утримувати родину.

Чоловік Даух помер молодим, коли дружина була ще вагітною. Народивши дочку, вона опинилася у безвиході: не мала жодних родичів, які б допомагали їй, не мала жодних заощаджень. А в мусульманській країні неграмотній жінці без будь-якої чоловічої підтримки знайти роботу надзвичайно складно. Власне, зараз ситуація хоч трохи змінилася, а кілька десятиріч тому це завдання було просто нереальним.

От і довелося Абу перевдягтися в чоловіче вбрання і влаштовуватися на роботу в сусідніх селах, де її ніхто не знав. Щоб ніхто її не запідозрив, жінці довелося працювати нарівні з чоловіками, хоч би як було важко.

Як розповіла «Ідеальна мати Єгипту» телеканалу «Аль-Арабія», вона виконувала найтяжчі фізичні роботи: носила цеглу, мішки з цементом, інколи була вуличним чистильником взуття. Жінка сказала, що ніколи навіть не розглядала опцію жебрати на вулицях.

Дочка Абу, коли виросла, вийшла заміж за чоловіка, який невдовзі після шлюбу так захворів, що не міг працювати. І відповідальність за родину знову лягла на плечі матері-тещі.

Тепер, коли таємниця розкрилася і про жінку почали писати навіть закордонні ЗМІ, Абу Даух надалі заробляє на життя чищенням черевиків на вулицях. Дочка заявляє, що дуже пишається своєю мамою, оскільки та у свої 64 роки продовжує годувати всю родину. Вона щоденно встає о 6-й ранку і йде на вокзал у Луксорі, де зараз живе родина, — чистити взуття перехожим.

Отримавши медаль iз рук президента, Абу подякувала всім, хто допомагав їй у тяжкі хвилини, і висловила сподівання, що дочекається «кращих днів Єгипту».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>