Біжу, жую... Нормально?

19.03.2015
Біжу, жую... Нормально?

Харчування поспіхом, «на ходу», до добра не приведе... (з сайта vredno-ili-net.ru.)

Весна прийшла — і ми розглядаємо сезонний гардероб. Але що це? Чому несподівано «поменшали» спіднички і штанці, а улюблена сукня — зовсім іншого розміру... Звідки ці зайві кілограми. Так, рухової активності взимку справді було менше, але ж харчувалися звично... Але «звично» — не означає правильно. Виявляється, мають значення не тільки якість раціону і продукти, яким віддаємо перевагу, а й певні звички, пов’язані з їжею. Проаналізувавши різні варіанти харчування своїх пацієнтів, дієтологи визначили шість найбільш шкідливих звичок у харчуванні.

1. Їжа як спосіб зняти стрес

Справжній сенс прийому їжі — задоволення фізіологічних потреб для підтримки життєдіяльності організму. І хоча втамування голоду викликає позитивні емоції, погано, коли насолода виступає на перший план. Словом, вживання їжі задля задоволення, аби потішити себе або зняти стрес, — шкідлива звичка. Як наслідок «заїдання» неприємностей — поява нових проблем, тому що їжа в такому разі не принесе користі здоров’ю.

2. Їжа про запас

Дієтологи зауважують: універсальних порад щодо частоти прийому їжі й об’єму порцій не існує. Все індивідуально. Однак харчування 1-2 рази на день — шкідлива звичка. Тому що порції їжі виходять дуже великими, і часто їх з’їдають незадовго до сну. Через такий режим організм відчуває голод упродовж усього дня, а перед нічним відпочинком страждає від переїдання. Не варто наїдатися про запас, застерігають фахівці. Краще харчуватися частіше і невеликими порціями. Скажімо, їсти 4-6 разів на день.

3. Їжа «на ходу»

Сучасним людям бракує часу, тож багато хто харчується де завгодно, тільки не за обіднім столом. Людина жує дорогою до зупинки, в громадському транспорті, за кермом. Але їжа «на ходу» — дуже шкідлива звичка, оскільки в такому випадку засвоєння їжі не назвеш повноцінним. Результат харчування поспіхом і будь-де — різні гастроентерологічні розлади.

4. Їжа «під телевізор»

Звичка їсти під час перегляду телевізора міцно увійшла в побут багатьох. Дієтологи називають також такі недоречні «традиції», як прийом їжi одночасно з читанням газет і тривалі застілля. У результаті людина вживає зайві порції, їжа погано засвоюється. Аби цього не відбувалося, уникайте факторів, що відволікають від процесу прийому їжі. Не забувайте універсальну пораду: підводитися з-за стола з легким відчуттям голоду. Краще через годину з’їсти трохи фруктів або випити чашку чаю, ніж перевантажити організм їжею.

5. Їжа «на автоматі»

З’ясовується, більшість людей часто їдять фактично несвідомо. Так відбувається, коли людина не знає, чим себе зайняти або її постійно супроводжує бажання з’їсти «чогось смачненького». І якщо підрахувати кількість продуктів і калорій, вжитих «просто так», можна виявити багато зайвого. Аби зламати цю шкідливу звичку, замініть її чимось корисним. Наприклад, під час чергового сильного бажання з’їсти якийсь смаколик — прогуляйтеся, а не зазирайте в холодильник.

6. Швидка їжа

Вічний брак часу штовхає людей задовольняти відчуття голоду у фаст-фудах. Або такими «простецькими» продуктами, як сосиски, ковбаси, заморожені котлети, супи «з пакетів» тощо. Звісно, замість приготувати повноцінну вечерю із натуральних продуктів, простіше зварити сардельки чи пельмені. Але навіть невеликі порції такої їжі містять багато солі, харчових добавок, шкідливих трансжирів. А все це абсолютно зайве і шкодить організму. Тому, попри зайнятість, варто знаходити час для приготування більш здорової їжі.