«Шевченко мобілізує»

05.03.2015
«Шевченко мобілізує»

Шевченко у сучасному військовому екіпіруванні учасника АТО. Автор зображення — художник Вадим Печуркін.

9 березня у прямому ефірі радіо «Культура» з включеннями на Першому каналі Українського радіо та на Першому Національному телеканалі стартує радіомарафон «Борітеся — поборете!..» Шевченко мобілізує», присвячений 201-річчю від дня народження Тараса Шевченка. З шостої ранку до півночі «мобілізаційну» поезію Кобзаря читатимуть урядовці, політики, діячі науки, культури, волонтери, представники громадськості, командири та бійці підрозділів Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, МВС. На ефір спеціально запросили захисників, які зараз перебувають у гарячих точках на сході країни.

Офіційним постером марафону «Шевченко мобілізує» стало зображення Тараса у сучасному військовому екіпіруванні учасника АТО. Автором зображення є художник Вадим Печуркін. «Цей плакатний портрет Шевченка має мобілізуючий, пропагандистський характер, що відповідає меті радіомарафону — підтримати бойовий дух захисників словами Шевченкових творів, консолідувати українців у боротьбі проти зовнішньої агресії», — прокоментував автор постеру.

Орієнтовна кількість учасників радіомарафону — 360 осіб; кожному надається дві хвилини радіоефіру. Щогодини у програмі радіомарафону будуть транслюватися архівні записи читання творів Шевченка за участі видатних українців, а також пісні на слова Шевченка як у класичному виконанні хору ім. Ревуцького і капели «Думка», так і у виконанні рок-гурту «Кому вниз», інших музикантів. Ведучі представлять нариси цікавих фактів із життя поета.

Місце проведення марафону — столичний Будинок звукозапису Національної радіокомпанії України (вул. Л. Первомайського, 5а).

А ТИМ ЧАСОМ...

Сьогодні в кінотеатрах Тернополя, Херсона, Житомира, Черкас, Києва, Львова вийдуть у прокат дві документальні стрічки про Тараса Шевченка.

Обидва фільми — біографічні драми Костянтина Коновалова «Експедиція» (виробництво компанії «Інсайтмедіа») та Тараса Ткаченка «Кобзар» (виробництво компанії «Продакшн №1») — зняті на замовлення Держкіно у 2014-му в рамках 200-річчя з дня народження Шевченка. На жаль, минулого року їх вдалося показати лише вузькому колу глядачів. 53-хвилинні стрічки поєднують у собі документалістику з ігровим кіно.

Фактаж фільму «Експедиція» охоплює події 1848 року. В подорож Аральським морем виходить шхуна «Святий Костянтин». На борту шхуни — український поет, петербурзький художник, засланий бунтівник Тарас Шевченко. 

«Кобзар» — це документальне дослідження історії зажиттєвих видань найвідомішої книги Тараса Григоровича. Це фільм-біографія, персонажем якої виступає не людина, а книга, яка має цілком людську долю.