Виживе той, хто сильніший?

12.02.2015
Виживе той, хто сильніший?

Держава гарантує імунізацію проти 10 інфекційних хвороб, але... не забезпечує вакцинами. (з сайта kabluchki.ua.)

У Києві склалася критична ситуація з вакциною БЦЖ, якою здійснюють профілактику туберкульозу. За словами головного столичного імунолога Федора Лапія, незначною мірою зарадити ситуації допомагають «свідомі батьки, які вакцинують дітей у приватних медичних центрах». Хоча таку ситуацію, визнає пан Лапій, важко назвати нормальною. «Однак якщо іншого способу немає — доводиться вдаватися до такого кроку, — констатує фахівець. — Адже батьки мають право знати, яким чином захистити свою дитину».

Вакцин, як наголосив головний імунолог, не вистачає для дітей першого року життя. «Упродовж останніх років ми мали значні проблеми з забезпеченням вакцинами, — визнає Федір Лапій. — Вакцини 2014 року ми отримали у грудні 2014 року. І то не всі. На сьогодні у Києві є тримісячний запас препаратів для щеплень для профілактики кору, краснухи, паротиту, а також проти поліомієліту. Вакцини проти гепатиту В є у достатній кількості — з тієї причини, що батьки часто відмовляються від такої вакцинації. Найбільш критична ситуація з вакцинами БЦЖ — за 2014 рік ми їх так і не отримали. Був зроблений перерозподіл між регіонами України».

Проблеми, за словами головного імунолога, є також із вакциною проти дифтерії та правця для дітей шести років, а також для дорослих. «Сьогодні ні у державних лікарнях, ні на приватному ринку цієї вакцини немає. Її ми переважно отримували з російського ринку, і вона не пройшла перереєстрацію через зміну законодавства. Ця ситуація не стосується екстреної профілактики правця — Україна отримала 300 тисяч доз протиправцевого анатоксину. Київ отримав 33 тисячі доз цього препарату. Такого запасу вистачить на півтора року», — запевнив фахівець.

Федір Лапій також повідомив, що в Україні централізовано за бюджетні кошти закуповуються вакцини проти десятьох інфекційних хвороб. Придбати ці препарати за кошти місцевого бюджету не дозволяє закон. В Україні втрачено пильність до інфекційних хвороб, особливо до тих, яким можна запобігти шляхом імунопрофілактики, каже директор громадської організації «Імунний щит нації» лікар-імунолог Наталія Винник. «У 2002 роцi ми з гордістю заявляли, що Україна стала вільною від поліомієліту. Однак уже в 2013 році наша країна ввійшла до 13 держав із ризиком спалаху цієї недуги», — зауважила пані Винник.

Поліомієліт — дуже тяжке захворювання. «У народі цю хворобу називають «дитячий параліч». Це вкрай небезпечна недуга, адже при поліомієліті високий відсоток летальних випадків... Відмова від профілактичних щеплень повертає Україну на століття назад. А це означає — виживе той, хто сильніший».