Зустріч iз легендою

23.01.2015
Зустріч iз легендою

Еліна Світоліна святкує свій вихід до третього раунду «АО»-2015. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Через призму своїх зустрічей з Олександром Долгополовим, яких було близько десятка, іспанський тенісист Давид Феррер добре знайомий українським уболівальникам. Дехто навіть охрестив його «злим генієм» Долго, адже з восьми їхніх очних зустрічей українець виграв лише одну. Утім, зрештою, чому дивуватися — Феррер іще зовсім недавно був четвертою ракеткою світу.

І хоча на Відкритому чемпіонаті Австралії, який наразі триває в Мельбурні, Давид отримав лишень дев’ятий номер посіву, майстерність і досвід 32-річного тенісиста нікуди не поділася. Власне в тенісному світі Феррера називають «залізним» чоловіком, адже більшість своїх визначних перемог він здобув у затяжних п’ятисетових марафонах.

Його протистояння у другому колі «Аустреліен оупен» із Сергієм Стаховським також було не з простих. Наш співвітчизник удало розпочав поєдинок, вигравши перший сет. Проте розвинути свій успіх Стаху не вдалося. Важко сказати, що стало на заваді — виснажливий поєдинок першого кола, що, нагадаємо, тривав п’ять сетів, чи, власне, зіграли «козирі» іспанця. Але надалі ініціатива повністю перейшла до опонента Сергія, який доволі легко виграв три поспіль партії. Цікаво, що й свій стартовий поєдинок на «АО»-2015 Феррер провів у аналогічному ключі: програвши у напруженій боротьбі перший сет, без проблем дотиснув свого опонента у трьох наступних.

«На жаль, сьогодні не вистачило сил», — написав у своєму «Твіттері» Стаховський, додавши до підпису фото своїх кросівок, де маркером було написано «Слава, кіборги».

Що ж, після вильоту з «Аустреліен оупен» патріота Стаховського в чоловічій сітці «одинака» не залишилося жодного українця. Натомість продовжує підніматися турнірними сходами перша ракетка вітчизняного жіночого тенісу Еліна Світоліна, яка в другому колі переграла Ніколь Гіббс із США — 7:6 (7:3), 7:6 (8:6).

Хоча, слід визнати, пройти далі третього кола змагань 20-річній харків’янці навряд чи вдасться, адже на цьому етапі її чекає зустріч iз найсильнішою тенісисткою планети Сереною Уїльямс, котра за десять останніх років своїх виступів у Мельбурні п’ять разів вигравала австралійський «шолом».

Щоправда, останній тріумф Серени на «АО» датований 2010 роком. Тоді, до речі, Еліна ще виступала на рівні юніорів. Щоправда, кілька років тому українка, можна сказати, пройшла й справжнє бойове хрещення в дорослому тенісі, коли в Харкові в рамках Кубка федерації відбулося її побачення з Уїльямс-молодшою.

Тоді, попри поразку, Світоліна була в захваті від можливості помірятися силою з мегазіркою. Думається, що сьогодні, коли до Австралії українська тенісна прима приїхала з 26-м номером посіву, їй навряд чи хотілося так швидко зустрітися зі своїм «кумиром», гру якої вона не так давно ставила собі за приклад.

Хай там що, а історія турнірів «Великого шолома» у своєму архіві має чималу порцію сенсацій. Приміром, два роки тому саме в Мельбурні Серену Уїльямс переграла її юна співвітчизниця Слоан Стівенс, котра, за її ж словами, в дитинстві молилася на портрети «Чорної перлини».

Щодо здобутків самої Уїльямс-молодшої, то наразі вона демонструє доволі впевнену гру. У кожному з двох попередньо виграних поєдинків вона не дозволила суперницям виграти жодного сету. При цьому і бельгійка ван Ютванк, і росіянка Звонарьова один із двох своїх програних Серені сетів завершили з «бубликами».

Упевнену гру на кортах «Мельбурн парку» демонструє й перший номер чоловічого посіву — серб Новак Джокович. Як і в першому раунді, поєдинок другого кола — проти росіянина Андрія Кузнецова — він завершив у трьох сетах (6:0, 6:1, 6:4).

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Австралії. Другий раунд. Жінки. Шарапова (Росія, 2) — Панова (Росія) — 6:1, 4:6, 7:5. Халеп (Румунія, 3) — Гайдосова (Австралія) — 6:2, 6:2. Бушар (Канада, 7) — Бертенс (Голландія) — 6:0, 6:3. А. Радванська (Польща, 6) — Ларссон (Швеція) — 6:0, 6:1. В. Уїльямс (США, 18) — Девіс (США) — 6:2, 6:3. Азаренко (Білорусь) — Возняцьки (Данія, 8) — 6:4, 6:2. Квітова (Чехія, 4) — Бартел (Німеччина) — 6:2, 6:4.

Чоловіки. Федерер (Швейцарія, 2) — Болетті (Італія) — 3:6, 6:3, 6:2, 6:2. Надаль (Іспанія, 3) — Смичек (США) — 6:2, 3:6, 6:7, 6:3, 7:5. Маррей (В. Британія, 6) — Матосевич (Австралія) — 6:1, 6:3, 6:2. Дімітров (Болгарія, 10) — Лацко (Словаччина) — 6:3, 6:7, 6:3, 6:3. Ваврінка (Швейцарія, 4) — Копіл (Румунія) — 7:6, 7:6, 6:3. Раонич (Канада, 8) — Янг (США) — 6:4, 7:6, 6:3. Нішікорі (Японія, 5) — Додіг (Хорватія) — 4:6, 7:5, 6:2, 7:6.