Нарешті — додому!

15.01.2015
Нарешті — додому!

Джорджо Наполітано йде на заслужений відпочинок. (з сайта wilditaly.net.)

Італія знову тимчасово залишилася без президента. Учора вранці 89-річний Джорджо Наполітано, який обіймає цю посаду вже майже дев’ять років, підписав акт про свою відставку. Як повідомляє газета «Ла Стампа», останні години на посту глава держави провів зі співробітниками своєї канцелярії. До обрання нового президента, яке парламент має здійснити протягом 15 днів, його обов’язки виконуватиме голова Сенату П’єтро Грассо.

Наполітано очолює Італію другу каденцію поспіль, його нинішній президентський термін мав вичерпатися аж 2020 року. Вперше в президентський палац Квіринале синьйор Джорджо прийшов господарем 2006 року, у розпал політичної кризи в країні. Мудрому державному діячеві, якого шанують представники всіх політичних сил Італії, не раз вдавалося вгамовувати шалені пристрасті, що вирували в італійському політикумі. Тож коли після завершення першого президентського терміну Наполітано заявив, що не збирається балотуватися вдруге й воліє нарешті «спокійно відпочити на пенсії», криза спалахнула з новою силою.

Після того, як кілька спроб обрати іншого главу держави провалилися — жоден із претендентів навіть близько не набрав необхідних 2/3 голосів парламенту й навіть простої більшості після двох перших невдалих голосувань, — сенатори буквально вблагали Наполітано погодитися знову обійняти президентську посаду. 22 квітня 2013 року він знову склав присягу, ставши першим в історії Італії президентом, якому вдалося посісти це крісло вдруге. Також він був найстарішим із чинних на даний момент глав держав у Європі.

Але в грудні минулого року старий політик попередив співвітчизників, що сили вже не ті, й по завершенню піврічного головування Італії в Євросоюзі він збирається скласти повноваження. Тож доведеться парламентаріям усе ж підшукати йому заміну.

Як зазначають італійські політологи, це стане чи не найбільшим випробуванням для молодого прем’єр-міністра Маттео Ренці, якому 11 січня виповнилося 40 років. Попри те, що в крісло глави уряду в лютому 2014 року він також прийшов у складний кризовий час, тож до труднощів йому не звикати.

Щодо Джорджо Наполітано, то він, здається, цілком щасливий. «Я дуже радий повернутися додому!» — заявив президент, маючи на увазі свій улюблений будинок у Монті. Учора ввечері відбулася невелика вечірка з нагоди його відставки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>