Пластична операція

15.01.2015
Пластична операція

Актори єдиного в Україні Театру пластичної драми на Печерську під час пікету під Верховною Радою. (автора.)

Майже три десятиліття у підвалі на Шовковичній у столиці триває історія Театру пластичної драми на Печерську. Творча біографія цього закладу налічує численні нагороди, участь у фестивалях, гастролі по Україні та близькому зарубіжжю.

Нині він знаходиться на межі закриття. Найімовірнішим варіантом такого рішення Департаменту культури КМДА став ласий шматок нерухомості — понад 350 квадратних метрів на елітному Печерську. Так вважають актори. Театр хочуть реорганізувати та об’єднати з драматичним театром розмовного жанру «Золоті ворота», що наразі не має власного приміщення та уже ставить кілька вистав на Шовковичній.

У КМДА керівництво театру звинуватили у тому, що на вистави не приходить глядач. Влітку за власним бажанням звільнилася засновниця, художній керівник Віра Мішньова. Після цього у Департаменті культури КМДА виконувачем обов’язків призначили Олександра Нікіфорова, без обговорення такого рішення з акторами театру. Колектив висловив йому недовіру. Керівник музичної частини театру Ігор Дядько зізнається, що «Нікіфоров фактично почав саботувати роботу театру». «Виконувач обов’язків керівника театру зірвав нам відкриття театрального сезону у вересні», — розповіла Тетяна Цапок, яку колектив обрав новим виконувачем обов’язків. За її словами, Департамент культури, який очолює Діана Попова, «розпочав відвертий адміністративний тиск на театр із метою його знищення», «урізав фінансування, забрав акторські ставки»

Дядько, у свою чергу, запевняє, що Театр пластичної драми не має нічого проти театру «Золоті ворота», «хай живе й працює, але не за наш рахунок». І додає, що у них є велике репетиційне приміщення на Лівому березі Дніпра площею більше 250 квадратних метрів, яке реально переробити у повноцінний театр. Але ж ні, «керівник «Золотих воріт» Стас Жирков чітко заявляв про необхідність приміщення у центрі міста». «Ми — єдиний театр, який представляє мистецтво пластичної драми, а нині його просто хочуть знищити», — обурюється Ігор Дядько.

В акторів на руках — проект рішення Департаменту культури КМДА про об’єднання двох театрів і ліквідацію Театру пластичної драми на Печерську. Сьогодні він буде винесений на голосування в Київраді. Метою такої реорганізації у пояснювальній записці до проекту називають посилення ефективності та вдосконалення роботи саме театру «Золоті ворота».

Уже третій день Театр пластичної драми проводить пікети у формі перформансів під Верховною Радою, Департаментом культури та КМДА, на яких виступає проти об’єднання і вимагає звільнення Олександра Нікіфорова.

До слова, колектив театру звернувся зі своєї проблемою до Печерського районного суду. Громадський захисник Володимир Якименко пояснив «УМ», що Департамент культури вчинив злочинну бездіяльність. «Нині у суді розглядають дві справи за фактом бездіяльності як Нікіфорова, так і Департаменту культури. Діана Попова не мала права проводити будь-яку реорганізацію без відома власника, а власником є громада Києва», — впевнений захисник.

Проте представники Департаменту культури не відвідують засідання. Через це суд зробив перерву до березня. Якименко також повідомив, що колектив театру підтримали Міністерство культури та Національна спілка театральних діячів.

ПРЯМА МОВА

Влада не винна

На офіційний запит «УМ» у Департамент культури відповіді ми не отримали. Проте Діана Попова прокоментувала ситуацію на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Діана Попова «віджимає» — це вже щось новеньке... Я тішуся з винахідливості «Театру пластичної драми» у способах привертання до себе уваги. Бо якщо люди не йдуть у театр, то театр виходить до людей... Мені шкода, що рівень довіри до всіх гілок влади настільки низький, що обговорюючи питання вже протягом декількох місяців, актори театру так і не усвідомили, що реорганізація є зміною лише організаційної форми, а не акторського складу чи, тим більше, знищення унікального напряму театру. Театр уже рік працює на п’яту частину можливої потужності. Так само, як і театр «Золоті ворота», який, на відміну від «Театру пластичної драми», не має власного приміщення. Об’єднання цих двох юридичних осіб надасть можливість отримувати якісний творчий продукт, максимально ефективно використовувати майно та гроші громади міста Києва».