І знову «голова болить»?

23.12.2014
І знову «голова болить»?

Секс без бажання не додає ні радості, ні здоров’я, переконані лікарі. (з сайта delfi.lt.)

І це зовсім не привід для жартів…

«Давай не сьогодні, в мене жахливо болить голова». Ця фраза стала «крилатою» завдяки численним насмішкам і анекдотам. Хоча насправді відмова від інтимного спілкування в стосунках між чоловіком і дружиною — зовсім не привід для кпинів. Згідно зі статистикою, близько третини чоловіків і половини жінок час від часу відчувають проблеми в ліжку. Гормональний збій, стреси на роботі і непорозуміння у стосунках вносять свої «корективи» в сексуальне життя сімейної пари.

На відміну від чоловічих проблем у сексі, які найчастіше зумовлені відсутністю ерекції, у жінок гіпоактивний сексуальний потяг є наслідком кількох факторів — як фізичних, так і ментальних.

— Знижене лібідо може бути первинним, коли жінка ніколи не мала бажання займатися сексом, або вторинним, при якому час від часу жінка втрачає потяг до чоловіка, — пояснює сексолог Олександр Бабушкін. — Іноді відсутність бажання пов’язана із сексуальним партнером, коли жінка не хоче інтиму з конкретним чоловіком. У такому разі проблему вирішують або зміною статевого партнера, або зміною характеру стосунків між чоловіком і жінкою.

Жертовний секс

Але чому жінка погоджується на секс, якщо зовсім його не бажає? Психологи стверджують: причина тут комплексна. З одного боку, жінка не хоче розчарувати свого партнера, яким дуже дорожить. З іншого — багато хто сприймає стосунки в ліжку як обов’язок, якого слід дотримуватися кілька разів на тиждень, тож відхилення від заведеного «графіка» просто неприпустимі. Якщо ж ідеться про заміжніх жінок, то «секс через не хочу» можна пояснити прагненням зберегти сім’ю за будь-яку ціну. Часом жінкою керує і страх, що її коханий може «піти наліво».

«Але одна річ, якщо такий «добровільний примус» є епізодичним і стається кілька разів упродовж тривалого періоду. Інша — якщо небажаний секс систематичний. Довго він тривати не зможе. Дуже швидко жінку «накриє» депресія, а стосунки між партнерами згасатимуть», — переконаний лікар.

Ендорфінів «з принуки» не чекайте

Які проблеми зі здоров’ям підстерігають жінку, яка погоджується на секс без бажання?

— Насамперед такий секс може бути травматичним — як для жінки, так і для чоловіка, — пояснює сексолог. — Справа в тому, що коли немає бажання, істотно зменшується кількість змазки. Такий секс може завершитися травмами і, що значно небезпечніше — інфекціями, які потраплять у сечостатеві шляхи через мікротріщинки пошкодженої слизової оболонки.

Секс без бажання, на думку лікарів-гінекологів, може спричинити низку гінекологічних захворювань. Адже якщо немає розрядки (оргазму), блокується відтік крові від статевих органів. Систематичний застій крові в області тазу загрожує в майбутньому захворюваннями матки і яєчників.

Коли секс відбувається за взаємним бажанням, то в обох партнерів виділяється велика кількість ендорфінів — гормонів щастя. У випадку «принуки» (стосовно самої себе) ендорфіни практично не виділяються, відтак потерпає серцево-судинна система.

Рано чи пізно жінка починає почуватися пригнічено. Нестача емоційного задоволення спричиняє неврози і навіть психози.

Або «лікуйте» стосунки, або забудьте про них

Як же бути в такій делікатній і непростій ситуації?

— Порушення сексуального бажання — це проблема, яку вирішують комплексним підходом, — каже Олександр Бабушкін. — Залежно від причин, через які жінка не отримує задоволення від інтиму, лікарі застосовують різні терапевтичні методики.

Безумовно, ви можете звернутися по допомогу до лікаря-сексолога і психотерапевта, однак для початку маєте самі збагнути можливу причину вашого стану. Якщо вам подобається ваш чоловік, то причина часто може мати психофізіологічну основу. Коли вас не влаштовує ваш партнер, то слід щось змінювати в стосунках або зовсім їх припинити. В будь-якому разі фахівці підкажуть, як упоратися з вашою ситуацією.