«Осінь така мила, осінь славна...»

05.11.2014
«Осінь така мила, осінь славна...»

Рулетики із печених перців із сирним кремом. (з власного архіву.)

Сезонність — одне з правил здорового харчування: помідори треба їсти влітку, гарбуз восени, а квашену капусту всю зиму до першої зелені. Сьогоднішні рецепти «Смачного життя» — на щодень, для швидкого приготування і хорошого настрою.

Закуски і салати

Цей салат — із моркви і апельсинів — підійде вегетаріанцям, сироїдам і може бути правильним гарніром до м’яса чи риби для тих, хто дотримується системи роздільного харчування. Почистити і натерти дві морквини: якщо натрете на тертушці як для моркви по-корейськи — довгими тонкими смужечками, буде естетичніше. Розібрати на часточки, очистити від білих шкірок і кісточок один великий соковитий солодкий апельсин, акуратно порізати кожну часточку на 3. Додати до моркви і апельсину 3 столові ложки гарбузового насіння і заправити поливкою. Для заправки беремо 2 столові ложки оливкової олії, половину столової ложки бальзамічного оцту, по 2 столові ложки соєвого соусу, апельсинового соку і коричневого цукру та 1 чайну ложку гірчиці iз зернятками. Добре перемішати і полити салат. Останній штрих — дрібно порізана петрушка: вона додає інтенсивного зеленого кольору в помаранчевий монохром і смаку.

Просто і смачно — салат із моркви, волоських горіхів і плавленого сиру. Почистити і потерти 3 великі морквини, почистити і подрібнити 10 волоських горіхів, до горіхів і моркви додати потертий плавлений сирок і 2 дрібно порізані зубчики часнику. Майонез додасть салату ситності, якої організм прагне з настанням холодів.

Рулетики з печених перців із сирним кремом. Уперше посмакувала цією закускою в одеському ресторані «Дача» Савелія Лібкіна. Виявилося, що вдома повторити цю ніжну страву зовсім нескладно, а реакція гостей — від захвату до істерики. Тим більше для приготування вистачить півгодини максимум. Закладаємо в духовку 8 болгарських перців — готуємо 20 хвилин при температурі 200 градусів. Для сирного крему є 200 грамів сиру Гауда, 200 грамів кисломолочного сиру, зубчик часнику, 3-4 штуки зеленої цибулі (без білої частини) і ложку сметани або майонезу збити в блендері. Готовий крем посолити. Коли перці запеклися, покласти їх на 10 хвилин у поліетиленовий пакет і зав’язати, потім вийняти перці, почистити їх від шкірки і зернят та нарізати смужками. На кожну смужку покласти сирний крем і згорнути трубочкою. Поставити на кілька годин у холодильник і подумки попрощатися: на столі рулетки зникають першими.

Основна страва

Паста стала такою ж звичною стравою в раціоні українців, як гречана каша чи вінегрет, тому ми знаємо, що нюанси криються в соусах. Отже, готуємо спагеті у вершковому соусі з дор-блю (вишуканий висококалорійний сир із коров’ячого молока з блакитною пліснявою) і часником. 250 г спагеті варимо у підсоленій воді з ложкою олії і дрібкою сухого базиліка, і пам’ятаємо, що всі види макаронних виробів італійці готують альденте («на зубок»), тобто не розварюючи до м’якого, а зберігаючи тверду текстуру. На сковороду з розігрітою оливковою олією кидаємо 4 роздавлені зубчики часнику і тушкуємо його на повільному вогні. 4 жовтки, 200 г 20% вершків, 15 г пармезану і обсмажений часник збиваємо в блендері. Готові спагеті розкладаємо по тарілках, поливаємо вершково-часниковим соусом, посипаємо натертим сиром дор-блю (30 г) і знову пармезаном. Коментарі зайві, за столом звучить лише стогін задоволення.

Морепродукти з овочами і рисовою локшиною по-азіатськи. Ця страва поживна, корисна і легка — і для шлунка, і в плані приготування. Перед початком готування слід провести підготовчу роботу: обдати водою 300 г морського коктейлю (щоб прибрати зайву вологу в сковорідці); нарізати соломкою 2 великі морквини, 2 болгарські перці, 2-3 стеблини селери, велику цибулину півкільцями, зварити 250 г рисової локшини і відкинути на друшляк. Тепер збираємо нашу «сковорідку»: овочі по черзі закидаємо в добре розігріту пательню з олією — смажимо на великому вогні 5-7 хвилин, постійно помішуючи. В останню хвилину додаємо дрібно порізаний невеликий шматочок імбиру, половинку порізаного гіркого перцю, солимо, заправляємо 2 столовими ложками соєвого соусу. До овочів додаємо морепродукти і готуємо ще 5-7 хвилин, час від часу помішуючи страву. До овочів і морських гадів, які вже випаровують неймовірні запахи, залишилося додати відварену рисову локшину, перемішати і дати ще 2 хвилини на спільне тушкування. Дрібно нарізана петрушка страві не завадить, але тут справа смаку — я волію подавати зелень окремо, і кожен за бажанням додає свою кількість (або не додає).

Десерти

Цей простий десерт — сирний торт — я позичила у Юлії Висоцької, він не супервишуканий, але фундаментальний. Узяти 500 г сухого (!) жирного домашнього вершкового сиру і перетерти його через сито, щоб збагатити киснем і зробити пухкішим. 3 жовтки і півсклянки цукрової пудри збити в міксері до світлого кольору. Додати до яєчно-цукрової маси сік половини лимона і з’єднати з сиром. 200 г бісквітного печива розкришити і змішати з 50 г вершкового масла. Посуд, у якому ви будете подавати торт, змазати вершковим маслом, викласти масу із печива і масла, а зверху — сирний крем. Поставити на 3 години в морозильник, а перед подачею на стіл прикрасити збитими вершками(100 мл).

Принцип «не зашкодь» стосується і продуктів, тому в світі багато адептів сироїдіння та роздільного харчування. Але інколи хочеться складних смаків, тоді можна зготувати фрукти, запечені у вині. Беремо 2 великі тверді груші, розрізаємо їх на 4 частини і вирізаємо середину, з 2 грон зеленого винограду обриваємо ягоди, 2 гілочки свіжого тим’яну — і складаємо в посудину для запікання. Розігріваємо духовку до 190 градусів. 50 мл меду змішуємо зі склянкою білого сухого вина і чайною ложкою ванільного цукру, поливаємо цією сумішшю фрукти і ставимо в духовку на 40 хвилин. Час від часу їх ще треба поливати соком, що виділяється.

Смачного!

ГАДЖЕТИ

Форми для приготування яєшні

Переваги? Естетично, весело і можна зацікавити дітей. Геть сум!

Качалка для відбивних

Якщо ви не любите гатити молотком по м’ясу — берете качалку з колючками і спокійно котите по шматку м’яса. Ефект той самий, але шматки не розлітаються по кухні і нерви спокійні.

Шматки не розлітаються — і нерви спокійні

Напевне, хороший кухар може приготувати смачну страву з мінімумом засобів, але так не цікаво — стільки людей працюють над новими кухонними гаджетами, і вони справді полегшують роботу на кухні та практично завжди мають цікавий дизайн. Пропоную придивитися.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>