Новому парламенту — новi постатi

22.10.2014
Політичні уподобання українців стають дедалі непередбачуванiшими, констатують соціологи. Щотижня підтримка одних партій зростає, інші ж, навпаки, — чимраз більше втрачають рейтинги. Навіть фаворити виборчих перегонів починають позбуватися прихильників.
Більшість політологів зазначають: після цьогорічних подій українці зневірилися в політиках. У новому парламенті люди хочуть бачити новi постатi.

«Українці перестали вірити в те, що голосувати треба лише за відомих лідерів, за великі політсили, бо буцімто лише вони можуть пройти до парламенту. Дедалі більше людей звертають увагу на новачків виборчих перегонів. Адже переконані, що в Раді не місце старим діячам», — сказав політолог Андрій Бузаров.

Слова політолога підтверджуються цифрами соціологів. За тиждень до виборів, за даними аналітичної агенції «СоцІнтел», долають п’ятивідсотковий бар’єр і проходять до парламенту 8 партій, зокрема, й новачки — «Самопоміч» і «ЗАСТУП». Із наближенням дати виборів популярність аграрної політсили зростає.

«До нового гравця виборчого процесу — партії «ЗАСТУП» — простежується перетікання голосів від «Батьківщини» та «Радикальної партії» Ляшка», — зазначив керівник відділу кількісних досліджень аналітичної агенції «СоцІнтел» В’ячеслав Дімсков.

Цю тенденцію політологи пояснюють тим, що українці хочуть бачити в парламенті нових людей, із незаплямованою репутацією. Вони мають непогані шанси пройти до парламенту, і соціологія це підтверджує.

«Сьогодні за «ЗАСТУП» готові проголосувати 7,8% українців серед людей, які визначились у своєму виборі», — заявив директор дослідницької компанії «Актив-груп» Андрій Єременко, коментуючи журналістам результати останніх соціологічних досліджень.

Лідери нової партії, яка представляє село та аграріїв, упевнені у своїй перемозі, адже саме зараз, у процесi євроінтеграції, дуже важливо захистити, пiдтримати селян.

«Ми виступаємо за те, щоб входження до об’єднаної Європи відбувалося на вигідних умовах для українського сільгоспвиробника. Щоб вступ до ЄС не знищив його, уже зараз потрібно провести в Україні низку реформ», — переконана заступник лідера політичної партії «ЗАСТУП» Ірина Синявська.

За її словами, за останні десять років із мапи України зникли понад 200 сіл. А ті, які поки живуть, рiк у рік доять як корову. І влада, і опозиція, і політичні партії всіх відтінків — усі сподіваються мати надої, але забувають годувати. Цьогоріч ситуація ще більш катастрофічна. Вітчизняні агровиробники зазнали мільйонних збитків, понад 7 тисяч підприємств закрилися.

«Повірте мені, якщо у Верховній Раді не буде представлена аграрна партія, якщо голос селянської України нарешті не почують, то незабаром точку неповернення буде пройдено, і ніхто вже не зможе врятувати нашу рідну землю й мільйони людей, які на ній живуть і працюють. «ЗАСТУП» розробив конкретні ініціативи та конкретні реформи. Наша програма написана не політиками для села, а селом для політиків», — сказав один із лідерів політичної партії «ЗАСТУП» Володимир Хоменко.

В арсеналі«ЗАСТУПу» — покроковий план розвитку України, спрямований на підтримку і збільшення повноважень сільських громад, розвиток аграрного виробництва, відродження житлової, соціальної сфери й духовної основи села.

«Найперше — українці мають обрати справді народний парламент. Друге — для того, щоб реформувати країну, потрібні професіонали. У лавах «ЗАСТУПу» вони є — це фермери, сільські голови, освітяни, аграрні науковці. Сьогодні з нами лідери, які живуть потребами селянина й аграрія і не лише знають про проблеми в Україні, а й уміють їх розв’язувати», — зазначила голова партiї Віра Ульянченко.

Лідери «ЗАСТУПу» вважають, що в українському парламенті має з’явитися сила, котра була б такою ж дієвою, як Польська селянська партія. І під час Європейського аграрного форуму, що відбувся у Брюсселі 8 жовтня, представники ПСПі, депутати Європарламенту схвально оцінили передвиборчу програму «ЗАСТУПу».

«ЗАСТУП» — це команда українського села. Наше завдання — відродити село, створити в Україні середній клас фермерів, захистити інтереси аграріїв у процесі євроінтеграції. Ми — за пошук нових ринків збуту продукції, спрощення оподаткування, створення людських умов життя на селі. У стінах парламенту немає сильного аграрного лобі, і це є однією з причин відсутності у країні ефективної аграрної політики. Партія «ЗАСТУП» бере цю місію лобіювання, обстоювання інтересів селян на себе», — каже один із лідерів політичної партії «ЗАСТУП» Геннадій Новіков.

Як запевняють лідери партії, «ЗАСТУП» спирається на широку підтримку третини населення України, котре живе і працює в селі; розраховує на голоси містян, які підтримують національного виробника й хочуть споживати якісні продукти.

«Українці можуть і вміють працювати на землі. Однак для того, щоб Україна справді стала європейською державою, їм потрібен однодумець у парламенті. Час захистити себе, оселю та рідну землю. Ми за МИР і ХЛІБ кожному дому. Ми за те, щоб заступом КОПАТИ ГОРОДИ, А НЕ ОКОПИ», — підкреслила один із лідерів політсили Олександра Шереметьєва.

Не хочете голосувати за вчорашніх? І гадаєте, що немає вибору? Він є! Партія «ЗАСТУП» iде до Верховної Ради України й має номер 7 у виборчому бюлетені.