За «братів» — відповіси!

22.10.2014
За «братів» — відповіси!

Вісімка учасниць підсумкового турніру WTA 2014 року зі своїм керівником: Возняцьки, Радванська, Квітова, Уїльямс, Аллестер, Шарапова, Іванович, Бушар, Халеп (зліва праворуч). (з сайта www.wtafinals.com.)

Якщо наприкінці сезону професіональні тенісисти на батьківщині знаходять час для тривалого спілкування з представниками мас-медіа, значить, у їхньому кочовому житті настала пауза, пов’язана із завершення сезону. Утім час для перепочинку наразі отримали не всі — в понеділок у Сінгапурі розпочався підсумковий турнір WTA.

Можливість узяти в ньому участь мала й перша ракетка України Еліна Світоліна, однак потрапити до числа фаворитів інтернет-голосування в категорії «зірки, що сходять» їй не вдалося. Утім, як зазначила тенісистка в інтерв’ю порталу Sport.ua, цей факт її абсолютно не засмутив, оскільки своє головне завдання на сезон — потрапляння до «топ-30» — вона виконала. Тоді як участь у турнірі з визначення найкращої «юної зірки» планети став би для 19-річної українки лише можливістю ближче познайомитися з Сінгапуром.

Натомість перед вісімкою перших ракеток планети стоять значно серйозніші завдання. У першу чергу це стосується другого номера рейтингу WTA росіянки Марії Шарапової, котра в разі своєї перемоги на турнірі зможе очолити табель про ранги жіночого тенісу, потіснивши з вершини Серену Уїльямс.

Хоча, з огляду на дебютний поєдинок американки в Сінгапурі, складати з себе чемпіонські повноваження переможниця двох попередніх підсумкових турнірів не планує. У стартовий день змагань Серена без проблем «розібралася» з восьмою сіяною — сербкою Аною Іванович. У другому поєдинку «червоної» групи румунка Сімона Халеп (4-та ракетка планети) легко здолала відкриття року — канадійку Єжені Бушар (5) — 6:2, 6:3.

Слід відзначити, що перед стартом відповідальних змагань, які після чотирьох років «базування» у Стамбулі перебралися до Сінгапуру, Серені Уїльямс неабияк зіпсували настрій. В ефірі «брудного» гумористичного шоу «Вечірній Ургант» президент Російської федерації тенісу Шаміль Тарпіщев образив спортсменку, назвавши Серену та її сестру Венус «братами». Прима жіночого тенісу охарактеризувала висловлювання російського функціонера як сексистські та расистські. Тоді як сам Тарпіщев заявив, що це був «жарт». Утім цивілізований світ жарту не зрозумів і дуже швидко відреагував на дикунську поведінку поважного на вигляд чоловіка, який є членом Міжнародного олімпійського комітету. «Заява Тарпіщева щодо найбільш успішних спортсменок в історії жіночого тенісу є образлива й принизлива, тож їй не місце в нашому спорті. А такі коментарі заслуговують на те, щоб їх автор був покараний», — заявила генеральний директор WTA Стейсі Аллестер. У підсумку, Тарпіщева оштрафували на 15 тисяч євро й заборонили впродовж року брати участь у будь-який тенісних турнірах під егідою Жіночої тенісної асоціації.

Що ж до підсумкового турніру WTA, то в іншій, «білій», групі за два перші місця, що дозволять зіграти в півфіналі, змагаються чешка Петра Квітова (3), Агнешка Радванська з Польщі (6), Каролін Возняцьки з Данії (8) та Марія Шарапова, яка, до слова, доволі гостро відреагувала на слова шефа російського тенісу.

«Це безвідповідальна і образлива заява, яка, до того ж, не відповідає його посаді», — так прокоментувала висловлювання Тарпіщева «Російська серена». Додамо, що призовий фонд підсумкового турніру становить 6,5 мільйона доларів.