Недуга під мікроскопом

09.10.2014
Недуга під мікроскопом

Валерій Майборода та Галина Гринчак у лабораторії. (автора.)

Аденовірус «малює» виноградні грона

Сучасні бокси, ціла «виставка» холодильників, у яких зберігають матеріали пацієнтів на аналізи, надпотужний мікроскоп, апарати для виконання і класичних, і серологічних досліджень, різні пробірки, скельця, баночки, інструменти — ми у самому серці вірусологічної лабораторії. Розібратися в складному робочому процесі нам допомагає лікар-вірусолог Олена Жемчугова. Фахівець розповідає, що у повсякденній праці використовує різні методики.

«Класична вірусологія займається виділенням вірусів на культурі клітин, — пояснює Олена Миколаївна. — Під мікроскопом ми не бачимо вірусу як такого, а відслідковуємо процес руйнування клітин і той «малюнок», який утворюється в результаті. Відповідно, застосовуємо спеціальну культуру клітин, на якій видно ЦПД — цитопатологічну дію, вплив вірусу на біологічну систему. Наприклад, грип «вигризає» клітини в хаотичному порядку, тканина стає розірваною. Кір утворює синцитій (спільний простір багатьох клітин). Ентеровіруси, навпаки, округлюють клітини — так, що вони стають схожі на крапельки ртуті. При аденовірусах виникають групи клітин, схожі на грона винограду. І за цією «картинкою» ми визначаємо вид вірусу.

Крім того, існують серологічні методи дослідження. Тут ми виявляємо антитіла й антигени до вірусу, які виробляє людський організм. Антитіла бувають різні. М — ті, що виникають у гострій фазі, G — які зберігаються тривалий час після захворювання. Чому це важливо? Наприклад, прийшла вагітна жінка, у якої підозрюють краснуху. У першому триместрі це може призвести до страшних вроджених вад малюка. І жінці терміново роблять аналіз на антитіла до кору. Якщо знайшли антитіла G, це добре, значить, вона хворіла давно, у неї сформувався імунітет проти цієї вірусної інфекції. А якщо виявили антитіла М — погано, отже, вона зараз хворіє. Роблять аналіз для уточнення. Якщо діагноз підтверджується, на жаль, доводиться переривати вагітність».

Спека — миттєва смерть для вірусу

Нюансів у роботі працівників лабораторії — хоч відбавляй. Узяти хоча б температуру, при якій треба зберігати змиви з носоглотки, кров та інші матеріали, взяті від хворих. Більшість цих біологічних препаратів тримають при температурі мінус 20 градусів. А для тривалого зберігання вірусу грипу потрібна морозилка на -70. Виявляється, у таких умовах мікроорганізм почувається прекрасно — його можна розморозити через декілька років, і він буде активним. Близько тижня вірус грипу проживе в температурі від +4 до +8. При морозі в -20 цей вірус почувається некомфортно, стає дуже млявим, повільна смерть настає в умовах вище +8. А при +30 вірус грипу гине миттєво. Тому, як пояснюють експерти, улітку можуть бути спалахи чого завгодно, але не грипу. Хоч симптоматика може бути ідентичною — із болями в суглобах, жаром, загальною слабкістю.

«Сезонний підйом захворюваності на грип ще не почався, хоча люди зараз кажуть: «ой, грип уже пішов». Сьогодні «на арені» ГРВІ — захворювання, спричинити які можуть найрізноманітніші збудники, — розповідає заступник директора Київського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби Валерій Майборода. — Ми це знаємо точно, оскільки регулярно проводимо моніторинг циркуляції вірусів грипу і ГРВІ. Для цього відбираємо змиви із носоглотки хворих, досліджуємо в лабораторії. Позитивні знахідки передаємо в центральну лабораторію Держсанепідемслужби, а вона відсилає матеріал до міжнародної реферец-лабораторії. На підставі всіх даних, отриманих із різних куточків планети, фахівці ВООЗ роблять прогноз на наступний епідемсезон — окремий для кожної півкулі Землі.

У столичній області останні три епідемічні сезони були спокійні, не доводилося закривати школи та відправляти дітей на додаткові канікули. А щодо прогнозу... В Україні очікується циркуляція вірусу грипу А Н3N2 — звичайного сезонного; штаму Н1N1 (Каліфорнія) — колишнього пандемічного. Але оскільки на популяційному рівні в населення вже сформований імунітет, важких наслідків ми не очікуємо. Можлива циркуляція і штаму вірусу типу В — нового для країни, але подібного до штаму Массачусетс 2-12. Тому цієї осені-зими поки не передбачаємо сильної епідемії».

Горе-мисливець притяг додому зайця з туляремією

Звісно, грип — не єдиний вірус, за яким уважно слідкують працівники Київського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України. Їх цікавить циркуляція ентеровірусів і вірусів поліомієліту, кору і краснухи, збудників туберкульозу, лептоспірозу, гострих кишкових інфекцій та інших захворювань — звичайних та рідкісних.

«Ми досліджуємо проби ґрунту на сибірську виразку, проводимо моніторинг стану худобомогильників, яких не так мало на території Київської області. Це важливо, оскільки збудник «сибірки» може впродовж десятиріч залишатися глибоко в землі, а в якийсь момент дощі здатні вимити його на поверхню. Ми регулярно обстежуємо людей із підозрою на хворобу Лайма (до слова, надзвичайно поширену в останні 5-7 років), проводимо дослідження кліщів у парках, лісах області, щоб з’ясувати, наскільки часто вони є носіями збудника цього захворювання. Також проводимо дослідження на туляремію. До речі, більше 10 років у нас не було випадків цього захворювання, а 2 роки тому інфекцію привезла жінка, яку за кордоном вкусила комаха чи кліщ», — пригадує завідувач лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів Наталія Комаренко.

За словами фахівців, торік у Васильківському районі Київщини стався ще один випадок інфікування туляремією — напівкурйозний. Мисливець натрапив у лісі на зайця, який був наче п’яний і фактично сам пішов людині в руки. Тварина мала жалюгідний вигляд: шкура у виразках, уповільнені рухи, повна дезорієнтація в просторі. Здавалося б, зрозуміло: зайцеві дуже зле, він може заразити людину чимось небезпечним. Утім прагнення не впустити легку здобич перемогло над здоровим глуздом. Притягнувши «трофей» у будинок, дядько розрізав тушку, зварив м’ясо, але після «консиліуму» з дружиною їсти все-таки не ризикнув — віддав собаці. А через деякий час на тілі чоловіка з’явилися болючі виразки, дивовижним чином схожі на рани зайця. Медики, провівши аналізи, підтвердили діагноз «туляремія». І лише завдяки тому, що пацієнт вчасно звернувся по допомогу, він швидко одужав.

Крім того, фахівці санепідеміологічної служби слідкують за якістю питної води та рівнем забрудненості стічних вод, перевіряють рівень шуму та вібрації в будинках, рівень радіації в будівельних матеріалах, продуктах, товарах, наявність отруйних речовин у різних предметах ужитку, шукають у харчах ГМО, вимірюють забрудненість повітря, ґрунту, споруди. Спеціалісти Центру аналізують стан захворюваності населення, досліджують причини масових отруєнь, радіаційного ураження людей, аналіз професійної захворюваності. І ще багато-багато іншого...

«У цьому році ми придбали сучасний прилад, за допомогою якого будемо визначати рівень електромагнітного випромінювання від електромереж, причому не лише від високовольтних ліній електропередач, — каже директор Київського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України Галина Гринчак. — Старі, ще радянські апарати давали не точний результат, а для нас важливо дослідити, які саме дози випромінювання на якій відстані можуть отримати люди та як це впливає на здоров’я населення. Також ми виїжджаємо для перевірки рівня шуму — найчастіше за скаргами мешканців житлових будинків, розташованих поблизу залізниці, ресторанів, барів, дискотек. Результати вимірювання передаємо не тільки його замовнику, а й інформуємо органи виконавчої влади, які вирішують, що робити далі».

ВАЖЛИВО!

Бувають випадки, коли швидкі лабораторні тести рятують хворого від абсолютно недоречних ліків та цілої низки ускладнень. Адже гастроентерити (харчові отруєння) виникають не лише «з вини» бактерій. За даними лабораторій, близько 40% нерозшифрованих гастроентеритів — саме вірусного походження.

«Трапляється, що людину обстежують на бактерію, але виявляється, що ні дизентерії, ні сальмонельозу немає. Людина вживає антибіотики, але полегшення це не дає. Тому хворому варто обстежитися у вірусологічній лабораторії. І, як правило, ми знаходимо ротавірус, який дає повну симптоматику харчового отруєння. Для людини це важливо, оскільки схема лікування у двох випадках буде абсолютно різною! Бактерію треба знищувати антибіотиками, а проти вірусу ці засоби не діють. При вірусній інфекції антибіотики лише погіршують стан пацієнта, падає імунітет, а тут допомагають інші ліки. Як правило, «бактеріальні» діареї — це літній період, а вірусного походження — восени, взимку», — розповів Валерій Майборода.

За словами експертів, нині спостерігається підйом захворюваності на ротавірус — у народі його називають «кишковим грипом». В ідеалі, для встановлення попереднього діагнозу лікарі, які виїжджають до хворого чи приймають його в лікарні, мають застосовувати «швидкі» тести. Йдеться про «аналіз біля ліжка хворого», коли треба взяти краплю крові чи мазок із носоглотки, і через 10-15 хвилин отримати результат. Невеличка за розмірами, недорога система (можна придбати за 60 гривень) працює як цитотест на вагітність. Сьогодні в Україні існують такі тести на грип, аденовіруси респіраторні, аденовіруси кишкові, ротавіруси, гепатити. Єдине, про що варто пам’ятати і хворим, і пацієнтам: це — попередній аналіз, який згодом слід обов’язково підтвердити у лабораторії.

 

ДО РЕЧІ

Лабораторні центри Держсанепідемслужби в кожному регіоні проводять аналізи на різні інфекції (наприклад, гепатити різних видів) за доступними тарифами. Річ у тім, що прейскурант на послуги для населення регулює постанова Кабміну, яка давно не змінювалася. Тому ловіть момент, поки є можливість пройти дослідження за 47 гривень (для порівняння, у приватних клініках за аналогічні аналізи просять близько 150 гривень).

 

  • Пігулка не допоможе…

    Протистояння навколо можливої ліквідації Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру №2 відбувається у кількамісячному вимірі. Працівники диспансеру просять передати з обласної комунальної власності у міську цілісний майновий комплекс, щоб і майно, і приміщення залишились на місці, а колектив працював там і надалі. Вони згодні на реорганізацію чи оптимізацію, аби лише тубдиспансер не ліквідували. >>

  • Не лікують, а вбивають

    До 30% антибіотиків орального застосування продаються у США за неправильно виписаними рецептами. Помилкова діагностика на невідповідний рецепт на антибіотики є головною причиною виникнення резистентної стійкості мікроорганізмів на антибіотики, випливає з дослідження, результати якого подані в «Журналі Американської медичної асоціації» (Journal of the American Medical Association). >>

  • Чіпкий, як кліщ

    Кліщі вже прокинулися, активізувалися і готові атакувати. Під прицілом їхніх укусів — не лише любителі влаштовувати пікніки в лісі, а й ті, хто звик просто прогулюватися в міському парку чи сквері. Лікарі звертаються увагу, що з кожним роком кількість людей, яких покусали кліщі в місті, зростає. >>

  • Смертельний бізнес

    «Хворіти сьогодні особливо дорого, навіть не враховуючи вартості ліків, на звичайний похід у поліклініку зараз потрібно викласти мінімум 300 гривень», — такими враженнями діляться між собою українці в бесідах те-а-тет, такими повідомленнями нині завантажена чи не вся інтернет-мережа. >>

  • Провал операції, або Як вижити в котлі медреформи?

    Улюблений вітчизняний спосіб заговорити тему: спростовувати неіснуюче або почати планувати давно існуюче. Триває п’ятий рік експерименту з реформи охорони здоров’я у пілотних регіонах країни: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Донецькій області (там зараз не на часі) та Києві. І що ж маємо реально? >>