Секрети бабусиної ягоди

27.08.2014
Секрети бабусиної ягоди

Всі роботи на сучасних малинових плантаціях механізовані. Деякі садівники закупили навіть спеціальні комбайни для збирання ягід.

«Поки що достойної альтернативи малині на нашому ринку не видно, — розмірковував фермер-садівник iз Херсонщини, куштуючи налиті ягоди з кущів у брусилівському розпліднику. — Ми пробували різні культури в асортимент вводити. Та масовий попит — тільки на традиційні «бабусині ягоди», — полуниця, малина... Але полуниця дуже швидко втрачає товарний вигляд при транспортуванні. Малина надійніша. Та й мороки з нею менше...» Колеги з інших регіонів, котрі минулого тижня приїхали на семінар «Ремонтантна малина в Україні» у садові господарства Житомирської та Київської областей, погоджуючись, кивали. Так, ринок диктує свої правила. Вузька спеціалізація у садівництві неможлива, доводиться варіювати культури, поступаючись рентабельністю, але малина в лінійці обраних культур лишається найнадійнішим продуктом.

І чужому, і своєму

На думку відомого українського селекціонера малини Володимира Дмитрієва, хоч вітчизняні сорти сьогодні й дають фору багатьом відомим світовим, фермерський малинник повинен мати широкий асортимент. Саме цю думку підтверджували і плантації розплідника у Костовцях на Житомирщині. Відвідувачі з Миколаївської, Львівської, Кіровоградської та інших областей, iз різних кліматичних зон мали змогу в цьому переконатися і на власному досвіді, і оглядаючи різновікові посадки різноманітних сортів у полях. Тут, на плантаціях, щедро всипаних червоними, жовтими, бордовими ягодами, вислуховували й інформацію про особливості вирощування, догляду та товарних якостей продемонстрованих сортів. У Костовцях цих сортів — десятки. Звісно, власної селекції (Брусилівський стандарт, Брусвяна, Ярославна, Брусилівська), а також i від кращих селекціонерів Польщі, Швейцарії, Росії, Голландії... Інформацію про сучасні сорти малини, зокрема ремонтантні, які останнім часом стали доступніші в ціні та надійніші у вирощуванні, отримали в повному обсязі. Усіх гостей цікавили особливості адаптації до різних кліматичних сюрпризів, зручність збирання ягід, простота догляду за посадками, секрети вдалого транспортування, зберігання та переробки. Окремо познайомилися з найбільш поширеними вірусними хворобами малини та способами їх профілактики. Для тих садівників, хто не зміг цього року побувати на відкритому семінарі в житомирських Костовцях та київському Рожеві, пропонуємо корисну і практичну інформацію.

Що у малиновому тренді

Серед сучасних високопродуктивних сортів ремонтантних малин селекції першого покоління варто звернути увагу на сорти Оттам бліз, Зева, Геракл, Августин, Діамантова, Полана, Полка, Бабине літо 2. З-поміж сортів селекції другого покоління цікаві Зюгана, Хімбо Топ, Джоан Джей, Атлант, Рубінове намисто, Пінгвін, Жар-птиця, Помаранчеве диво, Брусвяна, Брусилівська, Брусилівський стандарт, Примара, жовта (важливо для алергіків) Ярославна, Ремарка. Детальніше розглянемо кілька найцікавіших сортів.

Зюгана, сорт швейцарської селекції.1-й урожай — червень, 2-й — з початку серпня і до морозів. Ягоди 6-10 г, яскраво-червоні, блискучі, транспортабельні, солодкі. Насичений аромат. Урожайність 3-3,5 кг з куща. Кущ потужний, пагони прямостоячі, h = 1,5 м.

Полана (Polana 1991), сорт польської селекцiї.1-й урожай — червень, 2-й — iз початку серпня і до морозів. Ягоди 2,6-3г, щільні, насиченого червоного кольору з приємним смаком. Урожайність 2,5-3 кг iз куща. Кущі середньорослі, компактні, h = 1,5 м.

Хімбо Топ Рафзаку (Rafzaqu — Himbo-Top). Сорт швейцарської селекцiї.1-й урожай — червень, 2-й — з початку серпня і до морозів. Ягоди 6-8г, щільні, конічної форми, ароматні, яскраво-червоного кольору. Урожайність 3 кг з куща.

Джоан Джей, сорт англійської селекцiї. 1-й урожай — червень, 2-й — з кінця липня і до морозів. Ягоди 6-8 г, щільні, солодкого десертного смаку, ароматні. Урожайність 2,5-3 кг з куща. Кущі середньорослі, h = 1,5 м. Сорт без колючок.

Брусвяна. 1-й урожай — червень, 2-й— з першої половини серпня і до морозів. Ягоди 10-12 г, щільні, солодкі, класичного малинового смаку. Урожайність 6-8 кг / кущ. Пагони потужні, стійкі, h = 2-2,5 м.

Брусилівська. 1-й урожай — з середини червня, 2-й з 10 серпня до морозів. Ягода — 5-7г, щільна, кисло-солодка на смак. Урожайність 6-8 кг/кущ. Пагони вертикальні, міцні, h = 1,2-1,5м. Сорт посухостійкий.

Брусилівський стандарт. Надранній ремонтантний сорт вітчизняної селекції. Безколючковий, великоплідний. 1-й урожай — червень, 2-й— з серпня і до морозів. Ягоди 35х32 мм. Смак кисло-солодкий.

Примара. Надранній, ремонтантний безколючковий великоплідний сорт. 1-й урожай — червень, 2-й — з серпня і до морозів. Ягоди 35х32 мм. Смак кисло-солодкий.

Оцінка економічних показників ягідних культур

 

Малина

ремонтантна

Лохина

канадська

Журавлина крупноплідна

 

Початок плодоношення (рік)

 

1

 

2

 

3

 

Урожайність т/га середня (мах)

 

8(15)

 

10(25)

 

20(30)

 

Термін експлуатації плантації (років)

 

6

 

50

 

100

 

Оптова ціна за 1 кг ягід (грн.)

 

16

 

50

 

25

 

Зберігання свіжих ягід (днів)

 

1

 

30

 

150

 

Кількість саджанців на 1 га (тис. шт.)

 

10

 

3

 

50—100

 

Затрати на 1 га в тис. грн. (саджанці, полив, огорожа, субстрат, посадка)

 

60—80

 

100—150

 

150—200

 

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>