Обережно: допомога!

14.08.2014
Обережно: допомога!

Перед відправкою в Україну російські «гуманітарні» вантажівки освятили. (з сайта nypost.com.)

Даремно харківські автолюбителі оголошували в соцмережах «мобілізацію» з метою перегородити дорогу колоні вантажівок із загадковою «гуманітарною допомогою» з Росії. Станом на вчора по обіді 280 побілених вантажівок із Підмосков’я ще так і не перетнули український кордон, але вже нібито точно було відомо, що в’їдуть вони не з боку Харківщини. «Ніякий путінський «гуманітарний конвой» не буде пропущений через територію Харківської області. Провокація цинічного агресора на нашій території неприпустима», — попередив у своєму «Фейсбуці» колишній голова обласної адміністрації, а нині — міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. А чинний «губернатор» Харківщини Сергій Балута таким самим шляхом цю інформацію підтвердив.

Табір і склад біля пропускного пункту Плетенівка у Вовчанському районі Харківської області, де планувалося прийняти вантаж російського конвою, було згорнуто. Як повідомила з посиланням на джерело у правоохоронних органах агенція УНІАН, колону могли спрямувати через один із пропускних пунктів у Луганській області — ймовірно, Ізварине.

На той час «гуманітарний конвой» перебував у дорозі вже добу, а чого саме від нього чекати, так і не знали ні в українській владі, ні в Червоному Хресті, під егідою якого нібито й відбувалася російська місія. Представники організації вкотре заявляли, що так і не отримали перелік надісланих Росією товарів, західна преса рябіла тривожними припущеннями про те, що російська колона везе в Україну не допомогу, а війну.

«Російський конвой із гуманітарною допомогою для Східної України — типовий елемент путінського театру (де ніхто достеменно не знає, що ховається за завісою) і серйозна загроза суверенітету України», — наголошувала британська «Індепендент», що належить російському мільярдеру Олександру Лебедєву.

«Дарований кінь чи троянський кінь?»— розмірковувала американська «Нью-Йорк таймс».

«Конвой хаосу», — констатувала «Форін полісі»...

Напередодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров спростував інформацію заступника голови адміністрації Президента України Валерія Чалого про те, що на кордоні гуманітарна допомога буде перевантажена з російських «КамАЗів» у машини Червоного Хреста. За словами Лаврова, єдине, на що погодилася Москва, — на всі російські вантажівки під час перебування в Україні причеплять українські номерні знаки. Глава МЗС також заявив, що маршрут «гуманітарного конвою» погоджено з українською стороною і пройде він саме через пункт пропуску «Шебекіно-Плетнівка» на кордоні Бєлгородської і Харківської областей. Що згодом виявилося хибною інформацією.

Також Лавров звернувся із закликом не заважати проходженню колони до бойовиків «ДНР» та «ЛНР» і висловив сподівання, що з їхнього боку «ускладнень не буде».

А поки прості українці й політичні оглядачі розмірковували над тим, навіщо українська влада взагалі погоджувалася на якусь місію за участю російського агресора, хай навіть під «прикриттям» міжнародних доброчинних організацій, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду вкотре наголосив, що йдеться винятково про передачу вантажу від Червоного Хреста.

«Будь-які види допомоги Україна може приймати винятково в межах міжнародного права і винятково від Червоного Хреста. Уряд поставляє товари першої необхідності на усі звільнені території. Українська держава забезпечувала і здатна забезпечувати своїх громадян», — запевнив глава Кабміну. За його словами, у фонді допомоги мешканцям сходу наразі є близько 6 мільйонів доларів, ще 10 мільйонів гривень буде виділено додатково на закупівлю товарів першої необхідності.

Окрім того, уряд формує власну колону з гуманітарною допомогою мешканцям постраждалих районів Донбасу. «Уже 270 тонн ми поставили і робимо все для того, щоб передати товари першої необхідності на відповідні території», — заявив Прем’єр-міністр. І окремо звернувся до Червоного Хреста з проханням «допомогти, щоб ці вантажі дійшли до людей на територіях, які контролюють підтримувані Росією терористи».

ДУМКА З ПРИВОДУ

Ситуація навколо російського конвою з гуманітарною допомогою для України останнім часом покращилася. Таку думку вчора висловив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, який раніше попереджав про підвищену загрозу вторгнення російських військ в Україну.

«У нас трохи краща ситуація, ніж кілька днів тому, коли, здавалося, є загроза вторгнення конвою, та ще й з озброєною охороною, посеред ночі. Сьогодні слід визнати, що російська влада прийняла діалог — і з українською владою, і з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста», — цитує Сікорського агенція «Інтерфакс».

На думку польського дипломата, якого Варшава офіційно висунула на посаду верховного представника Євросоюзу із зовнішньої політики, завданням «на зараз» є доставка конвою в місце, контрольоване українською владою. «Від тієї миті Україна проводитиме свої процедури — перепаковуватиме (вантаж), звільнятиме від мита, а потім — що не буде легко — розподілятиме серед тих, що мають потребу. Аби допомога потрапила до тих, хто її справді потребує, а не до найманців».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>