Спасибі Путіну за порожні полиці

14.08.2014

Відмова Росії від низки харчових продуктів iз країн Євросоюзу спричинила несподіваний, але приємний для європейських споживачів ефект. Якщо над багатьма фермерами, які постачали свою продукцію в РФ, нависла загроза банкрутства, то покупці в межах Євросоюзу з нетерпінням чекають зниження цін на деякі категорії продуктів. Виробники вже заговорили про «яблучну» війну, яку ведуть між собою держави ЄС, прагнучи позбутися яблук, які призначалися для російського ринку. Тож уже найближчими днями експерти прогнозують здешевлення овочів та фруктів, а згодом і кисломолочної продукції.

Продовольча палата Чехії вчора повідомила, що надлишок на європейському ринку продуктів харчування, який утворився внаслідок російського ембарго, зумовив зниження цін у чеських супермаркетах на 10—15 відсотків. Схожа картина склалася і в інших країнах ЄС. Водночас у торговельних мережах попереджають, що цінові зміни стануть помітними лише через кілька тижнів.

Тим часом самій Росії «санкції у відповідь» загрожують дефіцитом продовольства, причому йдеться не лише про екзотичні устриці чи камамбер, а й про «звичайне» м’ясо чи, приміром, сметану. Адже чимало продуктів російського виробництва насправді виготовляють з імпортованих напівфабрикатів.

Втім в уряді не втрачають оптимізму й пророкують розвиток російського фермерства й сільського господарства. Як заявив в ефірі телеканалу «Росія 24» віце-прем’єр-міністр РФ Аркадій Дворкович, країна забезпечена продовольством за основними видами продуктів на найближчі два тижні. А надалі — допоможуть «партнери», тобто ті держави, проти торгівлі з якими в Кремлі не мають нічого проти. Нагадаємо, президент Володимир Путін заборонив ввезення продуктів із країн, що першими ввели обмежувальні заходи проти Росії — усіх держав ЄС, Норвегії, Швейцарії, США, Канади, Австралії, Японії тощо. Тож у Москві розраховують на пожвавлення торгівлі з країнами Латинської Америки, сусідньою Білоруссю, Туреччиною.

За словами Дворковича, залежність російського ринку від імпорту за окремими позиціями товарів становить від 4% (картопля) до 30% (яловичина). У молочній продукції цей показник становить близько 20%, «не ворожою» свининою РФ забезпечена на 80%. І в уряді переконані, що коли запаси вичерпаються, на те, щоб поновити їх за рахунок «партнерів», знадобиться не більше 1-2 днів.

У перспективі одного року Росія більшою мірою орієнтована на власне виробництво, зокрема, у виробництві птиці, овочів та фруктів, наголосив віце-прем’єр, визнавши при цьому, що із м’ясом дещо складніше і без імпорту не обійтися.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президенти Росії, Білорусі та Казахстану Володимир Путін, Олександр Лукашенко і Нурсултан Назарбаєв обговорили питання недопущення поставок «заборонених» продуктів до РФ через Білорусь і Казахстан. Раніше Лукашенко й Назарбаєв відмовилися підтримати запроваджену Москвою заборону на ввезення продуктів із західних держав. Оскільки між трьома державами, які входять до спільного Митного союзу, діє режим вільної торгівлі, у Росії побоюються (а в Білорусі — потайки сподіваються), що «заборонені» товари потраплятимуть із Європи на російську територію через білоруський кордон. Втім на офіційному рівні державні лідери запевнили одне одного, що такого не станеться.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>