Заберіть полімери з тарілки!

05.08.2014
Заберіть полімери з тарілки!

Вибираючи пластиковий посуд, звертайте увагу на його якість, яку має гарантувати виробник.

Ще 10—15 років тому одноразовий пластиковий посуд широко не використовувався в нашій країні. Нині ж він так міцно увійшов у наш побут, що ми навіть не замислюємося: а чи безпечний він для здоров’я? Натомість серед людей циркулює чимало міфів про шкоду пластикового посуду. Спробуємо розібратися, що правда, а що — вигадка.

1. Матеріали, з яких виготовляється посуд, не шкідливі для людини. Пластикове начиння виготовляють iз полімерів. І перш ніж запустити полімери в масове виробництво, учені не один рік вивчали їх вплив на людину. Врешті МОЗ України, врахувавши позитивні результати токсико-гігієнічної експертизи, дозволило виробництво одноразового посуду й упаковки. Якщо дотримуватися технологій під час виробництва й правильно користуватися виробами з полімерних матеріалів, вони не шкідливі для здоров’я, вважають лікарі

2. Вироби з пластику і полімерних матеріалів можна використовувати багато разів. Це не так. Одноразовий посуд тому і називається одноразовим, що ним послуговуються один раз. Якщо ви придбали, скажімо, газовану воду в пластиковій упаковці, після використання пляшку слід викинути в сміття. Не варто використовувати її для зберігання молока, компоту, квасу тощо. Адже висока температура продуктів або повітря, тривалий контакт iз харчовими продуктами, ультрафіолетове проміння і кисень сприяють «старінню» полімерних матеріалів. З них виділяються шкідливі речовини, які переходять у харчові продукти.

3. Матеріали для одноразового посуду можуть викликати онкологічні захворювання. Це правда лише тоді, коли одноразовий посуд виготовляють на безконтрольному підприємстві або неправильно його зберігають. Тоді полімерні речовини виділяють токсичні сполуки.

4. Пластиковий посуд українського виробництва безпечніший за іноземні аналоги. Не завжди. Те, в якій країні виготовляється одноразовий посуд, не має великого значення. Головне — фірма-виробник. Якщо вона дотримується усіх стандартів виробництва і є законослухняною, то на виробах має зазначати код, назву матеріалу, з якого виготовлений товар, а також (це обов’язкова умова) чітко позначати сферу застосування товару: для холодних, гарячих, сипких матеріалів, рідини тощо. Тож якщо ви бачите, що одноразовий посуд — сумнівного виробництва, краще з нього не їсти, оскільки ви ризикуєте своїм здоров’ям і здоров’ям своїх близьких. Виготовлена в кустарних умовах і сумнівними фірмами пластикова продукція може містити важкі метали, фарбники та інші шкідливі речовини.

5. Тара і посуд зі скла і кераміки безпечніші для здоров’я. Це правда. Проте майте на увазі, що в пластику є свої переваги. Він легший і міцніший, ніж скло, тому його зручно брати на відпочинок або в туристичні поїздки. З іншого боку, в європейських країнах починають відмовлятися від пластикового одноразового посуду на користь скляного. Але не через потенційну небезпеку полімерних матеріалів, які містяться в одноразовому посуді, а тому, що його важко утилізувати. Дешевизна і доступність пластику стає причиною того, що кількість використаних виробів неухильно зростає, і нашу планету буквально завалюють небезпечні відходи.

6. Поліетиленові пакети придатні для зберігання будь-яких продуктів у холодильнику. Це правильно, але частково. Харчові продукти можна зберігати тільки в призначених для цього пакетах, які стійкі до низьких температур. Багато хто не здогадується, що звичайні поліетиленові пакети при охолоджуванні до низьких температур теж можуть виділяти токсичні речовини. Тож якщо ви вирішили заморозити на зиму овочі або фрукти, краще скористатися спеціальною харчовою плівкою. Інакше ваші екологічно чисті продукти, вирощені з любов’ю, можуть ввібрати небезпечні сполуки і стати причиною отруєння.