Моцарела без підробки

24.07.2014
Моцарела без підробки

Справжні італійські продукти. (з сайта ccipu.org.)

Якщо в пошукову систему «Гугл» забити «продукти з...», на першому місці випаде «...з Італії». І це не випадково: смачна і вишукана італійська кухня набуває дедалі більшої популярності в Україні. А рецепти італійських страв доступні нам завдяки тому, що продукти з «країни-чобітка» нині вдосталь представлені на українському ринку. Однак, як з’ясували експерти, майже все, що надходить до нашого споживача під маркою «зроблено в Італії», є або... неоригінальним, або низької якості.

«Майже 90% італійських продуктів, які продаються в українських супермаркетах, мають контрабандне походження. Великою проблемою є також підробка італійських товарів, — говорить президент Торгово-промислової палати Італії Мауріціо Карневале. — Практично всі заморожені продукти харчування постачальники купують у контрабандистів. І постачають в Україну, порушуючи температурні вимоги, часто із закінченим терміном реалізації».

Боротися з контрабандою і підробкою своєї продукції у Торгово-промисловій палаті Італії в Україні вирішили за допомогою проекту ФудІталія (FoodItalia). Мауріціо Карневале, який є автором проекту, каже, що ФудІталія розвиватиметься під патронатом міністерства економічного розвитку, камеральної системи Італії Unioncamere та інших італійських установ, що зацікавлені розвивати цей напрям. Україну, до речі, було обрано як національний пілотний проект. Надалі цю програму — за українським прикладом — італійці хочуть запровадити в інших країнах. Адже контрабандна підробка «під Італію» поширюється по всьому світу.

Відтак завдяки проекту з’явиться можливість імпортувати в Україну справжні італійські продукти, традиційні та оригінальні, найвищої якості, без підробок, уникаючи комерційних посередників, які, зрештою, провокують непропорційне підняття цін для українського споживача.

Нещодавно у рамках традиційних «Днів Італії в Україні» Торгово-промислова палата Італії в Україні організовувала  дегустації різних італійських продуктів найвищої якості. Уже незабаром їх можна буде скуштувати в ресторанах України і придбати в супермаркетах. Італійські виробники продуктів, кухарі і сомельє ділилися секретами смачних і вишуканих страв. Охочі мали змогу дізнатися, що справжній італійський продукт — екологічно чистий, натуральний, виготовлений із дотриманням абсолютно всіх технологічних нюансів. Смак італійського вина — ігристого, білого чи рожевого — оригінальний завдяки тому, що не містить емульгаторів і консервантів. «Візьміть пасту чи різото. Чому вони такі особливі на смак? Багато значить, як вирощена пшениця і рис. Обробка має бути ніжною — щоб не зіпсувати жодну рисинку. А вино по кілька років зріє у діжках зі спеціального дерева. Але основний інгредієнт — емоції, які італійці вкладають у свої продукти. Будьте певні: і в шинці прошуто, і в сирі моцарела, у пастах, різото є часточка італійської любові і душі», — запевняє президент Торгово-промислової палати Італії в Україні Мауріціо Карневале.

Сеньйор Карневале вже багато років живе в Україні. Зізнається — почувається тут як удома, бо українці «дуже подібні до італійців: такі ж відкриті, емоційні і щирі». Він вважає прогнози для ведення італійського бізнесу в Україні «дуже позитивними і багатообіцяючими».

«Італійці хочуть працювати в Україні, відкривати тут свої компанії, — запевняє Мауріціо Карневале. — Однак нам необхідна підтримка українських підприємців. Італійські підприємці прагнуть у співпраці з українськими колегами зменшити обсяг «роботи з-під прилавка», оскільки в Україні, на жаль, дуже поширена контрабанда продуктів харчування».

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>