«Майдану» не дочекаєтесь!

24.07.2014

Так і не ставши «історичним», як того очікували оглядачі, вівторкове екстрене засідання Ради безпеки Російської Федерації на тему загрози суверенітету і територіальній цілісності Росії залишило по собі відчуття, як кажуть росіяни, «льогкого нєдоумєнія». Розпочавши із заяви, що «прямої загрози суверенітету і територіальній цілісності сьогодні, звісно, немає», Володимир Путін міг на цьому засідання й закрити — порядок денний-то вичерпано.

Але кремлівський лідер вирішив озвучити ще кілька сентенцій. Зокрема, закликав «київську владу дотримуватися елементарних норм порядності й запровадити хоч на якийсь короткий час розслідування режим призупинення вогню». Байдуже, що Президент України Петро Порошенко зробив це майже одразу після катастрофи збитого «Боїнга», ще навіть до аналогічного заклику Ради Безпеки ООН, і в зоні падіння лайнера бойові дії вже майже тиждень не ведуться.

Дехто з російських експертів припускає, що головною метою цього засідання було послання Заходу, зосереджене в цій фразі російського президента: «Нас закликають вплинути на ополчення південного сходу (України). Усе, що в наших силах, повторюю, ми, звісно, будемо робити».

Нагадаємо, Путін також попередив, що Росія посилюватиме обороноздатність з огляду на наближення НАТО до її кордонів. І потішився, що РФ «слава Богу, не входить у жодні альянси — бо це б означало втрату частини суверенітету». Очевидно, Володимир Володимирович забув про членство в ОДКБ — військово-політичному союзі з Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном та Білоруссю. А може, просто не вважає співпрацю з колишніми «молодшими братами» по СРСР вартою уваги. А ще ВВП пообіцяв «захистити Росію від «майданів», при цьому «не закручуючи гайки».

«Рецепти, які діють у відносно слабких державах, уражених внутрішніми суперечностями, конфліктами, у нас не спрацюють. Наші люди, громадяни Росії, цього не допустять і ніколи не приймуть», — висловив переконання Путін, спрогнозувавши, що «спроби розгойдати суспільно-політичну ситуацію, послабити Росію, вдарити по вразливих, проблемних місцях» триватимуть — аби «зробити нашу державу піддатливішою у вирішенні питань в інтересах інших держав на міжнародній арені».

Утім спроби дестабілізувати ситуацію в РФ так, як це роблять із країнами, які «проводять незалежну політику» — тобто «шляхом так званих кольорових революцій, а якщо називати речі своїми іменами — державних переворотів, спровокованих і фінансованих ззовні», у випадку Росії не спрацюють, попередив ВВП. І запевнив: «Ми спиратимемося на громадянське суспільство, яке має вносити свій вклад у боротьбу з радикалізмом і екстремізмом. Ніякого «закручування гайок» не буде». Особливо важливо, за словами президента, щоб громадянське суспільство «допомагало виховувати молодих людей у дусі патріотизму та відповідальності за долю батьківщини».

У цьому контексті досить неочікувано прозвучала заява секретаря російського Радбезу, колишнього голови ФСБ Миколи Патрушева. За його словами, «Росія повинна зробити правильні висновки з подій в Україні» і... почати прислухатися до думки опозиції, яка «може висловлювати цілком розумні речі».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>