Каску в руки — і через кордон

26.06.2014

Днями Міністерство оборони відзвітувало, що українські військовослужбовці у зоні АТО забезпечені бронежилетами на 62%. Усе це бронежилети, які вже були закуплені після початку АТО або були на забезпеченні ЗСУ плюс спонсорська допомога. Як повідомив журналістам в.о. заступника директора департаменту державних закупівель і поставок Міноборони полковник Олександр Данільчик, повністю забезпечити українську армію засобами захисту можна буде десь до кінця липня.

Вирішити це питання можна було б і більш оперативно, якби не Постанова Кабміну №1807 (розділ ML13) від 20 вересня 2003 року, підписана іще тодішнім Прем’єром Віктором Януковичем, яка забороняє фізичним особам закуповувати за кордоном і доправляти в Україну військову амуніцію великими партіями. «У мене з 13 травня на Львівській регіональній митниці лежить двадцять посилок із бронежилетами та кевларовими касками найвищого ступеня захисту. Я замовила їх у Німеччині та Америці за своїми каналами, гроші мені передали люди, а тепер мені кажуть, що речi заарештовані і мені їх не віддадуть. Доки замовляла по 2-4 каски — проблем не було, а тут — біда. Люди мені дзвонять щодня, питають про захист, а я вже не знаю, що їм казати. Найгірше, що я ж можу іще оперативно замовити ці речі і за прийнятною ціною, щоб наші хлопці не гинули, у мене є контакти, але тепер боюся зв’язуватися з митницею», — повідомила «УМ» активістка із Дніпродзержинська Ольга Парасоцька. Цікаво, що стосується ця постанова лише засобів захисту найвищого рівня.

«Виходить, якщо я купуватиму бракований бронежилет чи каску — я можу їх провозити, а якщо якісну — то ні? Але хіба нашим бійцям потрібен брак?» — дивується пані Ольга. За нашим зверненням народний депутат України Олесь Доній подав до Кабміну депутатський запит із проханням скасувати цю постанову, але питання це ще не розглядалося.

А доки закон забороняє українцям допомагати бійцям за допомогою держави, вони шукають обхідні шляхи. Львів’яни організували цілі закордонні маршрути, аби добути нормальну амуніцію та захистити наших військових.

Каски та бронежилети (польські чи німецькі) закуповують у сусідній Польщі за кошти меценатів та пожертвування небайдужих громадян. Спецзасоби вживані, але користуватися ними ще можна. Каски беруть кевларові (спеціальний метал), а бронежилети перевіряють на міцність. «Ми вибираємо з партії кілька екземплярів та випробувуємо їх у місцевому тирі, — розповідає «УМ» один з організаторів Андріан Кліщ. — Зазвичай беремо ті, які можуть витримати постріл iз карабіну. Проте випробовуємо тією зброєю, яка є максимально допустимою для спецзасобу. Якщо перевірку бронежилет проходить, то беремо всю партію». До слова, 40 бронежилетів, хоч і європейських, але випробування в тирі не пройшли.

Вартує таке задоволення недешево: каски від 50 до 70 євро, а бронежилети активісти вибирають по 200 євро за штуку. Варто відзначити, що спецзасоби з часу початку української кризи виросли у ціні. Раніше той же ж бронежилет можна було придбати за половину нинішньої вартості.

Далі спецзасоби підвозять до кордону, звідки їх і забирають галичани. «Ми знайшли «лазівку» у законодавсті, яка дозволяє одній людині вивести для власного захисту одну каску і один бронежилет. Тож так і знаходимо небайдужих людей, які готові допомогти нашим військовим», — пояснює пан Андріан.

На рейси може записатися будь-хто, хто має шенгенську візу і може перетнути західний кордон. Добровольців шукають серед друзів, знайомих чи через соціальні мережі. Привозять людей до кордону на автобусі, а далі через піший перехід по амуніцію і з нею — в Україну. До одного рейсу залучають від 150 до 300 добровольців. Щоправда, останнім часом польські митники почали складати поіменні списки людей, які вже вивезли амуніцію, тож доводиться шукати все нових волонтерів.

Андріан Кліщ не може точно сказати, скільки бронежилетів вони вже перевезли, адже рейси відбуваються постійно, починаючи ще з часів Майдану. Загалом активіст каже, що привіз уже понад п’ять тисяч бронежилетів. Половина з них — для майданівців, а решта — для армії. Такі спецзасоби вже отримали військовики з частини на вулиці Стрийській, Рубчака, з міста Яворова, прикордонники, батальйони Нацгвардії, львівська міліція, яка теж воює на сході, військові медики. Частину амуніції організатори особисто возять у східні області, де триває АТО.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>