На кого працюють дельфіни?

19.06.2014
На кого працюють дельфіни?

... Як відомо, у світі поки що існують лише два центри підготовки бойових дельфінів — це військова база Сан-Дієго в США і Науково-дослідний центр Збройних сил України «Державний океанаріум» в Козачій бухті (місто Севастополь). У лютому поточного року науково-дослідному центру виповнилося 48 років, але справи його йдуть усе гірше і гірше. Якщо п’ятнадцять років тому фахівці цього закладу могли похвалитися тим, що у них є 30 дельфінів і 7 сивучей (вухаті морські леви), то станом на квітень поточного року океанаріум може відзвітувати лише про сім дельфінів та одного сивуча.
Довгі роки океанаріум працював тільки на радянську «оборонку». У надсекретних лабораторіях морських тварин навчали військових професій: боротьби з диверсантами та підводними човнами або кораблями ймовірного противника. З розпадом СРСР океанаріум проводив переважно наукову роботу. Із плином часу науково-дослідний центр Збройних сил України «Державний океанаріум» став єдиним у світі держпідприємством, яке використовує унікальні дослідження і технології в лікуванні та реабілітації дітей. За допомогою чорноморських афалін співробітники НДЦ лікують складні психоневрологічні розлади у маленьких пацієнтів.
Щодня кілька дельфінів iз тренерами проводять лікувально-оздоровчі сеанси з хворими дітьми. У зимовий період вони приймають до 15 осіб, а в розпал літнього сезону — до 30-35 малюків щодня. Відомо, що у «Державному океанаріумі» лікують дітей з України, Росії, Білорусі, Польщі, Німеччини та інших країн світу.

Розформувати... за непотрібністю

Раніше, до зміни влади в нашій країні, на майно і землі океанаріума став активно претендувати міністр оборони України Павло Лебедєв, якого призначив на цю посаду Віктор Янукович. Як відомо, Лебедєв має ще й власний великий будівельний бізнес у Криму. На початку лютого поточного року він особисто підписав указ про розформування океанаріума... за непотрібністю. Згідно з цим указом, океанаріум мав бути розформований в лютому поточного року. Одна з причин — неефективність роботи та корупція, зафіксована за результатами службового розслідування, проведеного фахівцями Міноборони України.

Міноборони України повідомило, що океанаріум у Севастополі буде частково включено до складу бази Науково-дослідного центру ЗС України «Державний океанаріум» у Севастополі. Однак уже 17 березня російські військові зі зброєю в руках захопили цей науково-дослідний центр. Після анексії Криму океанаріум і дельфіни, відповідно, стали російськими. У Міністерстві оборони Росії заявили, що бойові дельфіни з севастопольського океанаріума тепер служитимуть ВМФ Росії. Вчені зраділи, що це обернеться для них більш щедрим фінансування.

Як повідомив один зi співробітників океанаріума, за таких умов Севастопольський державний океанаріум готовий почати тренування тварин за новими програмами в інтересах російського флоту.

— Інженери океанаріума розробляють нові прилади для нових програм iз метою більш ефективного використання дельфінів під водою, — сказав співрозмовник океанаріума, зазначивши, що дельфіни і морські котики можуть бути задіяні для пошуків затонулих предметів і військової техніки, а також для виявлення бойових плавців.

А ось старший науковий співробітник Науково-дослідного центру Збройних сил України «Державний океанаріум» Світлана Матишева впевнена, що ці сподівання — марні, бо насправді Росія не планує розвивати науку в Криму.

— Комерційну складову океанаріума — дельфінотерапію, створену в 90-х роках, залишать, от тільки вже без науки. Дельфіни розважатимуть публіку цирковими виставами — і все. Багатьох моїх колег турбує, що наші наукові праці за 48 років роботи можуть просто пропасти.

Дельфіни — українські

Українські вчені не втрачають надію повернути-таки дельфінів українській науці. З ініціативою про їх передачу до Міністерства оборони звернулося керівництво Генічеської райдержадміністрації. Фахівці нового сучасного дельфінарію на Арабатській стрілці «Оскар—Генічеськ», відкриття якого відбудеться 21 червня, готові прийняти цих розумних тварин і створити всі необхідні умови для утримання їх узимку.

— Бойових дельфінів потрібно повернути нашій країні в такий же спосіб, як було повернуто захоплену Росією в Криму українську військову техніку, — повідомив у телефонному режимі перший заступник голови Генічеської райдержадміністрації Дмитро Юнусов.

— Це двоповерхова будівля загальною площею у 1256 квадратних метрів, яка оснащена вiдповiдно до всіх найсучасніших технічних характеристик. Обсяг басейну буде 2400 кубів, що дозволить утримувати дельфінів у дуже пристойних цивілізованих умовах. А що стосується досвіду роботи з морськими ссавцями, то у наших фахівців він на самому найвищому рівні в Україні, — розповів директор дельфінарію «Оскар—Генічеськ» Геннадій Голоборда.

Умови є, а от дельфіни? Вирішити це питання можна, посадивши за стіл переговорів представників міністерств оборони України та Росії. От тільки коли це буде?

ДОВІДКА «УМ»

Перший радянський військовий океанаріум було відкрито в 1965-му пiд назвою як Гідробіонічна науково-технічна база Військово-Морського флоту СРСР. Пізніше він отримав статус державного. Це не тільки науково-дослідний центр, а й заповідник, якому належить 24 гектари землі в бухті Козача і 39 гектарів на мисі Фіолент. Першим директором центру був заслужений майстер спорту з підводного плавання, командир загону розвідників у роки Великої Вітчизняної війни, капітан 1 рангу Олександр Калганов. Із 1975 року бойовий загін морських ссавців заступив на штатне чергування в Севастопольській бухті і спільно із загоном спецназу ніс цілодобове патрулювання. Але служба бойових дельфінів не зводилася тільки до виявлення ворожих шпигунів. Іноді до військових зверталися по допомогу і цивільні відомства. Приміром, на прохання археологів, бойові дельфіни шукали і знаходили залишки античних кораблів. У своїй спеціальності пошукові дельфіни досягли неймовірної майстерності. Вони навіть освоїли підводне фотографування.

  • Що там, у голові?

    Знання, які людина повинна засвоїти, множаться у геометричній прогресії. Чи здатен наш мозок витримати такі навантаження? А може, він уже досяг піку свого розвитку і радіє, що новітні технології забирають на себе частину його функцій? >>

  • Підкорене небо

    У радянські часи Всесвітній день авіації та космонавтики відзначали справно. Власне, у той час усі досягнення, пов’язані чи то з польотом у космос, чи то з появою нового літака, прирівнювались мало не до державних свят. Сьогодні цю дату також відзначають, проте масштаб суттєво зменшився. Чи розвивається авіація та космонавтика сьогодні? >>

  • «Небесний тихохід»

    Фахівці навчально-наукового центру «Небесна долина», що діє у Вінницькому національному технічному університеті, передали військовослужбовцям розвідувального підрозділу, який виконує завдання в зоні бойових дій на сході України, безпілотний розвідувальний комплекс власної розробки. >>

  • Філософ волокон із чвертю ставки

    Ярослав Шпотюк — фізик-матеріалознавець, закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка (ЛНУ) та займався науковими дослідженнями у Франції. Науковець здійснив майже неможливе і захистився одразу в двох навчальних закладах: у ЛНУ та університеті Ренн 1. >>

  • НаЗУБок

    Усім відома фраза: «Одне лікуєш — інше калічиш». Але далеко не завжди ми можемо побачити зв’язок між прийомом якихось ліків і проблемою зі здоров’ям, яка виникає через деякий час. Особливо при протезуванні зубів. >>