Море задоволення чи проблем?

06.06.2014
Море задоволення чи проблем?

Дітям цікавіше відпочивати з дітьми. (з сайта anotherpathway.com.)

Незважаючи на загарбання Росією нашого Криму і неспокійні дні на Донеччині та Луганщині, за розкладом закінчився шкільний навчальний рік і настало літо. Отже, упродовж трьох найближчих місяців для батьків актуальним буде питання: діти, куди вас подіти?! Ганяти зранку до ночі на вулиці чи сидіти за телевізором удома чи у бабусі — варіант найощадливіший. І на нього через фінансові причини, а часом і безвідповідальність батьків, приреченi тисячі дітей. Але ми намагатимемося улітку, коли треба дітей наситити позитивними емоціями, свіжим повітрям, новими навичками і знаннями, прилаштувати дітей у кращі умови.

Денні комерційні табори — від 290 грн. за день

Не треба бути психологом, щоб розуміти, що для дитини корисніше і цікавіше бути серед однолітків, розвивати свої творчі таланти й організаторські здібності, врешті-решт, просто ставати самостійнішим поза стінами рідного дому, але під наглядом дорослих (а не вулиці). Тобто гарні дитячі табори, де дбають про інтереси дітей і забезпечують їм нормальні умови перебування, — саме те, що потрібно. Хоча багато школярів, особливо молодшого шкільного віку, саме вони психологічно не готові бути поза рідними стінами 24 години, елементарно просто бояться засинати не на своєму спальному місці. Тому доречними є так звані «денні» табори: зранку дитина занурюється у середовище, де проводять заняття різноманітних гуртків, майстер-класи, змагання, екскурсії, а під вечір повертається додому.

«Я другий рік намагаюся на кілька тижнів прилаштувати дітей у денні табори, — розповідає киянка Наталія, мама 7-річної Яни та 10-річного Максимка. — Минулого року у приватній невеликій дитячій студії біля розкішного Голосіївського парку тиждень перебування однієї дитини коштував тисячу гривень. За ці гроші дітям організовували цікаві творчі заняття, годували, двічі возили на екскурсію, наприклад, у Музеї води і природничий, щоденно по кілька годин вони гралися на свіжому повітрі».

Цього року середня ціна за тиждень перебування дитини у комерційних літніх таборах у столиці помітно зросла. Особливо у центральних районах щось знайти навіть за півтори тисячі гривень на одну дитину складно. Скажімо, наукові гуртки, творчі майстерні, цікаві досліди у лабораторії, ігри, квести, пізнавальні прогулянки на свіжому повітрі у районі старого Подолу упродовж 5 робочих днів від центру-музею «Експериментаріум» коштує 1750 грн. І це одна з вигідних пропозицій, бо має сніданок, обід і вечірній перекус. Інші за дві тисячі пропонують загалом таку ж велику програму занять і дозвілля, але лише з одним повноцінням столуванням в обідню пору. Варіанти із заняттями англійською мовою з обідом у ресторані — це 2, 5 тисячі за 5 робочих днів.

На околицях Києва є пропозиції і для батьків із невеликою зарплатою. У Київському коледжі бізнесу, який розташований майже під Борисполем, але біля станції метро, місяць перебування у денному таборі пропонують лише за 800 гривень. Батьки можуть щодня доплачувати по 30 грн., щоб їхню дитину годували в їдальні коледжу (за робочий тиждень — плюс 150 грн.). Можна приносити й обід із собою, який зранку поставлять у холодильник, а потім розігріють у мікрохвильовці, а також користуватися автоматом з продажу гарячих напоїв та солодощів.

Цікаві пропозиції корисного відпочинку дітей надають в усіх великих містах. Ціна дня перебування в англомовному таборі у Львові і Харкові, наприклад, — 190 гривень; його половини, з 9.30 до 13.30 — 110 грн. (Від тих же організаторів у Києві — відповідно 290 і 160 грн). Забезпечують триразове харчування з повноцінним обідом у мережевому ресторані самообслуговування і надають 5-10-відсоткові знижки у разі «оптової» оплати за 5-10 днів.

Дешево — не завжди погано

Ще з радянських часів практика організації дитячих денних таборів існує у загальноосвітніх школах. Цікаво туди ходити чи ні — залежить винятково від ентузіазму учителів, можливостей навчального закладу і його розташування. Зрозуміло, простіше зацікавити дітей екскурсіями у зоопарк, планетарій і у Музей братів Кличків, що відкрився днями, — якщо вони у зоні досяжності. І кисневими коктейлями поїтимуть дітей тільки у випадку, якщо поряд є поліклініка. А фіточаї можна робити і в шкільній їдальні.

Саме у пришкільних таборах для дітей обов’язковий денний відпочинок. Тому школи «стягують» розкладачки, а батьки приносять для тимчасового використання ковдри, подушки, простирадла, рушники і навіть тазики для миття ніг. Воно того варте, якщо зважити, що перебування у пришкільних таборах з 8.30 до 18.30, де за дітьми доглянуть і нагодують, для батьків коштує «смішні» гроші: за 2-3 тижні — трохи більше сотні гривень плюс 50-100 гривень на екскурсії. Відпочинок у таборі з денним перебуванням завдяки підтримці місцевої влади стає доступним, а для малозабезпечених, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — узагалі безкоштовним.

У Києві, за повідомленням прес-служби департаменту освіти КМДА, 104 пришкільні табори мають охопити близько 8 тисяч дітей. Вартість путівки за 18 робочих днів становить 466, 56 грн.; проте батьки сплачують лише — 25%, тобто 116,64 грн. Із бюджету міста на пришкільні табори передбачені видатки на загальну суму 2676,3 тис.грн. На харчування щодня на одну дитину виділяється 19,92 грн. Сума не найбільша, але у шкільних їдальнях дозволяє нагодувати кашами, овочами, випічкою і м’ясом чи рибою на обід.

У Житомирі відпочинкову зміну близько 2 тисяч дітей проведуть у 27 пришкільних денних таборах. Там створено 14 пунктів харчування на базах шкільних їдалень, які забезпечують харчування дітей у школах міста з розрахунку 20 грн. у день на одну дитину. При закладах освіти у Львові заплановано відкриття 35 таборів iз денним перебуванням. Тривалість зміни — 14 днів, з одно/дворазовим харчуванням дітей за кошти батьків — приблизно 15 грн.

Карпатський «Артек» та інші

Киянка Марина свою 8-річну доньку відправляє в один і той же заміський табір «Джерело» поблизу столиці вже третій рік поспіль. «Навіть перший раз, ще дошкільням, дитина не плакала. Правда, зателефонувала на другий день перебування і пожалілася, що не знає, куди йти на заняття гуртка (її поселили з дівчатками з іншого загону). А ми з чоловіком уже їхали в аеропорт — запланували собі відпочинок за кордоном. Я у паніці. А тато не розгубився. Поважним голосом відразу поговорив із вожатою телефоном — і до кінця змiни вона доньку всюди водила за руку».

За перебування дитини у «Джерелі», зміна — 14 днів із вивченням англійської, треба заплатити 4250 грн. Крім насиченої програми і 5-разового харчування, перевагою закладу є закритий басейн, у якому діти плавають щодня, крім вихідних. Щоправда, вже минулого тижня у продажу залишалися путівки лише на останню серпневу зміну.

У табір біля Києва можна відправити, скажімо, на 18 днів за 2880 грн. Цей варіант — проживання у 4-місному номері зі зручностями у коридорі. До речі, саме він уже розкуплений. Батьків, які готові заплатити за такий же термін перебування 3600 грн. з умовами проживання 2-3 дитини у номері з туалетом і душем, — менше.

Навіть дорогий відпочинок може не припасти до смаку дитині. Варто пам’ятати, що найважливіше для дітей — насичена зайнятість цікавими справами, які організовують і проводять вожаті й педагоги. Золоте правило для батьків — орієнтуватися у першу чергу на відгуки (бажано, з перших вуст) про заклад, якому на два-три тижні довірите дитину. Наприклад, не всі — навіть маючи велике бажання і достатньо коштів — можуть потрапити у «Каштан» під Києвом через брак місць. Бо табір має відмінну репутацію. Хоча ціна путівки — 5 тисяч грн. за 21 день.

Оскільки цього року навряд чи хто з адекватних батьків відправить саму дитину на відпочинок у Крим, більшим попитом користуватимуться Одещина, Херсонщина, Миколаївська, Запорізька області і Карпатський регіон. Скажімо, в мовному таборі у Бєлгород-Дністровському можна відпочивати у другій половині липня 14 днів за 5600 грн. (зручності у номері) і за 4600 грн. (зручності у коридорі). Досить ощадливий відпочинок на Арабатській стрілці — від 120 гривень за добу.

У Карпатах почав працювати... «Артек». Анексія Криму посприяла тому, що на Буковелі ентузіасти спільно з бізнесменами зреалізували ідею, яку виношували кілька років. У червні запрацюють три табори. Як не дивно, ціни за 7 днів на першу зміну стартують від 1500 грн. Хоча у липні та серпні сягають і 4482 гривень за тиждень; а за два тижні відпочинку — 16510 гривень. У команді нового карпатського «Артеку» — педагоги-організатори з кількарічним стажем роботи у кримському МДЦ «Артек»; керівником науково-методичного відділу стала Любов Іванова, яка у Криму працювала у таборі-мрії багатьох дітей із 1975 року.

Словом, були б бажання і гроші — прилаштувати на час літніх канікул дітей в Україні є де.

ЗА КОРДОНОМ

Європейська арифметика

Традиційними країнами дитячого відпочинку, куди турагенти рекомендують відправити дітей, є Болгарія, Греція, Англія. Є пропозиції стосовно Угорщини, Чорногорії, Польщі. Скажімо, 12-денний авіатур у місто Котор у Чорногорії на узбережжі Андріатики з Харкова пропонують купити за 700 євро (більше 11 тисяч гривень). Якщо з Ужгорода їхати автобусом, путівка для дитини коштуватиме на 200 євро дешевше — трохи більше 8 тисяч гривень. Але вона включає у себе лише трансфер, страховку, чотириразове харчування і супровід педагога. За додаткову плату: англійська — 60 євро за зміну, пейнтбол — 30 євро, кожне індивідуальне заняття з плавання — 6 євро, 2-денна подорож у гори з рафтінгом — 110 євро.

Вартість автобусного туру з Києва у Болгарію на Чорне море (через Польщу, Словаччину, Угорщину) на 12 днів стартує від позначки 400 євро. Приблизно така ж ціна — англійського табору в Польщі. Щоб полетіти у Британію на екскурсійний відпочинок чи підучити англійську, сума має бути щонайменше утричі більшою.

  • Там, де гори й полонини

    Нещодавно в столиці провели чергову благодійну акцію на підтримку сімей учасників антитерористичної операції на сході країни. >>

  • Нав’язливі парасольки і шатра

    Одеська СЕС благословила відпочивальників на відпочинок, повідомивши, що цього року морська вода на пляжах міста відповідає нормам. Для проведення бактеріологічного дослідження спеціалісти міського управління санепідемслужби відібрали близько 50 проб. >>

  • Поліські джунглі

    Якби Бог вділив Волині трохи довше літо та кілька толкових інвесторів, її Шацькі озера вже давно б могли стати ще одним Кримом. Та якщо гроші знайти — завдання з тих, що вирішуються, то сонячних теплих днів озерний край отримав стільки, скільки вже отримав. Тому по максимуму ловить кожну літню днину. >>

  • «Відпустка» для малят біля «мами»

    Коли сподівання на оздоровлення в Криму для людей без «вати» в голові відпали, основну ставку зробили на Одещину. Регіон цілком справедливо вважають головною альтернативою не лише для відпочинку на морі дорослих туристів, а й для дітей. За кількістю оздоровчих закладів область із центром у місті, яке нерідко називають з прикладкою-означенням «мама», займає лідируючі позиції на материковій Україні. >>

  • Табірна мова

    Пора, коли діти «йдуть у відпустку» на три місяці, для батьків додає клопоту: чим би їх зайняти, щоб не сиділи вдома за гаджетами. Рятівною соломинкою для тих, у кого є молодші школярі, стають денні табори на базі загальноосвітніх навчальних закладів. >>

  • Дітям Донбасу повертають дитинство

    Цього року близько 167 тисяч маленьких українців із зони АТО позбавлені можливості поїхати на канікули до бабусі, відпочити в санаторії поблизу міста або відвідувати пришкільний табір. Щоб для них літо було з іграми на свіжому повітрі, а не серед уламків будівель і з сумними думками про війну, докладають зусиль державні органи соціального захисту та волонтери. >>