І ото АТО?

06.05.2014
І ото АТО?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Учора вранці під Слов’янськом та Краматорськом поновилася АТО. Іншими словами — знов почалися запеклі бої між урядовими силами та бойовиками. Станом на 16.30 МВС повідомило, що з українського боку є 30 поранених та четверо загиблих. Схоже, плани АТО скоригували терористи, адже, за інформацією міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, українські силовики наштовхнулися на засідку з приблизно 800 бойовиків і довелося прийняти бій. Таку кількість бійців складно назвати «засідкою» — це вже ціла армійська бригада. Причому, за словами присутнього в районі бойових дій командувача Нацгвардії Степана Полторака, «це дуже добре організований супротивник, у якого на озброєнні гранатомети, міномети і кулемети». «Люди добре навчені, — додає він, — і за зовнішніми ознаками не слов’янської зовнішності». «Називаймо речі своїми іменами — серед нападників є чеченці», — підправив колегу міністр МВС.

Бойові дії на Донбасі також варто називати своїм іменем: це вже не антитерористична операція — це війна із застосуванням важкої техніки, зі своїм фронтом, з цілком реальним противником, у лавах якого переважають не неофіти з депресивних шахатарських міст, а найманці та диверсанти з Росії. І з усе більшим розпачем звучить питання: чому Київ так довго хитався з проведенням АТО, чому згортав її активну фазу позаминулого тижня і цими днями, чому влада дозволила ситуації вийти з берегів і перетворитися на зовсім непідконтрольну?

 

Про потребу негайно розпочати АТО і заблокувати район Слов’янська та Краматорська (між цими містами відстань — якихось 20 км) говорили на всіх телеканалах усі військові фахівці-відставники у всіх телеефірах країни ще на початку квітня, коли всім стало очевидним: ця зона опинилася під контролем місцевих сепаратистів, яким посприяла російська диверсійна група. Проте від 5-6 квітня, коли диверсанти з російським акцентом захопили адмінбудівлі в обох містах, минуло цілих 10 днів, доки Київ наважився на АТО. Натомість почати операцію вночі, раптово для ворога, її кілька днів анонсував в.о.президента Турчинов, потім обговорювали у Верховній Раді і — власне, так і не розпочали. Війська Нацгвардії тільки підійшли до Слов’янська, подекуди їх блокували місцеві мешканці. За цей час місто перетворилося на катівню, де брали заручників, мордували, вчиняли самосуд, а гідра сепаратизму поволі повзла іншими теренами Донбасу. Активну фазу АТО розпочали лиш 24 квітня. Урядові сили знищили половину блок-постів сепаратистів, зайшли на околиці Слов’янська — і... несподівано відступили. Надвечір з’явилася інформація, що Кремль пригрозив прямою інтервенцією в Україну. Відтак АТО вщухла на цілий тиждень. Хоча загроза інтервенції не зникла. Активізувалися спецсили у ніч проти 2 травня. Знищено кілька блок-постів терористів, відбито телевежі — і знов пауза на півтори доби.

Влада знаходить пояснення таким «зависанням» операції, цілком логічне і шляхетне, — уникнути жертв серед мирного населення. Та утім навряд чи це єдине пояснення. Військовий аналітик, керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук каже: «Величезною проблемою є відсутність взаємодії між задіяними підрозділами силових структур, відсутність бойових наказів і постановки завдань із застосування сил і засобів». Як приклад приводить події під час бою в ніч на 4 травня поблизу Костянтинівки, коли «підрозділ силовиків, що піддався нападу терористів, озброєних кулеметами і гранатометами, впродовж трьох годин не міг одержати підкріплення на бронетехніці». Увечері 4 травня силовики залишили Краматорськ «замість того, щоб закінчити операцію з його звільнення від терористів або хоча б блокувати місця їх перебування».

Ще одна біда — тотальна зрада. І не тільки міліціонерів на сході, які потурають сепаратистам, а й вищих офіцерів у силових відомствах (згадаймо, що хтось iз Києва попередив російського «емісара» Стрєлка про таємний приїзд до Горлівки групи «альфівців», які мусили викрасти ще одного активного росіянина на прізвисько «Біс»).

Але навіть сукупність цих чинників залишає чимале поле для жорсткої критики керівників Антитерористичного центру і тимчасового керівництва країни у нерішучості. Слова «час іде не на дні, а на години» українці чують від експертів уже місяць. Години вже спливли. Це вже не антитерористична операція, а значно складніше явище — локальна війна з багатьма невідомими на мінному полі (і це не метафора — учора речник СБУ Марина Остапенко заявила, що терористи замінували вулиці в Слов’янську).«Не хочеться цього визнавати, але Україна пройшла точку неповернення, — пише британське видання Independent. — Десятки смертей в Одесі та збройне протистояння на сході країни дозволяють говорити про війну в Україні як факт». Слово «війна» спливає і в репортажі журналіста Крістіана Жерегі, який побував у Слов’янську напередодні першотравня. «Тут готуються до повноцінної війни, — пише він в «українській правді», — готуються грамотно: «їжаки», мішки з піском заввишки 2,5 метра, колючі дроти... Вулиці, прилеглі до СБУ (та інших будівель, які тримають терористи) перегороджені технікою, БТРами». За словами журналіста, станом на 30 квітня місто не було заблоковане і туди можна було вільно проїхати, оминувши українські блок-пости.

І раніше було очевидно, що без результативної АТО Україна втратить Донбас, провести там вибори вже зараз не уявляється можливим. На що ж чекали? У чому мета?

«Найбільша наша ключова проблема — не армія чи силові структури, не настрої в народі, а влада — бездіяльна і безвідповідальна», — вважає екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

Останніми днями популярною стала думка про те, що один з кандидатів у президенти «грає на пониження». Про це, зокрема, говорить і «затятий друг» Юлії Тимошенко, затриманий австрійськими правоохоронцями газовий олігарх Дмитро Фірташ. В інтерв’ю європейським ЗМІ, яке цитує «Українська правда», він висловив припущення, що Тимошенко хоче зірвати вибори, на яких вона однозначно не переможе, а влада нині однак знаходиться в руках її однопартійців, через яких Юлія Володимирівна і сьогодні рулить Україною. До подібних міркувань схиляється і Гриценко, та й не тільки він. «На Донбасі я бачу трьох ключових гравцiв, — розмірковує кандидат у Президенти в розмові з виданням «Новості Донбасса». — Перший — це Путін... Другий — Рінат Ахметов. Ми знаємо силу цієї людини, і не тільки економічну. Якби він захотів — жоден телецентр не був би захопленим, над жодною будівлею не з’явився б прапор іншої держави... Він жодного разу у своїх виступах не вимовив слова «російська агресія»... Третій ключовий гравець — Юлія Тимошенко, про яку я в даний момент говорю як про фактично діючого президента. Зараз при владі її «Батьківщина»; всі ключові посади — Президент, прем’єр, спікер, секретар Радбезу, головні міністри — це партія «Батьківщина».

Чи насправді це так? Побачимо. Якщо доживемо.

ХРОНІКА ПОДІЙ

 

Кривавий першотравень на Донбасі: під час АТО, яка розпочалася у ніч на 2 травня, загинуло семеро українських вояків, семеро отримали поранення. Двоє десантників з 95-ї Дніпропетровської аеромобільної бригади були вбиті під час нападу сепаратистів 3 травня поблизу с. Андріївка, передмістя Слов’янська. Ще п’ятеро загиблих — льотчики гелікоптерів, які здійснювали патрулювання над цим містом, і були збиті з переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК). Їхнього колегу, капітана Краснокутського, терористи взяли в полон, та, на щастя, вчора, повідомляє прес-служба Міноборони, його вдалося визволити. ПЗРК — професійна армійська зброя, з якою непідготовлений «аматор» не зуміє впоратися. У Міноборони заявили: у Слов’янську «діють добре підготовлені та озброєні за останнім словом техніки професійні диверсійні групи», які є або військовими, або найманцями, що пройшли вишкіл у гарячих точках.

Під час АТО терористи втратили вбитими, за різними даними, від семи до 20 бійців, ще 17 — поранені (останню цифру навів самопроголошений мер Слов’янська Пономарьов), пише місцевий сайт «Славгород».

Очевидний успіх АТО — звільнені телевежі у Слов’янську та у Краматорську, і тепер мешканці цих міст можуть дивитися українські канали. І це все. Поза зоною бойових дій ситуація лишилася плачевною: під контролем сепаратистів продовжують перебувати адмінустанови та місцеві відділки міліції в Донецьку, Луганську, Горлівці, Макіївці, Харцизьку, Красноармійську, Костянтинівці, Маріуполя. У суботу бойовики т. зв. Донецької народної республіки розгромили офіс корпорації ІСД — бізнес-імперії голови ОДА Сергія Тарути, наступного дня — захопили Донецьку військову прокуратуру, зірвали українські прапори, потоптали їх, а відтак спалили. А райадміністрацію міста Антрацит на Луганщині, розташованого всього за 20 км від російського кордону, зайняли місцеві сепаратисти під орудою прибулих iз РФ донських козаків.

«Регіон, мешканці якого зовсім недавно гаряче переконували всю країну в тому, як потрібна стабільність, тепер рухається у прірву громадянської війни, — пише оглядач видання «Новості Донбасса». — У містах панує безвладдя, міліція фактично самоусунулася, і краєм прокотилися хвиля грабунків та страшних убивств». Бізнес тікає з регіону. Так, після кількох гучних нападів згортають роботу відділення «Приватбанку» в Донецькій та Луганській областях, повідомляє УНІАН.

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>