Кличко, Луценко і Томенко — разом за Порошенка

06.05.2014
Кличко, Луценко і Томенко — разом за Порошенка

Петро Порошенко i Микола Томенко: полку полiтикiв-важковаговикiв на пiдтримку найрейтинговiшого кандидата в президенти прибуває. (з сайта kropyva.ck.ua.)

Народний депутат Микола Томенко підтримав на президентських виборах Петра Порошенка. Відтепер він — довірена особа лідера президентської кампанії. В неділю Томенко разом із лідером перегонів переконував Хмельницьку область у доцільності визначити переможця вже в першому турі.

На початку квітня Томенко вийшов з «Батьківщини», бо вона «стала повноцінною партією влади, а також домоглася звільнення Юлії Тимошенко». Про це своє рішення політик повідомив буквально за кілька днів після того, як Тимошенко оголосила про намір балотуватися на президентську посаду. До того він відстоював необхідність єднання демократичних сил довкола найсильнішого кандидата.

«Політики повинні знайти мужність поступитися тому, у кого найвищий рівень довіри суспільства, — пояснює Томенко свій нинішній крок. — Мені очевидно, що найбільшу підтримку людей сьогодні має саме Петро Порошенко». Заради справедливості треба зазначити, що Томенко завжди виступав за єдиного кандидата від демократичних проєвропейських сил і завжди казав, що таким кандидатом має стати той, хто на час кампанії матиме найвищу підтримку людей.

Як і багато інших політиків та громадських діячів, Томенко вважає за необхідне завершити вибори 25 травня. Для перемоги вже в першому турі Порошенку не вистачає кількох відсотків голосів. Принаймні так було на середину квітня. Згідно з проведеним тоді опитуванням, Порошенка підтримують понад 48% українців, готових прийти на вибори 25 травня. За Юлію Тимошенко проголосували б 14%. Дослідження провів консорціум найавторитетніших українських соціологічних фірм: Соцісу, центру Разумкова, КМІСу та «Рейтингу».

«На порозі війна. Путін хоче зірвати вибори або перенести їх, — каже Томенко. — Тому нашим завданням сьогодні є не просто провести вибори, а завершити їх у першому турі. Вже 25 травня ми можемо обрати Президента і рухатися вперед, захищаючи національні інтереси та єдність країни».

Поза сумнівом, Томенко є цінним надбанням виборчої команди Порошенка. Будучи ветераном української політики, він примудрився зберегти позитивний імідж та авторитет. У парламенті очолює Комітет з питань свободи слова та інформації. Є ініціатором кількох відомих ініціатив, спрямованих на популяризацію України. Від імені очолюваного ним однойменного фонду Томенко підписав з Порошенком угоду про розробку та реалізацію гуманітарної стратегії країни.

«Приєднання Луценка та Томенка до команди Петра Порошенка є його серйозною політичною перемогою. Обидва ці політики були активними політичними союзниками Юлії Тимошенко, — зауважує політолог Євген Магда. — Об’єднання людей довкола однієї сильної постаті — це нормальний, потрібний сьогодні країні процес. Так само раціональними є заклики до завершення виборів уже в першому турі. Ситуація дуже складна, і нам якнайшвидше треба Президента, здатного відповідати на нинішні виклики».

Лідер «Третьої республіки» Юрій Луценко приєднався до Порошенка кілька тижнів тому. Його мотиви такі ж, як у Миколи Томенка.

«Треба, щоб у першому ж турі переміг Порошенко, — заявив очільник «Третьої республіки» під час недавніх відвідин Ужгорода. — Лідери демократичних сил мають припинити війну між собою та об’єднатися. Це необхідно для виживання української держави».

Луценко також підкреслює, що перемога Порошенка вже в першому турі надасть новообраному Президенту величезну легітимність. Особливо враховуючи те, що він має найбільшу підтримку в усіх регіонах, включаючи схід та південь. У разі другого туру цей важливий фактор максимальної легітимності може бути дещо знівельованим через ймовірну нижчу явку виборців. Зокрема тих, які в першому турі підтримають кандидатів від колишньої влади.

Говорячи про необхідність єднання всіх навколо найсильнішого, Микола Томенко згадує також гіркий досвід 2005-2010 років.

«На жаль, конфлікти в середовищі «помаранчевої» команди призвели до того, що Янукович фактично без бою став Президентом, — каже він. — Щоб не допустити нового Януковича, ми повинні показати, що винесли уроки з тих часів. Що можемо домовлятися, бо цінності країни набагато вищі за партійні інтереси».