«Не робіть нерви» суддям

24.04.2014
«Не робіть нерви» суддям

Цього разу Одеса потрапила у стрічку новин не через прояви сепаратизму. 23 квітня у місті на березі Чорного моря мав відбутися з’їзд представників юридичних вишів, який заповзявся обрати трьох делегатів до складу Вищої ради юстиції. З’їзд проходив у будівлі та під проводом одеської Юридичної академії, чиїм колишнім ректором є теперішній нардеп Серій Ківалов. При цьому на захід не запросили гостей з київських чи харківських юридичних вишів — присутніми були лише «свої». Напередодні Печерський суд Києва заборонив проведення з’їзду. Мотивація така: до проведення президентських виборів виші не обиратимуть кандидатів до складу ВРЮ.

Нагадаймо в кількох словах попередню історію: 11 квітня у зв’язку з прийняттям Закону «Про відновлення довіри до судової системи України» члени ВРЮ склали свої повноваження. На їхнє місце мають прийти нові правники. Поки що свою квоту заповнив лише в.о.Президента України Олександр Турчинов, призначивши членами ВРЮ Сергія Власенка, Сергія Бондаря та Лідію Мазур. Те саме самочинно хотів зробити й Ківалов, проте колишньому голові ЦВК дали по руках.

Ще зранку до Юридичної академії прибув судовий виконавець, який нагадав про заборону проведення з’їзду. Згодом там побачили й народного депутата Інну Богословську, котра наголосила: до 25 травня Ківалов не має повноважень на заповнення квоти юридичних вишів. Тим часом ззовні будівлю академії пікетували представники Євромайдану. «Замість реального з’їзду, який традиційно проводиться під проводом Міністерства науки і освіти, стався дивний «міжсобойчик», — наводить їхні слова місцевий iнтернет-портал «048.ua».

Під тиском вулиці початок роботи з’їзду перенесли з 11.00 на 15.00. А далі події й взагалі набули трагікомізму — Сергій Ківалов замкнувся у власній примальні й відмовився спілкуватися із судовим виконавцем. Але потім, як повідомляє видання «Українська правда», до нього прорвалася Богословська. Результат перемовин такий: Ківалов вийшов до громадськості й повідомив, що в середу з’їзду не буде. Про те, чи робитиме він спроби зібрати підконтрольних собі делегатів пізніше, наразі не йшлося. Активісти Майдану сприйняли його заяву як перемогу, коментує «Українська правда».

ДО РЕЧІ

Уже не вперше втручання представників Майдану та громадскості змінює плани щодо призначення на керівні суддівські посади тих чи інших одіозних персон. Так, 17 квітня активісти тримали в облозі Вищий адміністративний суд — у той день судді мали обирати голову установи. На посаду претендували Олег Нечитайло та Микола Кобилянський. Останнього вважають креатурою Ківалова та Андрія Портнова. У підсумку, вибори голови суду було відкладено — майданівці розійшлись, отримавши запевнення, що наступного разу десятеро їхніх делегатів будуть запрошені спостерігати за процесом.

Ще раніше активісти завадили обранню керівником Вищого спеціалізованого суду Володимира Колесніченка — колишнього голову ВРЮ. Принаймні його ім’я називали серед можливих претендентів. Але суд очолив Борис Гулько — його вибори відбувались під пильним контролем «Правого сектору» та Самооборони Майдану.