Живильний фактор води

21.03.2014
Живильний фактор води

Пийте чисту воду з надійних джерел.

Хронічне зневоднення провокує важкі недуги

22 березня світова спільнота відзначатиме Міжнародний день води. Цього дня дослідники, екологи, науковці, лікарі–дієтологи обговорюватимуть «водні» проблеми в усіх аспектах, а особливо вплив вологи на стан людського організму.

Кожному з нас теж варто згадати найважливіші факти про воду, адже вона, як відомо, — джерело життя на нашій планеті. Від неї залежить здоров’я та довголіття кожної живої істоти. Вода здатна звільнити людський організм від недуг, очистити й омолодити його, оскільки бере участь в усіх біологічних процесах організму. За висновком лікарів, якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, вона відчуває сильну спрагу. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті 20% людина помре.

Тому так важливо постійно насичувати свій організм цілющою вологою, інакше обіг води в організмі порушиться, провокуючи помітне погіршення здоров’я. Хронічне зневоднення організму може призвести до появи таких недуг, як аутоімунні хвороби, алергічні та серцево–судинні захворювання, вовчак та хвороби суглобів.

— Якщо людина веде звичний для неї спосіб життя — має стабільні режими харчування і відпочинку, перебуває в тих самих зовнішніх умовах, — то і об’єм плазми крові є постійним. Однак, як тільки води в організмі меншає — кров згущується, порушуючи діяльність серцево–судинної системи, — пояснює доктор медичних наук, заввідділом дієтології і клінічних досліджень Інституту екогігієни та токсикології ім. Медведя Петро Карпенко. — Якщо різко чи на тривалий час обмежити вживання води, а до того ще й виключити з раціону продукти, багаті на вміст води, можна отруїти організм продуктами білкового розпаду. А це ще більше навантаження для серцево–судинної системи.

Тала вода зцілює, а кип’ячена користі не дасть?

Як свідчить медична статистика, 85 % усіх захворювань у світі передається через воду. Майже 500 мільйонів людей у світі страждають від недуг, викликаних нестачею або поганою якістю питної води. Вода — одна з причин зростання захворюваності й в Україні. Тому лікарі постійно застерігають: якщо п’єте воду, не маючи певності щодо її якості, то мимоволі «намиваєте» собі підступні недуги. Адже водне «сміття» нікуди з організму не зникає, натомість осідає в суглобах, судинах, блокує мембрани клітин усіх органів і тканин організму, не дозволяючи їм нормально функціонувати. Дієтологи переконані: неякісна вода призводить до виникнення виразки шлунка, холециститів, хвороб органів дихання, стенокардії, інфарктів міокарда, провокує черевний тиф, вірусний гепатит А, дизентерію, сальмонельоз.

За словами голови Асоціації лікарів–дієтологів Львівщини Зоряни Завади, здорова людина має випивати за добу 1,5—2 літри води. «Можна пити різну воду, та найкраще — негазовану, «бульбашки» ліпше випустити перед вживанням, — зауважує вона. — Особливо корисна тала вода. Щоб її отримати, воду заморожують, а потім дають розтанути — така рідина позитивно впливає на організм. Кип’ячена вода — мертва, її краще не вживати: мінеральні мікроелементи змінюються при нагріванні, а це не корисно для організму. Якщо віддаєте перевагу бутильованій воді, уважно читайте етикетку: чи немає там розчинників та емульгаторів, хімічних добавок, які можуть зашкодити організму».

Між іншим, вода корисна також тим, що допомагає боротися із зайвою вагою. Вживаючи з напоїв тільки воду, можна різко знизити загальну калорійність раціону. По–перше, тому, що людина припиняє пити калорійні солодкі газовані води і соки; по–друге, тому, що після випитої води нам менше хочеться солодощів, як то трапляється після чаю чи кави. До речі, вживання кофеїну та алкоголю призводить до зневоднення організму. Тож лікарі радять: на кожну випиту чашку кави або порцію алкоголю треба додатково випити склянку води.

Не забувайте вживати більше продуктів із великим вмістом води. Їжте більше огірків, солодкого перцю, помідорів, цибулі, моркви, салату. І, звичайно, фруктів — яблук, апельсинів, винограду. Кислі фрукти, такі, як грейпфрути і лимони, теж очищують наш організм, а їх важкоперетравлювані волокна змусять потрудитися травну систему: вона почне працювати на повну силу.

В ідеалі бажано з’їдати за день не менше трьох фруктів і трьох овочевих страв. Овочі готуйте на пару або запікайте, щоб вони не втрачали дорогоцінну вологу. А ще краще їсти їх у сирому вигляді. Якщо хочете влаштувати відпочинок для організму і очистити його від шлаків, повністю відмовтеся від алкоголю, коктейлів, шипучих і занадто солодких напоїв. Щодня здійснюйте прогулянки і знайдіть час для фізичних навантажень.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

1. Лікарі–дієтологи рекомендують починати день зі склянки чистої води. Температура рідини повинна дорівнювати температурі вашого тіла.

2. Пийте лише чисту воду, ніякий інший напій не здатний так, як вона, прискорити процеси регенерації і доставити клітинам живильний для них кисень. При цьому корисніше вживати природну воду з найменшою мінералізацією (0,05 г/дм3).

3. Пийте воду натщесерце, щойно прокинулися. Під час сну організм втрачає велику кількість рідини, оскільки обмінні процеси тривають, а надходжень води немає. І якщо ви спочатку поп’єте, а потім (через 20—30 хвилин) поснідаєте, то з’їдене вами засвоїться набагато краще.