Дарунок грецьких богів

20.03.2014
Дарунок грецьких богів

Варто балувати себе стравами з оливковою олією. (з сайта modna.com.ua.)

Наш соняшниковий край «диктує» найбільше вживати саме соняшникову олію. Одна з причин її найвищого рейтингу — звичайно, ціна. Цілюща оливкова олія відчутно дорожча. Втім, якщо дбати про здоров’я та красу і сприймати продукт як надзвичайно смачну складову та природні профілактичні ліки, — варто балувати себе стравами з цією олією.

Перші страви

За легендою, до появи оливкової олії причетна грецька богиня Афіна. Коли Посейдон, ударивши тризубом у скелю, створив джерело і подарував світові воду, Афіна встромила спис у землю — на цьому місці піднялося оливкове дерево. А потім люди стали використовувати його плоди.

Саме спеції та жири роблять оригінальними перші страви, які господині в Україні й Італії чи Франції часто готують з одних і тих самих овочів. У нас не всі й не завжди шанують квасоляні супи. А даремно. Тосканський грибний суп iз квасолею й оливковою олією — дуже ароматний, легкий і самодостатній. Отже, приготуйте 400 г грибів (ідеально — свіжих лісових, але можна і печериць або 150 г сухих грибів, які попередньо замочіть і відваріть), 400 г квасолі (червона може затемнити бульйон), 4 столові ложки оливкової олії, 2 лаврові листочки, невеличка перчинка чилі, 5 зубчиків часнику, 2 літри води, сіль, перець, зелень за смаком. Квасолю на ніч замочуємо, потім відварюємо у 2 літрах води. Половину виймаємо і, зробивши пюре товкачем чи з допомогою блендера, знову вкидаємо до бульйону. На оливковій олії кілька хвилин обсмажуємо почавлений тупим боком ножа часник і перець чилі до золотистого кольору. За цей час вони віддали весь свій смак і аромат олії — щоб потім не гірчили, перчину і часник виймаємо. На збагаченій ароматами олії обсмажуємо до хрусткої скоринки гриби і додаємо до супу. Туди ж кладемо лаврові листочки, солимо–перчимо. Ще тримаємо на повільному вогні 10 хвилин. А далі додайте два зубчики дрібно порізаного часнику та зелень (петрушки) і вимикайте вогонь. Нехай суп настоїться ще 10–30 хвилин. Подавати з натертими часником грінками. До речі, цей овочево–спецієвий ансамбль, так само як український борщ, на другий день іще смачніший — у цьому на власному досвіді переконалася львів’янка Тетяна Дяків.

Суп по–італійськи з білою квасолею у складі має більше звичних для українських господинь овочів. Беремо 200 г квасолі, 3 середні цибулини, половину невеликого кореня селери, 2 морквини, 4 столові ложки оливкової олії, зубчик часнику, 2 лавровi листки, невеликий пучок петрушки, дещицю сухого розмарину. Традиційно на ніч замочуємо квасолю. Вранці промиваємо її, заливаємо холодною водою (вдвічі більшим об’ємом), ставимо на малий вогонь. Коли закипить, знімаємо піну і додаємо лаврове листя, почищені цибулину, морквину та четвертину селери. Варимо все близько години, а потім усі додатки, окрім квасолі (можна використати для приготування салату) виймаємо. У каструлі з товстим дном розігріти олію, обсмажити дрібно нарізані 2 цибулини і часник. Посолити, додати розмарин, порізані кубиками сирі морквину та чверть кореня селери. Протушкувати 3–4 хвилини. Додати квасолю з бульйоном. Варити 5–7 хвилин. Додати подрібнену петрушку і зняти з вогню. У кожну тарілку супу можна всипати трохи натертого твердого сиру або підсмажені дрібно нарізані кубики підчеревини чи нежирного м’яса.

Неземний смак земляної груші та селери

Топінамбур (земляну грушу) дехто вважає мало не зіллям — заросло на городі і не можна вивести. Дехто їсть цю «бульбу», бо корисно, хоч і несмачно. Але якщо вміло приготувати земляну грушу — вона може стати загадковою родзинкою будь–якого столу. Отже, готуємо, як львів’янка Тетяна Дяків, рис iз топінамбуром в апельсиновому соку. На кілограм земляної груші потрібно взяти морквину, цибулину, три чверті склянки оливкової олії, півсклянки рису, апельсин, 2 столові ложки цукру, чайну ложку солі, склянку води і половину пучка кропу. Топінамбур і морквину почистіть і поріжте на кубики. У каструлю налийте олію. Коли вона розігріється, додайте дрібно порізану цибулину. Підсмажте до золотистого кольору і викладайте порізані топінамбур і моркву. (Якщо любите, можна додати помідор або половину болгарського перцю). Тушкуйте 10 хвилин. Далі додайте сік з апельсина, воду і посоліть за смаком. А через 5 хвилин вкидайте промитий рис і цукор. Готуйте 10 хвилин. А потім зніміть з вогню, прикрасьте подрібненим кропом і смакуйте — гарячим або холодним.

Також не кожен сприймає запах чи специфічний смак селери. Втім, ви не пробували корінь селери, тушкований iз мандаринами чи апельсинами. Щоб зготувати, потрібно: великий корінь селери, цибулина, морквина, картоплина, 2 мандарини чи апельсин, 4 столові ложки оливкової олії, половина чайної ложки солі, півсклянки води і сік половини лимона. Форма нарізання овочів — довільна, як кому подобається, але шматки не мають бути дрібними. У середнього розміру неглибокій каструлі з товстим дном нагріваємо оливкову олію і пасеруємо в ній цибулю до золотистого кольору. Додаємо моркву. У велику миску наливаємо третину води і витискуємо сік половини лимона. Це для того, щоб селера не потемніла і набула слабкого кислуватого присмаку. Очищуємо корінь селери від шкірки, як картоплину, миємо, ріжемо на великі кубики і складаємо на 10–15 хвилин у миску з лимоном. Кладемо в каструлю селеру і кілька разів перемішуємо. Доливаємо півсклянки води. Солимо, розмішуємо, накриваємо кришкою і зменшуємо вогонь. Швиденько чистимо картоплю і ріжемо її на такі ж шматочки, як і селеру. Кидаємо в каструлю. Витискаємо туди сік мандаринів (нічого, якщо потраплять і шматочки м’якоті). Доводимо до кипіння, щільно закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні 20–30 хвилин, залежно від розміру порізаних овочів. У готовій страві має залишатися трохи рідини. Якщо її практично немає — долийте. Після розм’якшення (але не розварювання!) овочів вимикаємо вогонь і залишаємо на годину холонути під кришкою, якщо дозволяє час. Або відразу викладаємо й охолоджуємо хвилин 20. Насамкінець притрушуємо страву дрібно порізаною зеленню.

Звичайну картоплю можна зробити оригінальною — з оливковою олією, лимоном і орегано. Почистіть 1,5 кг картоплі, залийте водою, доведіть до кипіння. Нехай вариться 5 хвилин. Злийте воду і перекладіть бульби на деко, посоліть морською сіллю, збризніть оливковою олією, додайте цедру лимона, присипте дрібкою орегано. Запікайте в духовці до золотистої шкірочки — близько 15 хвилин. Під час запікання один раз переверніть.

Мінімум калорій

Не варто вважати, що приправляти оливковою олією можна страви лише з руколою, пармезаном і броколі. Покришіть пекінську капусту або навіть звичайну білокачанну, додайте півкільця цибулі, присмачте чорним меленим перцем і сіллю, сухим кропом або жменею подрібненої свіжої зелені — навіть така звична композиція з оливковою олією буде смачною і корисною. По–особливому смакують з оливковою олією відварені буряк, морква, картопля (кожен овоч окремо або разом) у поєднанні, скажімо, з консервованими огірками, горошком чи кукурудзою, або шматочками слабосоленого оселедця.

Якщо хочете екзотики, яка допоможе спалити калорії, готуйте салат із горіхами і грейпфрутом (останній виконує функцію «активний антижир»). Треба взяти листя салату, 100 г подрібнених підсмажених волоських горіхів, грейпфрут, 4 столові ложки оливкової олії, сіль, перець. Порвати листя салату. Грейпфрут очистити, половину м’якоті розділити на невеликі шматочки, знявши з них плівку. Викласти на листя. Посипати горіхами. Із другої половини грейпфрута вижати сік, додати до нього оливкову олію, сіль, перець. Цією заправкою полити салат, акуратно перемішати й посипати горішками.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>